Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Βενιζέλος ΔΕΝ πρότεινε να βάλουν οι πολίτες μικροτσίπ στο σώμα τους για τον κορωνοϊόΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Βενιζέλος ΔΕΝ πρότεινε να βάλουν οι πολίτες μικροτσίπ στο σώμα τους για τον κορωνοϊό

13 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Ο Βενιζέλος πρότεινε να βάλουν οι πολίτες μικροτσίπ στο σώμα τους για τον κορωνοϊό

Συμπέρασμα

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου παραποιήθηκε και ο ισχυρισμός είναι αυθαίρετος.

Δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ισχυρίζονται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, πρότεινε να βάλουν όλοι οι άνθρωποι μικροτσίπ στο σώμα τους για έλεγχο του κορωνοϊού. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: koukfamily.blogspot.gr, flogaspor.gr, makeleio.gr, greekaffair.gr, stroumfaki.gr

Στα σχετικά δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Πρωτοφανές αυτό που ακούστηκε από τον Ε.Βενιζέλο, πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, όπου μίλησε για την «φαεινή ιδέα» του Μπιλ Γκέιτς για καθολικό «τσιπάρισμα» του πληθυσμού όλου του πλανήτη! Συγκεκριμένα είπε: 

«Γιατί επικαλείστε το παράδειγμα της Κίνας (η οποία βάζει ηλεκτρονικά βραχιολάκια στους ασθενείς για να ξέρει την ιατρική τους αποκατάσταση) και δεν επικαλείστε την πρόταση του Μπιλ Γκέιτς (δεν ακούστηκε να την υιοθετεί την αναφέρει την πρόταση ίσως και από  ανησυχία για αυτά που έρχονται) να υπάρξει ένα μικροτσίπ το οποίο να το φέρει κάθε άνθρωπος και έτσι να έχουμε βιομετρικά δεδομένα σε σχέση με τον ιό ή και με άλλες πανδημίες»

Ο δημοσιογράφος του είπε τότε ότι η πρόταση Γκέιτς αφορά ένα πλαίσιο κανονικότητας ενώ εδώ έχουμε μια έκτακτη ανάγκη αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού.

Τότε ο Ε.Βενιζέλος ανέφερε τις νομικές του απόψεις ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, ποια είναι προσωπικά δεδομένα και ποια αφορούν την δημόσια υγεία».

Δήλωσε μάλιστα πως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού «πολλά μπορούν να αλλάξουν και να βρεθούμε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις»

Η ουσία όμως είναι μία. Συζητούν την πιθανότητα να «τσιπάρουν» όλους τους ανθρώπους κι αν αυτό αναφέρεται εδώ στην Ελλάδα, τότε αναφέρεται παντού, γιατί αυτά από έξω έρχονται.

Τη συνέντευξη που πήραν η Νίκη Λυμπεράκη κι ο Κώστας Γιαννακίδη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο κανάλι Open την 7η Απριλίου 2020 μπορείτε να δείτε εδώ.

Η συνέντευξη

Η συζήτηση με τον κ. Βενιζέλο περιστράφηκε γύρω από θέματα περιορισμού της ελευθερίας, αν παραβιάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πόσο θωρακισμένη είναι η χώρα μας κάτω από αυτές τις συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό της συζήτησης, στο 7:51 λεπτό της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος κ. Γιαννακίδης κάνει την εξής ερώτηση:

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι οι λοιμωξιολοί εισηγούνται στη κυβέρνηση να υιοθετήσουμε μεθοδολογία και τεχνολογία Κίνας. Δηλαδή στο μετρό υπάρχουν θερμικές κάμερες που μπορούν να διακριβώσουν αν κάποιος είναι εμπύρετος, οι κάμερες αυτές τρέχουν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος διαπιστώνουμε από την ιχνηλάτηση του στίγματος του τηλεφώνου ότι έχει έρθει σε επαφή με ένα κρούσμα.

Κι αφού το έχουμε διαπιστώσει αυτό κατεβαίνει ο υπάλληλος του μετρό, με τη στολή του αστροναύτη, του λέει έλα εδώ, του κάνει ένα τεστ, εκείνη τη στιγμή του λέει είσαι θετικός, θα μείνεις σε έναν ειδικό χώρο, θα μεταφερθείς στο σπίτι σου με το ειδικό ασθενοφόρο και θα σου βάλω ένα βραχιολάκι από το οποίο θα παρακολουθώ τις ζωτικές σου λειτουργίες και τις κινήσεις σου. Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία, είναι τεχνολογία Κίνας. Αυτό θα μπορούσε  να επιβληθεί με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου;

Ο κ.Βενιζέλος, στο 8:49 απαντάει ως εξής:

Κύριε Γιανακίδη, γιατί επικαλείστε το παράδειγμα της Κίνας και δεν επικαλείστε τη πρόταση του Bill Gates, να υπάρξει ένα μικροτσίπ, το οποίο να το φέρει κάθε άνθρωπος και έτσι να έχουμε βιομετρικά δεδομένα σε σχέση με τον ιό η σε σχέση και με άλλες πανδημικές.

Βέβαια, ο Bill Gates ποτέ δεν πρότεινε να βάλουν μικροτσίπ οι άνθρωποι. Δείτε ΕΔΩ.

Και η πορεία της συζήτησης είναι η ακόλουθη:

Κώστας Γιαννακίδης: Όχι γιατί μισό λεπτό ο Bill Gates διατυπώνει μια πρόταση η οποία θα υλοποιείται σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Εδώ μιλάμε ότι έχουμε μια εκτατή ανάγκη και λένε οι λοιμωξιολόγοι βραχιολάκια και παρακολούθηση σε όσους έχουν κρούσματα. Αυτό είναι συνταγματικά συμβατό;

Ευάγγελος Βενιζέλος:
Θα σας πω. Οι λοιμωξιολόγοι έχουν πει και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει πει κοινωνική αποστασιοποίηση, μην κυκλοφορείτε, μείνετε σπίτια σας. Εάν αρθεί το μετρό αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας και εισηγηθούν κάποιοι περιορισμούς στα προσωπικά δεδομένα, παρακολούθηση επεξεργασία δεδομένων υγείας, τα οποία είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, πράγματι θα βρεθούμε μπροστά σε μια νέα γενιά προβλημάτων και μάλιστα προβλημάτων και την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου δηλαδή το δικαστήριο του Στρασβούργου, το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου και την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως ξέρουμε έχει θέσει σε ισχύ.

Κώστας Γιαννακίδης: Μπορεί όμως θεωρητικά να γίνει αυτό κύριε Πρόεδρε.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Μπορεί να τεθούν προβλήματα τέτοια τα οποία αφορούν τα προσωπικά δεδομένα,  άρα εκεί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι θα θεωρήσουμε ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, που δεν είναι δεκτικό παραβίασης και επεξεργασίας και τι μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι πληροφορία επιδημιολογικού χαρακτήρα, που άφορα τη κοινωνία, τη δημοσιά υγειά και άρα μπορεί να τη συλλέγει.


Από εκεί και πέρα κάθε πολίτευμα κάθε πολίτικο σύστημα ανάλογα με το πολιτισμό του, την εμπειρία του, την ιστορία του και την ευαισθησία του, μεταχειρίζεται τα θέματα αυτά και κάθε κοινωνία των πολιτών πρέπει να εκφράζει και την δίκη της ευαισθησία και την δίκη της συμμετοχή στο πρόβλημα ώστε να μη φτάσουμε πράγματι στην απειλή της ιδιωτικότητας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, γιατί θα αλλάξει συνολικά και παγκόσμια η αντίληψη για τη δημοσιά υγειά και αυτό μπορεί να θέσει σε δοκιμασία και τα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Άρα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί, προνοητικοί, άλλα και ευαίσθητοι και να βρούμε το σημείο ισορροπίας, θα το βρει η Ευρώπη, θα το βρει η παγκόσμια κοινωνία και ιδίως η δυτική κοινωνία.

Είναι προφανές λοιπόν πως σε κανένα σημείο της συνομιλίας, ο κ. Βενιζέλος δεν δηλώνει, ή έστω υπονοεί πως θα πρέπει να μπουν “τσιπάκια” σε ανθρώπους. Ο κ. Βενιζέλος ούτε αναγγέλλει, ούτε προτείνει, ούτε υιοθετεί να “βάλουμε τσιπάκι”. Τουναντίον μιλάει για τα καθορισμένα από σχετικές συμβάσεις ανθρώπινα δικαιώματα, και τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν αναφορικά με αυτά λόγω της πανδημίας, εφιστώντας την προσοχή έτσι ώστε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

να μη φτάσουμε πράγματι στην απειλή της ιδιωτικότητας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό.

Εν κατακλείδι, η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου παραποιήθηκε και ο ισχυρισμός που παρουσιάζεται στα υπό εξέταση άρθρα δεν ευσταθεί.