Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν σκότωσαν παιδιά στην Σενεγάλη για χάρη του εμβολίου κατά του κορωνοϊούHOAXES

Δεν σκότωσαν παιδιά στην Σενεγάλη για χάρη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

27 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Επτά παιδιά έχουν πεθάνει στη Σενεγάλη λόγω δοκιμών εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Συμπέρασμα:

Κανένα τέτοιο γεγονός δεν έχει συμβεί. Το βίντεο που στηρίζει τον ισχυρισμό αφορά διαφορετικό γεγονός.

Μία ακόμη είδηση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού που διαμοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα αφορά επτά παιδιά που έχουν πεθάνει στη Σενεγάλη λόγω του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Αυτός ο ισχυρισμός δεν περιέχει καμία δόση αλήθειας.


Παραδείγματα: δημοσιεύσεις στο Facebook, όπως εδώ κι εδώ, και ιστοσελίδες όπως igata.gr.

Παράδειγμα δημοσίευσης στο Facebook.
Τίτλος δημοσιεύματος.

Τι έχει συμβεί;

Πηγή για τον ισχυρισμό αυτόν υπήρξε ένα, καταργηθέν ήδη, βίντεο στο YouTube, στο οποίο ο ομιλητής μιλά στη γαλλική γλώσσα για “σκάνδαλο” στη Σενεγάλη, καθώς επτά παιδιά πέθαναν λόγω του “εμβολίου για τον κορωνοϊό”.

Το αυθεντικό βίντεο, ωστόσο, είναι το εξής:

Έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα του YouTube από τοπικό μέσο ενημέρωσης ήδη στις 26 Μαρτίου, και απεικονίζει μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Εν πρώτοις θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο κατά του SARS-Cov-2. Επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν αποδυθεί στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου. Στην Σενεγάλη, συγκεκριμένα, το Institut Pasteur έχει αναλάβει τη διεξαγωγή κλινικών μελετών σχετικά με την τρέχουσα πανδημία (επιδημιολογικές, θεραπευτικές πτυχές κλπ). [πηγή 1] [πηγή 2]

Δεύτερον, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ο ομιλητής στο πρώτο βίντεο δεν περιγράφει ζωντανά τα γεγονότα σε γαλλική γλώσσα, αλλά έχει εγγράψει τη φωνή του επάνω σε παλαιότερο, πραγματικό βίντεο, όπου ομιλείται η τοπική, κοινή γλώσσα Wolof. [πηγή]

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο ψευδών ειδήσεων του France24, ο ομιλητής στο αυθεντικό βίντεο λέει τα εξής:

“Είναι ένας τύπος που μας ήρθε σήμερα στη γειτονιά, υποτίθεται με ενέσεις κατά του κορωνοϊού. Μπήκε στο σπίτι των Mbodji. Είπε ότι είναι εδώ για να εμβολιάσει, και η οικογένεια τού είπε πως λέει ψέματα. Αυτός κατέφυγε προς τον αστυνόμο της γειτονιάς. Τελικά τον ακινητοποίησαν εκεί πέρα μαζί με τον αστυνόμο. Είμαστε τώρα εκεί, και έχουν έρθει χωροφύλακες, επίσης. Όλοι μαζεύτηκαν γύρω γι’ αυτό”.

Το περιστατικό, σύμφωνα με τοπικό μέσο, διαδραματίστηκε στην κοινότητα Dalifort, στο Pikine της Σενεγάλης. Πρόκειται για τη σύλληψη ανδρός (ή ανδρών) που παρίστανε ότι έχει μαζί του εμβόλια κατά του κορωνοϊού, χωρίς να αναφέρεται για αυτόν οποιοδήποτε βίαιο περιστατικό ή τραυματισμός. [πηγή] Το France24 ήρθε σε επικοινωνία με κατοίκους του σπιτιού έμπροσθεν του οποίου εκτυλίχθηκαν τα καταγραφέντα γεγονότα. Ο Alassane Mbodji και η ανηψιά του, Fatimata Sambou, αυτόπτες μάρτυρες, δήλωσαν:

Πριν δυο βδομάδες περίπου, ένας άνδρας πέρασε απ’ το σπίτι μας κατά το μεσημέρι. Αυτοσυστήθηκε ως στέλεχος του Υπουργείου που ήρθε να ενημερώσει σχετικά με την απειλή του κορωνοϊού και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε, όπως τακτικό πλύσιμο των χεριών. Φορούσε ένα μπλουζάκι με το σήμα του Υπουργείου.

Στις συζητήσεις, όμως, συνειδητοποιήσαμε σύντομα ότι δεν επρόκειτο για στέλεχος του Υπουργείου Υγείας. Δεν είχε κονκάρδα. Είχε καλλυντικά προϊόντα προς πώληση στην τσάντα του.

Δεν επιτρέπεται οι διερχόμενοι να εισέρχονται στα σπίτια, για προληπτικούς λόγους διάδοσης του κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά, αυτός ο τύπος προσποιήθηκε ότι είναι υπάλληλος του Υπουργείου, ώστε να μπορέσει να πουλήσει τα προϊόντα του. Έτσι, τον στείλαμε στον αστυνόμο της γειτονιάς. Κι από εκεί, τον ανέλαβε η χωροφυλακή. [πηγή – στα γαλλικά]

Τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για δήθεν θάνατο παιδιών σε υποτιθέμενες δοκιμές εμβολίου έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά οι αρμόδιες αρχές της Σενεγάλης στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Περαιτέρω, οι τοπικές υγειονομικές και αστυνομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει και το συμβάν (από το οποίο προέρχεται το βίντεο) στο AFP, διευκρινίζοντας όλες τις λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η όλη υπόθεση πρόκειται για παρεξήγηση που έλαβε χώρα στις 26 Μαρτίου στο Dalifort. Συνελήφθη όντως ένας Σενεγαλέζος υπήκοος – που σε κάθε περίπτωση δεν είχε σκοπό να εμβολιάσει ανθρώπους. Περνούσε από κάποιο σπίτι, και η θεία του ενοίκου, ακούγοντας τη λέξη “κορωνοϊός”, πανικοβλήθηκε. Δημιουργήθηκε έτσι μεγάλη αναστάτωση, καθώς πολλοί που συγκεντρώθηκαν πίστεψαν ότι ο άνθρωπος αυτός είχε σκοπό να εξαναγκάσει τον κόσμο σε εμβολιασμό. Στην κατοχή του συλληφθέντος δεν βρέθηκε κανενός είδους ιατρικός εξοπλισμός, και, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, σύντομα αφέθηκε ελεύθερος.

“Δεν αφορά δύο άτομα [το περιστατικό], αλλά έναν, Σενεγαλέζο πολίτη, που περνούσε από πόρτα σε πόρτα πουλώντας καλλυντικά. Κατά τη διάρκεια συζήτησης, ένα μέλος της οικογένειας [υποψήφιου αγοραστή] ρώτησε αν έχει μαζί του τίποτε εμβόλια. Ο πωλητής, αστεϊζόμενος, απάντησε θετικά. Η θεία ξεσήκωσε τη γειτονιά. Τα προστρέξαντα όργανα ασφαλείας δεν βρήκαν στην τσάντα τίποτε παραπάνω από καλλυντικά. Η αναστάτωση προκλήθηκε από το γεγονός ότι φορούσε μπλουζάκι του Υπουργείου Υγείας.
[εκπρόσωπος του Υπ. Άμυνας της Σενεγάλης στο AFP – πηγή]


Τέλος, η συμπερίληψη στα υπό εξέταση δημοσιεύματα μιας συζήτησης μεταξύ δύο Γάλλων ιατρών, δεν αποτελεί απόδειξη ότι θα γίνουν δοκιμές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Αφρική.

Ωστόσο γύρω από το μυστήριο που περιγράφεται και το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει η όλη κατάσταση, ένα είναι το εξακριβωμένο γεγονός: η συνομιλία, στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, μεταξύ του καθηγητή και διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας Camille Locht, με τον διευθυντή του τμήματος ανάνηψης του νοσοκομείο Cochin, Jean Paul – Mira, όπου ο δεύτερος έθεσε το ερώτημα, λέγοντας (κι αυτός) χαριτολογώντας πως, «θα γίνει προβοκάτορας», λέγοντας αν θα μπορούσαν οι δοκιμές για εμβόλιο και θεραπείες ενάντια στον κορωνοϊό να γίνουν στην Αφρική. Ο διευθυντής του ιδρύματος Camille Locht μάλιστα, που νωρίτερα είχε επισημάνει την ανάγκη μεγάλης κλίμακας έρευνας με το ίδιο θεραπευτικό πρωτόκολλο και εμβόλιο, συμφώνησε με την πρόταση, λέγοντας… «Έχετε δίκιο». Ως σκεπτικό αναφέρθηκε ότι εκεί ο πληθυσμός είναι πιο ευάλωτος στον ιό, καθώς δεν υπάρχουν μάσκες, επαρκή νοσοκομεία και θεραπείες […]

Σε γενικές γραμμές, η συζήτηση των δύο ιατρών περιελάμβανε πράγματι τα παραπάνω, αφορούσε ωστόσο μια υποθετική και όχι σχεδιασθείσα μεθοδολογική στόχευση των δοκιμών. Οι δηλώσεις αυτές έχουν καταδικαστεί ως ρατσιστικές από τον επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Tedros Ghebreyesus. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι: “Η Αφρική δεν είναι δυνατόν και δεν πρόκειται να γίνει πεδίο δοκιμών για κανένα εμβόλιο. Θα ακολουθήσουμε όλους τους κανόνες για να ελέγξουμε οιοδήποτε εμβόλιο ή θεραπευτικό πρωτόκολλο παγκοσμίως, εφαρμόζοντάς τους είτε πρόκειται για την Ευρώπη, την Αφρική ή οπουδήποτε.” [πηγή]


Συνοψίζοντας, η ιστορία για τον θάνατο επτά παιδιών από το εμβόλιο του κορωνοϊού ή τις δοκιμές του στη Σενεγάλη είναι ψευδής.