Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Ιάπωνας νομπελίστας ΔΕΝ δήλωσε ότι ο κορωνοϊός είναι κατασκεύασμα της ΚίναςHOAXES

Ο Ιάπωνας νομπελίστας ΔΕΝ δήλωσε ότι ο κορωνοϊός είναι κατασκεύασμα της Κίνας

27 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ιάπωνας Νομπελίστας Ιατρικής, ο καθηγητής Tasuku Honjo, υποστηρίζει πως o COVID-19 είναι κατασκεύασμα της Κίνας.

Συμπέρασμα:

Η είδηση είναι ψευδής. Ο Ιάπωνας νομπελίστας, Tasuku Honjo, δεν δήλωσε πως ο νέος κορωνοϊός είναι κατασκεύασμα της Κίνας.

Σημαντική διάδοση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι Ιάπωνας Νομπελίστας Ιατρικής, ο καθηγητής Tasuku Honjo, υποστηρίζει πως η ασθένεια COVID-19 είναι κατασκεύασμα της Κίνας. Όμως ο καθηγητής δεν έκανε τέτοια δήλωση.

Το είδαμε στο ereportaz.gr, σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και στον τηλεοπτικό κανάλι Alpha

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

Ο Ιάπωνας Νομπελίστας Ιατρικής, δρ. Tasuku Honjoa, υποστηρίζει πως o COVID-19 «δεν είναι αποτέλεσμα της φύσης», μια δήλωση που αρχίζει και κάνει τον γύρο του διαδικτύου πολύ γρήγορα.

Ο καθηγητής Ιατρικής εξηγεί ότι «Αν ήταν αποτέλεσμα της φύσης δεν θα είχε επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο όλο τον κόσμο, διότι εκ του φυσικού, η θερμοκρασία είναι διαφορετική σε κάθε χώρα.

Αν ήταν φυσικός, θα είχε επηρεάσει τις χώρες με την ίδια θερμοκρασία με αυτήν της Κίνας. Κι όμως εξαπλώνεται σε μια χώρα όπως η Ελβετία με τον ίδιο τρόπο που εξαπλώνεται και στις ερήμους.

Αν ήταν φυσικός, θα είχε εξαπλωθεί σε κρύα μέρη και θα είχε πεθάνει σε ζεστά.»

Ο δρ. Tasuku Honjoa, έχει 40 χρόνια εμπειρία στις έρευνες με ζώα και ιούς, ενώ δούλευε για τέσσερα χρόνια στο εργαστήριο της Ουχάν.

«Ο ιός δεν είναι φυσικός. Είναι απολύτως κατασκευασμένος. Γνωρίζω όλο το προσωπικό στο εργαστήριο της Ουχάν. Έχω τηλεφωνήσει σε όλους μετά το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού αλλά τα κινητά τους είναι κλειστά εδώ και τρεις μήνες. Καταλαβαίνω τώρα ότι όλοι οι επιστήμονες έχουν πεθάνει», δηλώνει ο Ιάπωνας Νομπελίστας.

«Με βάση την έρευνά μου και τις γνώσεις μου μέχρι σήμερα, μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι ο νέος κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος από την Κίνα.»

Ο Ιάπωνας καθηγητής είναι τόσο σίγουρος για την άποψη του που δηλώνει ότι αν δεν επιβεβαιωθεί στο άμεσο μέλλον ή και μετά τον θάνατό του δέχεται η κυβέρνηση να του αποσύρει το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής που κέρδισε το 2018 μαζί με τον James P. Allison «για την ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου με την αναστολή της αρνητικής ανοσολογικής ρύθμισης».

«Η Κίνα λέει ψέματα και μια μέρα η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.»

Το μήνυμα του δρ. Tasuku Honjoa έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου σε πλατφόρμες όπως το WhatsApp, Facebook και Twitter.

Αν πιστέψουμε τις δηλώσεις του καθηγητή τότε αυτή είναι η αρχή ενός βιολογικού πολέμου.

Τι ισχύει;

Όπως συμπεραίνουμε από αναφορές ινδικών ομάδων εξακρίβωσης ειδήσεων (factly.in, boomlive.in, newsmeter.in, altnews.in, thequint.com), το δημοσίευμα ξεκίνησε αρχικά να αναπαράγεται στο ινδικό WhatsApp προτού διαδοθεί σε άλλα κοινωνικά δίκτυα και σε ιστοσελίδες.

Όσον αφορά την εγκυρότητα του επίμαχου δημοσιεύματος, ισχύει ότι του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 2018.

Όμως, δεν ισχύει ότι ο Δρ. Honjo «εργάστηκε για 4 χρόνια στο εργαστήριο της Ουχάν». Στο βιογραφικό του δεν περιλαμβάνεται καμία απασχόληση στο αναφερόμενο εργαστήριο.

Επίσης, οι επίμαχες δηλώσεις του, σχετικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού, δεν βρίσκονται σε καμιά πρόσφατη συνέντευξη του καθηγητή Honjo, όπως σημειώνουν και οι ινδικές ομάδες ελέγχου ειδήσεων. (Ενδεικτικά σύνδεσμοι προς τις δύο πιο πρόσφατες συνεντεύξεις του καθηγητή).

Αντίθετα, σε επικοινωνία των newsmeter.in και thequint.com με τον διδακτορικό φοιτητή του καθηγητή Alok Kumar, αυτός δήλωσε ότι εκ μέρους του καθηγητή διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι εκείνος προέβει στις επίμαχες δηλώσεις.

Πηγή

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι ο κορωνοϊός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, έχουμε εξηγήσει γιατί δεν ισχύει σε σχετικό άρθρο μας.

Συμπερασματικά, η είδηση ότι ο Ιάπωνας νομπελίστας, Tasuku Honjo, δήλωσε πως ο νέος κορωνοϊός είναι κατασκεύασμα της Κίνας, είναι ψευδής.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.