Ποιοι είμαστε
Αρχική COVID-19: Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων – Ερωτήσεις/ΑπαντήσειςΥΓΕΙΑ

COVID-19: Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων – Ερωτήσεις/Απαντήσεις

29 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Η μετάφραση του αρχικού κειμένου πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2020. https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/questions-answers

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την COVID-19 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC)

1. Τι είναι ο SARS-CoV-2; Τι είναι η COVID-19;

Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο-2 (SARS-CoV-2) είναι το όνομα που δόθηκε στο νέο κορωνοϊό που εμφανίστηκε το 2019. COVID-19 είναι το όνομα που δίνεται στην ασθένεια που σχετίζεται με τον ιό. Ο SARS-CoV-2 είναι ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού που δεν είχε προηγουμένως εντοπιστεί στον άνθρωπο.

2. Από πού προέρχονται οι κορωνοϊοί;

Οι κορωνοϊοί είναι ιοί που μεταδίδονται μεταξύ των ζώων με κάποιους από αυτούς να μολύνουν και τους ανθρώπους.

Οι νυχτερίδες θεωρούνται φυσικοί ξενιστές αυτών των ιών, αλλά πολλά άλλα είδη ζώων είναι επίσης γνωστό ότι δρουν ως πηγές. Για παράδειγμα, το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (προκαλείται από τον ιό MERS-CoV) μεταδίδεται στον άνθρωπο από καμήλες, και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (προκαλείται από τον ιό SARS-CoV) μεταδίδεται από μοσχογαλές.



Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κορωνοϊούς μπορείτε να βρείτε στο ενημερωτικό δελτίο του ECDC.
Πληροφοριακό υλικό για τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τους κορωνοϊούς.


3. Είναι αυτός ο ιός συγκρίσιμος με τον SARS ή με την εποχική γρίπη;

Ο νέος κορωνοϊός, που εντοπίστηκε στην Κίνα το 2019 και ονομάστηκε SARS-CoV-2, συνδέεται γενετικά με τον ιό SARS-CoV. Ο SARS εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2002 και σε διάστημα οκτώ μηνών επέφερε περισσότερα από 8.000 κρούσματα σε 33 χώρες. Περίπου ένας στους δέκα από όσους ανέπτυξαν τη SARS πέθαναν.

Μέχρι τις 24 Απριλίου 2020, είχαν καταγραφεί παγκοσμίως πάνω από 2.668.000 κρούσματα με την επιδημία COVID-19, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2020, όταν και αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στην Κίνα. Από αυτούς, είναι γνωστό ότι περισσότεροι από 190.000 άνθρωποι έχουν καταλήξει.


Για τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες ανατρέξτε στις καθημερινές ενημερώσεις για την κατάσταση.
Καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση σε ΕΕ, ΕΟΧ και Ηνωμένο Βασίλειο
Καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση σε όλο τον κόσμο


Παρότι οι ιοί που προκαλούν τόσο την νόσο COVID-19 όσο και την εποχική γρίπη μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, είναι πολύ διαφορετικοί και δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

Το ECDC εκτιμά ότι 15.000 έως 75.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο πρόωρα, εξαιτίας αιτιών που συνδέονται με τη μόλυνση από την εποχική γρίπη στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Η αναλογία είναι περίπου 1 σε κάθε 1.000 άτομα που μολύνονται.

Παρά το σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας για την εποχική γρίπη, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια λόγω του μεγάλου αριθμού που νοσούν κάθε χρόνο. Η ανησυχία για το COVID-19 είναι ότι, σε αντίθεση με τη γρίπη, δεν υπάρχει εμβόλιο και καμία ειδική θεραπεία για τη νόσο. Φαίνεται, επίσης, να είναι πιο μεταδοτική από την εποχική γρίπη. Δεδομένου ότι είναι ένας νέος ιός, κανείς δεν έχει προηγούμενη ανοσία, πράγμα που σημαίνει ότι το σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού είναι δυνητικά ευαίσθητο στη λοίμωξη SARS-CoV-2.

4. Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης; Πόσο εύκολα εξαπλώνεται;

Ενώ τα ζώα πιστεύεται ότι είναι η αρχική πηγή, ο ιός πλέον εξαπλώνεται και από άτομο σε άτομο (μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο). Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αρκετές επιδημιολογικές πληροφορίες για να προσδιοριστεί πόσο εύκολα εξαπλώνεται αυτός ο ιός μεταξύ των ανθρώπων, αλλά εκτιμάται ότι, κατά μέσο όρο, ένα άτομο που έχει μολυνθεί θα μολύνει άλλους δύο με τρεις ανθρώπους.

Ο ιός φαίνεται να μεταδίδεται κυρίως μέσω μικρών σταγονιδίων προερχόμενα από το αναπνευστικό σύστημα που εξέρχονται στο περιβάλλον μέσω του φταρνίσματος, του βήχα, ή όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για κάποιο χρονικό διάστημα σε κοντινή απόσταση (συνήθως λιγότερο από ένα μέτρο). Αυτά τα σταγονίδια μπορούν έπειτα να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω της εισπνοής, ή μπορούν να μείνουν σε επιφάνειες με τις οποίες μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή, και εν συνεχεία μπορεί να μολυνθούν αγγίζοντας τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια τους. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε διαφορετικές επιφάνειες από αρκετές ώρες (χαλκός, χαρτόνι) μέχρι και λίγες ημέρες (πλαστικό και ανοξείδωτος χάλυβα). Ωστόσο οι πληθυσμοί ενεργών ιών μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να μην είναι πάντα παρόντες σε επαρκή αριθμό για να προκαλέσουν μόλυνση.

Η περίοδος επώασης για την COVID- 19 (δηλαδή ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της εμφάνισης των συμπτωμάτων) εκτιμάται επί του παρόντος ότι είναι μεταξύ μίας και 14 ημερών.

Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί όταν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως ο βήχας. Υπάρχουν, επίσης, κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει από ένα μολυσμένο άτομο ακόμη και δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αμφίβολη η επίδραση της μετάδοσης από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

5. Πότε ένα άτομο είναι μολυσματικό ;

Η περίοδος που ένα άτομο γίνεται μολυσματικό μπορεί να ξεκινάει μία με δύο ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, αλλά πιθανότατα είναι πιο μολυσματικά κατά τη διάρκεια της συμπτωματικής περιόδου, ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια και πολύ γενικά. Σε αυτήν την περίπτωση, η μολυσματική περίοδος εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 7-12 ημέρες σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων σε μέτριο βαθμό και έως και δύο εβδομάδες κατά μέσο όρο σε σοβαρές περιπτώσεις.

6. Πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη από τον COVID-19;

Τα αρχικά δεδομένα από την ΕΕ/τον ΕΟΧ (από τις χώρες με διαθέσιμα στοιχεία) δείχνουν ότι περίπου το 20-30% των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 νοσηλεύονται και το 4% έχουν εμφανίσει τη βαριά μορφή της ασθένειας. Τα ποσοστά νοσηλείας είναι υψηλότερα για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και για τα άτομα με άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Ιατρικές πληροφορίες

1. Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον COVID-19

Τα συμπτώματα της COVID-19 ποικίλουν όσον αφορά τη σοβαρότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν εμφάνισαν συμπτώματα καθόλου (να είναι κάποιος ασυμπτωματικός) ή περιπτώσεις που εμγάνισαν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, γενική αδυναμία και κόπωση και μυϊκό πόνο. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, παρουσιάζεται σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψη και σηπτικό σοκ, τα οποία όλα δυνητικά οδηγούν σε θάνατο. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι η κλινική επιδείνωση μπορεί να εμφανιστεί γρήγορα, συχνά κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας της νόσου.

Πρόσφατα, η ανοσμία – απώλεια της αίσθησης της όσφρησης – (και σε ορισμένες περιπτώσεις απώλεια της αίσθησης της γεύσης) έχει αναφερθεί ως ένα από τα σύμπτωμα όσων έχουν μολυνθεί με την COVID-19. Υπάρχουν ήδη στοιχεία από τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιταλία που παρουσιάζουν ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2 να έχουν αναπτύξει ανοσμία/υποσμία, σε ορισμένες περιπτώσεις ελλείψει άλλων συμπτωμάτων.

2. Διατρέχουν μερικοί άνθρωποι μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άλλους;

Οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα (π.χ. υπέρταση, διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και καρκίνο) θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων. Επίσης, οι άνδρες που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες φαίνεται να διατρέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τις γυναίκες.

Για τη θεραπεία των ασθενών με σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις κατά τη διάρκεια της COVID-19 επισκεφθείτε τους συνδέσμους των εθνικών υπηρεσιών που έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπισή τους. Υπεύθυνος για την Ελλάδα είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Για να δείτε τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε άλλες χώρες επισκεφθείτε τον ιστότοπο του ECDC.

3. Διατρέχουν τα παιδιά κίνδυνο μόλυνσης και ποιος είναι ο δυνητικός τους ρόλος στη μετάδοση;

Ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών καταγράφεται στις αναφερόμενες περιπτώσεις με COVID-19. Περίπου το 1% όλων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν είναι κάτω των 10 ετών και το 4% αφορά τις ηλικίες 10-19 ετών. Τα παιδιά φαίνεται να μολύνονται όπως και οι ενήλικες, αλλά έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο από τους ενήλικες να αναπτύξουν τα συμπτώματα ή την σοβαρή ασθένεια. Εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το βαθμό στον οποίο ασυμπτωματικά ή ελαφρώς συμπτωματικά παιδιά μεταδίδουν την ασθένεια.

4. Ποιος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης σε έγκυες γυναίκες και νεογνά;

Τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη σοβαρότητα της ασθένειας σε έγκυες γυναίκες μετά από λοίμωξη με την COVID-19 είναι περιορισμένα. Φαίνεται ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν παρόμοιες κλινικές ενδείξεις με τον υπόλοιπο γυναικείο πληθυσμό που έχουν εμφανίσει πνευμονία εξαιτίας της COVID-19. Μέχρι σήμερα (τα δεδομένα αφορούν μέχρι και την 25η Μαρτίου), δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μητέρων και απώλειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχει αναφερθεί μόνο μία θνησιγένεια. Κανένα από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής δεν δείχνει ότι η μόλυνση με την COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αρνητική επίδραση στο έμβρυο. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης της COVID-19 από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μέχρι σήμερα έχει αναφερθεί μόνο μία επιβεβαιωμένη περίπτωση COVID-19 σε νεογνό.

Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αναδυόμενη επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα αυτό, και προτείνει σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη να ακολουθούν τις ίδιες γενικές προφυλάξεις για την πρόληψη της COVID-19, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή ατόμων που είναι άρρωστα, και να αυτο-απομονώνται σε περίπτωση που εμφανίσουν κάποιο από τα συμπτώματα, λαμβάνοντας συμβουλές μέσω τηλεφώνου από κάποιον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

5. Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο COVID-19;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο γι’ αυτή την ασθένεια.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων και όχι του ιού, και παρέχουν υποστηρικτική φροντίδα (π.χ. οξυγονοθεραπεία, έλεγχος υγρών) στα άτομα που έχουν μολυνθεί, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Σε ασθενείς που έχουν αρρωστήσει σοβαρά και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, χρησιμοποιούνται δοκιμαστικά ορισμένα φάρμακα για να στοχεύσουν τον ιό, αλλά η χρήση αυτών πρέπει να αξιολογηθεί πιο προσεκτικά σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Αρκετές κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Δεδομένου ότι είναι ένας νέος ιός, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Αν κι έχουν ξεκινήσει έρευνες από διάφορες ερευνητικές ομάδες και φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ή ακόμα και περισσότερο από ένα χρόνο πριν κάποιο εμβόλιο δοκιμαστεί και είναι έτοιμο για χρήση στον άνθρωπο.

6. Πότε θα πρέπει να εξεταστώ για την COVID-19;

Οι τρέχουσες οδηγίες για την εξέταση εξαρτώνται από το στάδιο της επιδημίας στη χώρα ή στην περιοχή όπου ζείτε. Οι προσεγγίσεις αναφορικά με την εξέταση θα προσαρμόζονται στην κατάσταση που επικρατεί σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Οι εθνικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν να εξετάσουν μόνο υποομάδες ύποπτων κρουσμάτων με βάση την ικανότητα που υπάρχει σε εθνικό επίπεδο για την εξέταση, τη διαθεσιμότητα του απαραίτητου εξοπλισμού, το επίπεδο κοινοτικής μετάδοσης της COVID-19 ή άλλα κριτήρια.

Ως μία τακτική συνειδητής διαχείρισης των πόρων, το ECDC πρότεινε στις εθνικές αρχές να λάβουν υπόψη το ενδεχόμενο να δώσουν προτεραιότητα στην εξέταση των ακόλουθων ομάδων:
-ασθενείς που νοσηλεύονται και έχουν σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις
-προσωπικό στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης με συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήπια συμπτώματα
-περιπτώσεις με οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις σε νοσοκομειακές ή μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας
-ασθενείς με οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις ή με ασθένεια που μοιάζει με γρίπη σε συγκεκριμένα εξωτερικά ιατρεία ή νοσοκομεία
-ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως πνευμονική νόσο, καρκίνο, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλοαγγειακή νόσο, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, διαβήτη, και σε ανοσοκαταστολής.

7. Που μπορώ να κάνω την εξέταση;

Εάν αισθάνεστε άρρωστος με συμπτώματα σαν της COVID- 19 (όπως πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκός πόνος ή γενικά αδυναμία), συνίσταται η επικοινωνία με τις τοπικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικώς. Εάν ο πάροχος υγειονομικής σας περίθαλψης πιστεύει ότι πρέπει να γίνει εργαστηριακή εξέταση για τον ιό που προκαλεί την COVID-19, αυτός / αυτή θα σας ενημερώσει για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και θα σας συμβουλεύσει πού και πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η εξέταση.

8. Τα άτομα που έχουν αλλεργία στη γύρη ή αλλεργίες γενικά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια όταν έχουν την COVID-19;

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (έως 15-20%) παρουσιάζει εποχιακά συμπτώματα που σχετίζονται με τη γύρη, τα πιο κοινά από τα οποία είναι φαγούρα στα μάτια, ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή και μερικές φορές δυσκολίες στην αναπνοή και δερματικά εξανθήματα. Όλα αυτά τα συμπτώματα αναφέρονται συνήθως ως “πυρετός εκ χόρτου“, αλλεργία εξαιτίας της γύρης ή πιο σωστά αλλεργική ρινίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα συνδέεται σε παιδιά και ενήλικες συνήθως με το αλλεργικό άσθμα.

Οι αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένου του ήπιου αλλεργικού άσθματος, σύμφωνα με τις μελέτες που είναι διαθέσιμες μέχρι τώρα, δεν θεωρούνται ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη μόλυνση με τον SARS-CoV-2 ή ως αιτία δυσμενέστερης έκβασης. Από την άλλη πλευρά, το μέτριο έως σοβαρό άσθμα, όπου οι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία σε καθημερινή βάση, περιλαμβάνεται στις χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων που προδιαθέτουν για σοβαρή έκβαση της ασθένειας.

Τα παιδιά και οι ενήλικες που βρίσκονται σε θεραπεία συντήρησης για αλλεργίες (π.χ. αναστολείς λευκοτριενίων, εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και/ή βρογχοδιασταλτικά) πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία τους όπως έχει συνταγογραφηθεί από το γιατρό τους και δεν πρέπει να διακόπτουν τη φαρμακευτική αγωγή τους λόγω φόβων για την COVID-19. Εάν αναπτύξουν συμπτώματα συμβατά με την COVID-19, θα πρέπει να αυτο-απομονωθούν, να ενημερώσουν το γιατρό τους και να παρακολουθούν την υγεία τους όπως όλοι οι άλλοι. Εάν προοδευτικά παρουσιαστεί δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

9. Πώς μπορούμε να διακρίνουμε αν τα αναπνευστικά συμπτώματα οφείλονται σε αλλεργική ρινίτιδας / αλλεργία εξαιτίας της γύρης ή στην λοίμωξη COVID-19;

Πολλοί άνθρωποι με την COVID-19 εμφανίζουν ήπια, συμπτώματα σαν αυτά της γρίπης (βλ. παραπάνω την ερώτηση 1), τα οποία είναι μάλλον συχνά και θα πρέπει να γίνει διάκριση σε αυτά και σε παρόμοια συμπτώματα που προκαλούνται από τους κοινούς ιούς του κρυολογήματος και από αλλεργικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Στον πίνακα που ακολουθεί γίνεται σύγκριση των πιο κοινών συμπτωμάτων που εμφανίζονται και στις τρεις παθήσεις σύμφωνα με την συχνότητα τους.

Είναι καλό να έχουμε υπόψη ότι η οριστική διάγνωση της COVID-19 δεν γίνεται με κλινικό τρόπο, αλλά μέσω εργαστηριακής εξέτασης δείγματος που λαμβάνεται από τη μύτη ή το στόμα.

Πίνακας: Σύγκριση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται στο κοινό κρυολόγημα, στην αλλεργική ρινίτιδα και την COVID-19.

10. Θα πρέπει οι άνθρωποι που πάσχουν από αλλεργία στη γύρη να αυτο-απομονώνονται εάν αναπτύξουν τα τυπικά συμπτώματα μιας αλλεργικής ρινίτιδας;

Όχι, δεν υφίσταται επιπλέον λόγος αυτο-απομόνωσης ανθρώπων που έχουν αλλεργία στη γύρη σε σχέση με τους υπόλοιπους, σε περίπτωση που εμφανίσουν τα τυπικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις γενικές οδηγίες για την φυσική αποστασιοποίηση και να ζητήσουν ιατρική συμβουλή εάν τα συμπτώματά τους επιδεινωθούν, εάν αναπτύξουν πυρετό ή προοδευτικά δυσκολία στην αναπνοή.

Πρόληψη

1. Πώς μπορώ να αποφύγω την μόλυνση;

Ο ιός εισέρχεται στο σώμα σας μέσω των ματιών, της μύτης ή / και του στόματος, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας με χέρια που δεν έχουν πλυθεί.

Tο πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ή ο καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχα διαλύματα, τζελ ή μαντηλάκια συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις.

Ακόμη, συνιστάται η απόσταση ενός μέτρου ή και περισσότερο από άτομα που έχουν μολυνθεί με την COVID-19 και έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης μέσω των σταγονιδίων που εξέρχονται από το αναπνευστικό σύστημα.


Βίντεο για την COVID-19: Πως να πλένετε τα χέρια σας;
Βίντεο για την COVID-19: 5 τρόποι για να βοηθήσετε στην πρόληψη της διάδοσης.


2. Πως μπορώ να αποφύγω να μολύνω άλλους;

-Όταν βήχετε ή φταρνίζεστε να χρησιμοποιείτε τον αγκώνα σας ή ένα χαρτομάντιλο. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε χαρτομάντιλο, πετάξτε το με προσοχή μετά από μία χρήση.
-Να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
-Να κρατάτε απόσταση ενός μέτρου ή και περισσότερο από άλλα άτομα για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού μέσω των σταγονιδίων που εξέρχονται από τις αναπνευστικές οδούς.

Αν δεν αισθάνεστε υγιής, μείνετε στο σπίτι. Εάν αναπτύξετε οποιαδήποτε από τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι έχετε την COVID-19, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τον πάροχο υπηρεσιών υγείας σας για συμβουλές.

3. Τι είναι η φυσική αποστασιοποίηση και γιατί και πως πρέπει να την εφαρμόσω;

Η τήρηση της φυσικής αποστασιοποίησης αποσκοπεί στον περιορισμό της φυσικής επαφής μεταξύ των ατόμων που πιθανώς να έχουν μολυνθεί και όσων είναι υγιείς, ή μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων με υψηλά ποσοστά μετάδοσης και άλλων με χαμηλό ή μηδενικό επίπεδο μετάδοσης. Στόχος είναι η μείωση ή η διακοπή της εξάπλωσης της COVID-19.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος «φυσική αποστασιοποίηση» έχει την ίδια σημασία με τον όρο «κοινωνική αποστασιοποίηση» που χρησιμοποιείται ευρέως, αλλά περιγράφει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον σκοπό που επιτελεί, δηλαδή ότι οι άνθρωποι θα πρέπει ως φυσικές παρουσίες να κρατούν τις απαιτούμενες αποστάσεις. Είναι πιθανό τα φυσικά μέτρα αποστασιοποίησης να χρειαστεί να εφαρμοστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και η επιτυχία τους εξαρτάται εν μέρει από τη διασφάλιση ότι οι άνθρωποι θα διατηρήσουν τις κοινωνικές τους επαφές – από απόσταση – με τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους. Συνεπώς, οι επικοινωνίες μέσω του διαδικτύου και του τηλεφώνου αποτελούν βασικά εργαλεία για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης στρατηγικής για τη φυσική αποστασιοποίησης.

Σε προσωπικό επίπεδο, μπορείτε να εφαρμόσετε τα μέτρα της φυσικής αποστασιοποίησης μέσω:
– Της εθελοντικής αυτο-απομόνωσης εάν γνωρίζετε ότι έχετε τον ιό που προκαλεί την COVID-19, ή αν έχετε αναπνευστικά συμπτώματα που το υποδηλώνουν, ή αν ανήκετε σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή είστε άνω των 70 ετών, ή έχετε κάποιο υποκείμενο νόσημα).

Πολλές χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εφαρμόσει πολιτικές απομόνωσης και κοινωνικής/φυσικής αποστασιοποίησης ως μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:
-Καθολικό ή μερικό κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των χώρων εργασίας
-Έλεγχο του αριθμού των επισκεπτών και της επαφής μεταξύ των ατόμων που διαμένουν σε περιορισμένους χώρους, όπως οι εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας και οι φυλακές
-Ακύρωση, απαγόρευση και περιορισμό μαζικών συγκεντρώσεων και μικρότερων συναθροίσεων
-Υποχρεωτική απομόνωση κτιρίων ή οικιστικών περιοχών
-Κλείσιμο εσωτερικών ή εξωτερικών συνόρων
-Περιορισμοί που επικεντρώνονται στη μόνιμη παραμονή στο σπίτι για ολόκληρες περιοχές ή χώρες.


Βίντεο για την COVID-19: Γιατί η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι σημαντική.
Βίντεο για την COVID-19: Μείνετε στο σπίτι! Η σημαντικότητα της κοινωνικής αποστασιοποίησης.


4. Τι πρέπει να κάνω αν αναπτύξω τα συμπτώματα της COVID-19;

Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών δημόσιας υγείας της περιοχής σας σχετικά με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε ή να τηλεφωνείστε στην τοπική γραμμή βοήθειας για την COVID-19.

5. Είναι οι μάσκες αποτελεσματικές στην προστασία από την COVID-19;

Εάν έχετε μολυνθεί, η χρήση της χειρουργικής μάσκας προσώπου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μάσκες προσώπου θα σας προστατέψουν αποτελεσματικά από τον ιό. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό η χρήση μάσκας προσώπου να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης λόγω της δημιουργίας μιας ψεύτικης αίσθησης ασφάλειας και της αυξανόμενης επαφής μεταξύ των χεριών, του στόματος και των ματιών όταν την φορούν. Επίσης, η μη ορθή χρήση της μάσκας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

6. Υπάρχει κάποιο φάρμακο που να καταπολεμά τον ιό;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των κορωνοϊών που εμφανίζονται στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του ιού που προκαλεί την COVID-19. Αυτός ο λόγος καθιστά σημαντική την πρόληψη μόλυνσης και την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

7. Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο;

Η ανάπτυξη εμβολίων απαιτεί χρόνο. Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά εργαστήρια εργάζονται για την ανάπτυξη πιθανών εμβολίων. Ωστόσο, θα χρειαστούν πολλοί μήνες ή ακόμα και χρόνια πριν επιτευχθεί η ευρεία χρήση οποιουδήποτε εμβολίου, καθώς πρέπει να υποβληθεί σε εκτεταμένες κλινικές δοκιμές για να καθοριστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Αυτές οι κλινικές δοκιμές αποτελούν ουσιαστικό πρόδρομο της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές και συνήθως λαμβάνουν χώρα σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη, η οποία πραγματοποιείται με τη συμμετοχή μερικών δεκάδων εθελοντών χωρίς προβλήματα υγείας, εξετάζεται το εμβόλιο όσον αφορά την ασφάλεια, και τις ανεπιθύμητες επιδράσεις. Στη δεύτερη, στην οποία συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, αφορά συνήθως ένα μέρος του πληθυσμού που πλήττεται σοβαρά από την ασθένεια, εξετάζεται πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο στον υπό εξέταση τομέα, και στην τρίτη πραγματοποιείται το ίδιο σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους.

8. Σε περίπτωση που έκανα το περασμένο έτος το εμβόλιο της γρίπης, είμαι προστατευμένος από τον ιό;

Η γρίπη και ο ιός που προκαλεί την COVID-19 είναι δύο πολύ διαφορετικοί ιοί και το εμβόλιο της εποχικής γρίπης δεν σας προστατεύει από την COVID-19.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ όσον αφορά τον COVID-19;

1. Ποια είναι η παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη;

Η πανδημία της COVID-19 αποτελεί μία άνευ προηγουμένου απειλή για τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες βιώνουν μία ευρεία μετάδοση του ιού στις κοινότητες τους εδώ και αρκετές εβδομάδες. Επιπλέον, έχει αυξηθεί ο αριθμός των αναφορών για κρούσματα με την COVID-19 στις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας σε όλη την Ευρώπη, η οποία σχετίζεται με υψηλή θνησιμότητα, γεγονός που υπερτονίζει την ιδιαίτερα ευάλωτη θέση των ηλικιωμένων.

Η απουσία αποτελεσματικής θεραπείας ή εμβολίου σε συνδυασμό με την εκθετική αύξηση των λοιμώξεων από τα τέλη Φεβρουαρίου, οδήγησε πολλές χώρες στην εφαρμογή παρεμβάσεων μη φαρμακευτικής φύσης, όπως είναι πολιτικές «Μείνετε στο σπίτι» (με τη μορφή σύστασης ή επιβολής) από κοινού με άλλα μέτρα κοινοτικής και φυσικής αποστασιοποίησης, όπως η ακύρωση των μαζικών συγκεντρώσεων, το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των δημόσιων χώρων.

2. Πως αντιδρούν οι χώρες στην ΕΕ/ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην COVID-19;

Το ξέσπασμα της COVID-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δραματική εξέλιξη, και πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε ένα σενάριο με στόχο να συγκρατήσουν την μετάδοση εντός των κοινοτήτων που εμφανίζουν μεγάλο αριθμό περιπτώσεων μόλυνσης. Η ταχεία κλιμάκωση των κρουσμάτων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχει ασκήσει τεράστια πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και έχει αποτελέσει μείζονα πρόκληση για τις τοπικές υπηρεσίες. Όλες οι χώρες της ΕΕ ανταποκρίθηκαν στην αναδυόμενη κατάσταση με την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της στενής παρακολούθησης, εξέτασης, διαχείρισης της κατάστασης και την εφαρμογή στρατηγικών για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, όπως είναι τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης.

3. Πόσο προετοιμασμένη είναι η Ευρώπη για την COVID-19;

Το ξέσπασμα του COVID-19 έχει εξελιχθεί δραματικά στην ΕΕ/ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ταχεία κλιμάκωση των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες έχει ασκήσει τεράστια πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και έχει αποτελέσει μείζονα πρόκληση για τις τοπικές υπηρεσίες. Όλες οι χώρες της ΕΕ ανταποκρίθηκαν στην αναδυόμενη κατάσταση. Η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη αντλούνται διδάγματα και οι χώρες εργάζονται σκληρά για να προσαρμόσουν τον τρόπο αντίδρασης τους στην συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση.

4. Τι μέτρα λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την αξιολόγηση της εν λόγω έξαρσης. 

Για να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρχές δημόσιας υγείας των κρατών μελών σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση, το ECDC δημοσιεύει ημερήσιες περιλήψεις και αξιολογεί συνεχώς τον κίνδυνο για τους πολίτες της ΕΕ. Το ECDC και ο ΠΟΥ έχουν αναπτύξει ειδική τεχνική καθοδήγηση για να υποστηρίξουν τον τρόπο αντίδρασης των κρατών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφαλίζει το συντονισμό των δραστηριοτήτων διαχείρισης κινδύνων σε επίπεδο ΕΕ.


Καθημερινή ενημέρωση για την ΕΕ/ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Καθημερινή ενημέρωση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατάσταση για τις περιπτώσεις με τον COVID-19 στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει τακτικές συνεδριάσεις για τον συντονισμό μεταξύ των υπουργών των κρατών μελών και παρέχει κάποια υποστήριξη για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εξοπλισμού και προμηθειών που είναι αισθητές σε πολλές χώρες.

5. Πότε θα επιστρέψουμε στις προηγούμενες συνθήκες διαβίωσης;

Τα μέτρα παραμονής στο σπίτι και φυσικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί σε ολόκληρη την ΕΕ/ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προκαλέσει αλλαγές στην κανονική ροή της ζωής στην κοινωνία, τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής άποψης, και υπάρχει ευρεία πεποίθηση ότι θα πρέπει να αρθούν μόλις αυτό καταστεί ασφαλές. Ωστόσο, η άρση των μέτρων σε σύντομο διάστημα ή με γρήγορο ρυθμό ενέχει τον κίνδυνο ταχείας επιστροφής σε υψηλά ποσοστά μόλυνσης, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, ενώ θα προκαλέσει υψηλά ποσοστά ασθενειών και πολλούς θανάτους. Ο Κοινός ευρωπαϊκός χάρτης πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης της νόσου COVID-19 παρουσιάζει το ζήτημα παρέχοντας το πλαίσιο για ένα σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης για την ΕΕ, μαζί με ένα σύνολο αρχών για τη δημόσια υγεία που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου της εκ νέου αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων. Σε περίπτωση που καταγραφεί πάλι αύξηση των περιπτώσεων, ενδέχεται να χρειαστεί να τεθούν σε εφαρμογή εκ νέου τα μέτρα παραμονής στο σπίτι και φυσικής αποστασιοποίησης.

Γίνεται όλο και περισσότερο εμφανές ότι θα ζούμε με την COVID -19 για πολλούς μήνες, ή ακόμα και χρόνια. Αυτή η ασθένεια θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ζωές μας για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον, και όλοι θα πρέπει διανοητικά να προετοιμαστούμε γι’ αυτό.

6. Υπάρχει ο κίνδυνος να προσβληθώ από την COVID-19 στην ΕΕ;

Αυτή η επιδημία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Το ECDC αξιολογεί συνεχώς τον κίνδυνο για τους πολίτες της ΕΕ και η εκτίμηση κινδύνου προσαρμόζεται αναλόγως. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι πρόκειται για ένα νέο ιό, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αποκτήσει ανοσία που μπορεί να τους προστατεύσει από τη μόλυνση.

Μπορείτε να βρείτε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για την κατάσταση σε καθημερινή βάση και την τακτική αξιολόγηση κινδύνου του ECDC.


Αξιολόγηση κινδύνου για την COVID-19.
Καθημερινή ενημέρωση για την ΕΕ/ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Καθημερινή ενημέρωση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατάσταση για τις περιπτώσεις με τον COVID-19 στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο.


7. Πόσα άτομα έχουν μολυνθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ;

H COVID-19 παρουσιάζει ταχεία εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξάνεται εκθετικά σε πολλές περιοχές που έχουν πληγεί.

Ανατρέξτε στην ενημέρωση της ημερήσιας κατάστασης του ECDC για τα πιο πρόσφατα δεδομένα.


Καθημερινή ενημέρωση για την ΕΕ/ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο.


8. Πόσο θα διαρκέσει η έξαρση; Πότε θα κορυφωθεί;

Καθώς προκύπτουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη φύση του ιού και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της επιδημίας, οι προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της COVID-19 θα καταστούν πιο αξιόπιστες.

9. Θα πρέπει τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας να παραμείνουν κλειστά;

Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η COVID-19 δεν εξελίσσεται σε σοβαρή ασθένεια στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Ωστόσο, μπορούν ακόμα να μολυνθούν, παρόλο που ακόμη είναι αβέβαιο σε ποιο βαθμό τα παιδιά διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στη μετάδοση του ιού σε άλλους. Γι’ αυτό, ως ένα από τα πολλά μέτρα για τον περιορισμό της πιθανής εξάπλωσης του ιού, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κλείσει ορισμένα ή όλα τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας. Όμως, το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να έχει αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα του προσωπικού που απασχολείται στο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων καίριων για την αντιμετώπιση του ιού υπηρεσιών, λόγω της ανάγκης φροντίδας των παιδιών τους όταν δεν παρευρίσκονται στο σχολείο, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη (π.χ. σε ορισμένες χώρες παρέχεται εκπαίδευση μόνο στα παιδιά του προσωπικού που εργάζεται σε καίριες για την αντιμετώπιση του ιού υπηρεσίες). Επίσης, εάν οι παππούδες και γιαγιάδες κληθούν να φροντίσουν τα παιδιά, τα οφέλη της χαμηλότερης μετάδοσης μεταξύ των παιδιών θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από τη μετάδοση σε μια πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα.

Μετά την καταγραφή μείωσης της μετάδοσης του ιού, αρκετές χώρες (π.χ. Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Σλοβενία) ξεκίνησαν να χαλαρώνουν ορισμένα από τα μέτρα που έλαβαν, μεταξύ αυτών επέτραψαν την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και των κέντρων ημερήσιας φροντίδας. Εάν ο ιός αρχίσει να εξαπλώνεται εκ νέου μετά την άρση αυτών των μέτρων, είναι πιθανό τα σχολεία να χρειαστεί να κλείσουν και πάλι για κάποιο χρονικό διάστημα.

10. Από που μπορώ να μάθω περισσότερα για την κατάσταση και τις οδηγίες που αφορούν τη χώρα μου;

Κάθε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους δικτυακούς τόπους με πληροφορίες για το κοινό σχετικά με την COVID-19 και την κατάσταση σε εθνικό επίπεδο.

Συμβουλευτείτε τις αρχές της χώρας σας για να λάβετε συμβουλές προσαρμοσμένες για την περίπτωσή σας.


Εθνικά κέντρα πληροφόρησης για την COVID-19.


COVID-19 και ταξίδια

1. Ποιοι είναι οι περιορισμοί μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Τα ταξίδια έχουν αποδειχθεί ότι διευκολύνουν την εξάπλωση της COVID-19 από περιοχές που έχουν πληγεί προς αυτές που δεν έχουν επηρεαστεί. Οι ταξιδιωτικοί και εμπορικοί περιορισμοί που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ενός θέματος που αφορά τη δημόσια υγεία και λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις (PHEIC) ρυθμίζονται βάση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (IHR), μέρος ΙΙΙ.

Στις 16 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στον προσωρινό περιορισμό των μη αναγκαίων ταξιδιών στην ΕΕ από τρίτες χώρες, κλείνοντας τα σύνορά της για τις επόμενες 30 ημέρες ξεκινώντας από τις 17 Μαρτίου 2020. Στις 8 Απριλίου, η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν να παρατείνουν τους προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια προς την ΕΕ έως τις 15 Μαΐου. Οι προσωρινοί περιορισμοί στα ταξίδια προβλέπουν εξαιρέσεις για τους υπηκόους όλων των κρατών μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων με την ζώνη Σένγκεν κρατών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία· ενώ οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται όπως οι πολίτες της ΕΕ έως το τέλος του 2020), με σκοπό την επιστροφή στα σπίτια τους. Προβλέπονται επίσης εξαιρέσεις για ταξιδιώτες που επιτελούν ουσιώδη λειτουργήματα ή βρίσκονται σε ανάγκη.

Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν εφαρμόσει πολιτικές κλεισίματος των εθνικών τους συνόρων ή/και συνοριακούς ελέγχους και περιορισμούς ή απαγορεύσεις στα ταξίδια και τις μεταφορές εντός των εθνικών τους συνόρων και μεταξύ των περιφερειών ως μέτρο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης. Βλέπε τα μέτρα που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μέτρα κινητικότητας που εφαρμόζονται ή έχουν ανακοινωθεί από τα κράτη μέλη.

Πολλές χώρες της ΕΕ ενθάρρυναν τους πολίτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους (έχοντας ως σύσταση 14 ημέρες εθελοντικής καραντίνας κατά την επιστροφή) αλλά επίσης συνέστησαν στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τα μη αναγκαίαταξίδια σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί μετάδοση της COVID-19.

2. Τι προφυλάξεις θα πρέπει να λάβω σε περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψω;

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα αυστηρά μέτρα υγιεινής, να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό τακτικά ή/και να χρησιμοποιούν αλκοολούχα απολυμαντικά χεριών. Το άγγιγμα του προσώπου με χέρια που δεν έχουν πλυθεί θα πρέπει να αποφεύγεται. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άρρωστα άτομα, ιδίως με άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα και πυρετό. Πρέπει να τονιστεί ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτά τα προληπτικά μέτρα. Οι ταξιδιώτες που αναπτύσσουν οποιαδήποτε σύμπτωμα κατά τη διάρκεια ή μετά το ταξίδι θα πρέπει να αυτο-απομονώνονται· εκείνοι που αναπτύσσουν οξεία αναπνευστικά συμπτώματα εντός 14 ημερών από την επιστροφή τους θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική συμβουλή, ιδανικά τηλεφωνώντας αρχικά στον εθνικό φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

3. Ποιος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης όταν ταξιδεύω με αεροπλάνο;

Ο κίνδυνος μόλυνσης σε αεροπλάνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά επί του παρόντος θεωρείται χαμηλός για έναν μεμονωμένο ταξιδιώτη. Ο κίνδυνος μόλυνσης σε ένα αεροδρόμιο είναι παρόμοιος με αυτόν οποιουδήποτε άλλου χώρου στον οποίο συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Εάν διαπιστωθεί ότι υπήρξε κάποιο άτομο με την COVID-19 σε ένα αεροπλάνο, οι αρχές δημόσιας υγείας θα επικοινωνήσουν με τους υπόλοιπους επιβάτες που θεωρείται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο (όπως ορίζεται από την απόσταση της θέσης που κάθονταν σε σχέση με αυτή του επιβάτη με την μόλυνση). Σε περίπτωση που έχετε ερωτήσεις σχετικά με μια πτήση που έχετε πετάξει, παρακαλούμε επικοινωνήστε για συμβουλές με την τοπική υγειονομική αρχή .

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) πρότεινε τη λήψη μέτρων από τις εθνικές αρχές, όπως η ενδελεχής απολύμανση και ο καθαρισμός αεροσκαφών μετά από κάθε πτήση που εξυπηρετεί προορισμούς υψηλού κινδύνου. Ο EASA συνέστησε επίσης στις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια να επιταχύνουν τη συχνότητα καθαρισμού, να απολυμάνουν ως προληπτικό μέτρο και να εξασφαλίσουν την πλήρη απολύμανση κάθε αεροσκάφους που μετέφερε επιβάτη ο οποίος ήταν ύποπτος ή επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί από την COVID-19. Ομοίως οι φορείς διαχείρισης των αερολιμένων θα πρέπει να απολυμαίνουν τακτικά τους τερματικούς σταθμούς.

4. Για ποιο λόγο δεν γίνεται έλεγχος στα αεροδρόμια σε άτομα που έρχονται από περιοχές που έχει καταγραφεί μετάδοση σε τοπικό ή κοινοτικό επίπεδο;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η εφαρμογή μέτρων ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος των ανθρώπων στο αεροδρόμιο (γνωστό ως έλεγχος κατά την είσοδο) δεν είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, ειδικά όταν αυτοί δεν έχουν συμπτώματα. Θεωρείται γενικά πιο χρήσιμο να παρέχονται στους αερολιμένες σαφείς πληροφορίες που να εξηγούν τι πρέπει να κάνουν εάν αναπτύξουν συμπτώματα μετά την άφιξή τους.

COVID-19 και ταχυδρομικά δέματα

1. Ποιος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης από την COVID-19 εξαιτίας δεμάτων που παραδίδονται μέσω των ταχυδρομικών υπηρεσιών;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM) ανέφερε ότι σε πειραματικές συνθήκες (π.χ. ελεγχόμενη υγρασία και θερμοκρασία) ο παράγοντας που ευθύνεται για την COVID-19 (SARS-CoV-2) είναι σε θέση να παραμείνει σε χάρτινες επιφάνειες έως και 24 ώρες. Ωστόσο, στην πράξη δεν υπάρχουν ενδείξεις που να αποδεικνύουν ότι η μόλυνση μεταδίδεται μέσω μολυσμένων συσκευασιών οι οποίες εκτίθενται σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες και θερμοκρασίες.

2. Διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης με την COVID-19 οι άνθρωποι που εργάζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των υλικοτεχνικών υπηρεσιών (logistics), των υπηρεσιών ελέγχου, του λιανικού εμπορίου, κ.λπ. εξαιτίας της διακίνησης των δεμάτων; Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης σε αυτά τα εργασιακά περιβάλλοντα;

Τα άτομα που εργάζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των υλικοτεχνικών υπηρεσιών (logistics), των υπηρεσιών ελέγχου, του λιανικού εμπορίου κ.λπ., δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν με την COVID-19 ως αποτέλεσμα της διαχείρισης και διακίνησης δεμάτων. Το ECDC δεν συνιστά ειδικά μέτρα στην αλυσίδα εφοδιασμού πέραν αυτών που απευθύνονται στο ευρύ κοινό: συχνό και διεξοδικό πλύσιμο των χεριών και χρήση αλκοολούχων απολυμαντικών για τα χέρια, διατήρηση των αποστάσεων από τους άλλους υπαλλήλους και παύση της εργασίας εάν εμφανίσουν αναπνευστικά συμπτώματα.

3. Κινδυνεύουν οι μεταφορείς να μολυνθούν με την COVID-19 εξαιτίας της διακίνησης των δεμάτων; Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης σε αυτά τα εργασιακά περιβάλλοντα;

Οι άνθρωποι που εργάζονται ως μεταφορείς δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν με την COVID-19 ως αποτέλεσμα της διαχείρισης και της διακίνησης δεμάτων. Οι ταχυδρόμοι που κάνουν κατ’ οίκον διανομές δεμάτων συμβουλεύονται να κρατούν αποστάσεις από τον πελάτη, να χρησιμοποιήσουν συχνά αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών (πάντα πριν και μετά από την επαφή με έναν πελάτη), και να αποφεύγουν την εργασία σε περίπτωση που παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.

COVID-19 και φαγητό

1. Ποιος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με την COVID-19 μέσω τροφίμων που εισάγονται από περιοχές που έχουν πληγεί;

Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν την μετάδοση της COVID-19 από τρόφιμα, επομένως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα είδη διατροφής που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς για την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία, ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των πολιτών της ΕΕ σε σχέση με την COVID-19. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι από άτομο σε άτομο.

COVID-19 και ζώα

1. Ποιος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με την COVID-19 από είδη διατροφής που εισάγονται από περιοχές που έχουν πληγεί;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οποιοδήποτε από τα ζώα ή τα ζωικά προϊόντα που έχει εγκριθεί η εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των πολιτών της λόγω της εμφάνισης της COVID-19.

2. Ποιος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με την COVID-19 εξαιτίας της επαφής με κατοικίδια κι άλλα ζώα στην ΕΕ;

Οι τελευταίες έρευνες παρουσιάζουν σχέση ανάμεσα στην COVID-19 με ορισμένα είδη νυχτερίδας ως αρχική πηγή μόλυνσης, αλλά δεν αποκλείουν την εμπλοκή κι άλλων ζώων. Διάφοροι τύποι κορωνοϊών μπορούν να μολύνουν τα ζώα και να μεταδοθούν σε άλλα ζώα και ανθρώπους. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς (π.χ. σκύλοι ή γάτες) ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης για τον άνθρωπο, εντούτοις υπάρχουν εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες οικόσιτοι σκύλοι και γάτες βρέθηκαν με θετικά επιχρίσματα. Πιθανότητα φαίνεται να είχαν μολυνθεί από τους ιδιοκτήτες τους ή από κάποιο άλλο πρόσωπο που είχε την COVID-19. Ως γενική προφύλαξη, είναι πάντα σοφό να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής όταν έρχεστε σε επαφή με ζώα.

Συντακτική ομάδα