Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν στήνουν “δελτίο τρόμου” τα κανάλια στην ΑμερικήΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Δεν στήνουν “δελτίο τρόμου” τα κανάλια στην Αμερική

13 Απρ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Έπιασαν στα πράσα δημοσιογράφους στις ΗΠΑ που τρομοκρατούν το κοινό για τον κορωνοϊό.

Συμπέρασμα:

Αποκαλύπτεται πιθανή περίπτωση εξαπάτησης από συνεργείο που διενεργεί τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Διακινήθηκε στο ελληνικό διαδίκτυο ένα βίντεο από τις ΗΠΑ, με τον συνοδό ισχυρισμό ότι “αποκαλύπτει” πώς στήνουν δημοσιογράφοι ρεπορτάζ-απάτη σχετικά με την τρέχουσα πανδημία. Ωστόσο, το οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο αναφέρονται τα δημοσιεύματα περιέχει παντελώς διαφορετικές πληροφορίες.


Παραδείγματα: sfagi.gr (αρχική πηγή), elromio.gr, paradrasi.gr.

Παράδειγμα άρθρου.

Τι έχει συμβεί;

Το βίντεο δήθεν αποκαλύπτει την συνωμοσία των μέσων ενημέρωσης για την κατατρομοκράτηση του πληθυσμού σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις εκτυλισσόμενες σκηνές από διαφορετική οπτική γωνία.

Τα καταγραφέντα γεγονότα έλαβαν χώρα κατά τις αρχές Απριλίου στο Louisville της πολιτείας Kentucky των ΗΠΑ, σε υπαίθριο χώρο εγκατεστημένου ιδιωτικού κλιμακίου, που επρόκειτο να διεξάγει τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η τοποθεσία λήψης των βίντεο είναι αυτή εδώ, σε βενζινάδικο της αλυσίδας Marathon επί της οδού West Broadway.

Η απαθανατισθείσα από τηλεοπτικά συνεργεία, τηλέφωνα και ερασιτεχνικές κάμερες περίσταση αφορά την, μετά από καταγγελίες για απάτη, επιτόπια εξέταση ενός από τα διάφορα συνεργεία που είχαν στηθεί στη Louisville, διαφημίζοντας ότι διενεργούν τεστ για τον κορωνοϊού – επί πληρωμή. Η ομάδα του συνεργείου ταχέως αποσυναρμολογεί τον υπαίθριο σταθμό ελέγχου και απομακρύνεται, προσπαθώντας να αποφύγει το συγκεντρωμένο πλήθος και τις ερωτήσεις του. Ανάμεσα στα πρόσωπα που απευθύνουν ερωτήσεις και καταγράφουν τους υπόπτους είναι και στελέχη των δημοτικών αρχών της πόλης.

Στιγμιότυπο από το παραπάνω βίντεο. Πηγή: YouTube.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο εικονιζόμενος αφροαμερικανός με το μαύρο πουκάμισο και την κόκκινη στάμπα, που φωτογραφίζει στοχευμένα και ζητά το λόγο από τους επιβάτες του απερχόμενου οχήματος. Είναι ο David James, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Όπως δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, “Είναι στ’ αλήθεια ιατρική απάτη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώσεις $240 για ένα τεστ ανίχνευσης COVID-19.” (σ.σ. υπάρχει δυνατότητα εξέτασης στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι). Οι απατεώνες, κατά τον James, “προσπορίζονται οικονομικά οφέλη χρεώνοντας τον κοσμάκη [για τα τεστ] και χρησιμοποιώντας γενετικές πληροφορίες (DNA) και άλλα προσωπικά δεδομένα των πολιτών”. Μάλιστα, δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και έτερους τοπικούς παράγοντες, η ομάδα αυτή έχει εμφανιστεί ξανά στο παρελθόν με πρόσχημα γενετικά τεστ για την πρόληψη ασθενειών. [πηγή] [πηγή 2]

Τα περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες εισαγγελικές, αστυνομικές και καταναλωτικές αρχές. [πηγή]

Τα γεγονότα αυτά στη Louisville έγιναν γνωστά και πέραν των ορίων της πολιτείας, καθώς αναδείχθηκαν από πολλές ειδησεογραφικές σελίδες. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4]

Συνοπτικά, οι σκηνές που δεν δείχνουν κάποια προσπάθεια σκηνοθέτησης “τρομοκρατικού” ρεπορτάζ, αλλά το αντίθετο. Αποκαλύπτεται μια πιθανή περίπτωση εξαπάτησης των πολιτών με αφορμή τον κορωνοϊό. Μάλιστα, ο “κλαρινοϊός”, όπως αναφέρουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ (στοιχεία έως 12 Απριλίου).


Εν κατακλείδι, ο ισχυρισμός πως αποκαλύπτεται ένα στημένο από τους δημοσιογράφους βίντεο, για την τρομοκράτηση του κοινού σχετικά με την πανδημία του SARS-Cov-2, καταρρίπτεται.