Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραποιημένο καρέ της ΕΡΤ δημοσίευσαν ενημερωτικές ιστοσελίδεςHOAXES

Παραποιημένο καρέ της ΕΡΤ δημοσίευσαν ενημερωτικές ιστοσελίδες

13 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε εκπομπή της ΕΡΤ, έγινε λάθος στο τίτλο ενός ρεπορτάζ για τα κατ' οίκον τεστ του ΕΟΔΥ.

Συμπέρασμα:

Η εικόνα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι προϊόν επεξεργασίας.

Σε σελίδες ενημέρωσης και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε πρόσφατα φωτογραφία με παραποιημένο κείμενο σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Παραδείγματα: athensmagazine.gr, katohika.gr, makeleio.gr, parapolitika.gr, pronews.gr και libre.gr.

Είναι αλήθεια;

Αρχικά, το συγκεκριμένο καρέ προέρχεται από την ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ για τη COVID-19. Ειδικότερα, η εν λόγω εκπομπή προβλήθηκε στις 9/4/2020 και το ρεπορτάζ κάλυπτε τις δειγματοληψίες κατ’ οίκον από κινητά συνεργεία ΕΟΔΥ.

Μπορούμε να δούμε το χαρακτηριστικό καρέ, στο παραπάνω βίντεο. Ως εκ τούτου γίνεται ευκόλως αντιληπτό, πως η φωτογραφία που κυκλοφορεί είναι προϊόν επεξεργασίας και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η πραγματική λεζάντα έτσι όπως μεταδόθηκε την Πέμπτη 9/4/2020.
Το επεξεργασμένο καρέ.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, ο ισχυρισμός πως στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ για τη COVID-19, υπέπεσαν σε λάθος και αντί τη λέξη “Μονάδες” έγραψαν άλλη, είναι ψευδής.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).