Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, άγνωστοι ΔΕΝ θα σας ζητήσουν να δοκιμάσετε μάσκα εμποτισμένη με ναρκωτικάHOAXES

Όχι, άγνωστοι ΔΕΝ θα σας ζητήσουν να δοκιμάσετε μάσκα εμποτισμένη με ναρκωτικά

25 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Άγνωστοι ζητάνε από ανυποψίαστους πολίτες να δοκιμάσουν μάσκες εμποτισμένες με ναρκωτικά για να τους ληστέψουν

Συμπέρασμα

Η "προειδοποίηση" είναι μία ακόμη φάρσα που δημιουργήθηκε για να διαδοθεί μέσω διαδικτύου και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ένα μήνυμα που διακινείται μέσω Facebook και εφαρμογών μηνυμάτων, υποστηρίζει πως άγνωστοι ζητάνε από ανυποψίαστους πολίτες να δοκιμάσουν μάσκες εμποτισμένες με ναρκωτικά για να τους ληστέψουν.

Ο ανωτέρω ισχυρισμός προέρχεται από το εξωτερικό και έχει ήδη κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, οι “άγνωστοι” προσποιούνται πως εργάζονται για την “τοπική κυβέρνηση” (που παραπέμπει σε κομητείες και/ή δήμους) για να εξαπατήσουν. Σε σχετική διάψευση του ισχυρισμού έχει προχωρήσει το Snopes και το Politifact.

O ίδιος ισχυρισμός έχει εμφανιστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, και έχει διαψευστεί από το Reuters, το Check your Fact και το The Journal.

Στην Ινδία εμφανίστηκε ως βίντεο στο YouTube και διαψεύστηκε από το India Today.

Στην Σιγκαπούρη εμφανίστηκε ως κείμενο και ηχητικό μήνυμα και διαψεύστηκε από το CNA, ενώ στην Ταϊβάν από το Taiwan Fact Check Center.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η “προειδοποίηση” είναι ένα ακόμη μήνυμα που δημιουργήθηκε για να διαδοθεί μέσω διαδικτύου και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Fact-check for the sake of Democracy