Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί σχετικά με την ασφάλεια εμβολιασμού για τον HPV στην ΙνδίαΥΓΕΙΑ

Νέοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί σχετικά με την ασφάλεια εμβολιασμού για τον HPV στην Ινδία

30 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Τα στοιχεία από επιτροπές της Ινδιάς σχετικά με τα πειράματα που έγιναν με τα εμβόλια κατά του ιού ανθρώπινων θηλωμάτων αποδεικνύουν ότι είναι θανατηφόρα.

Συμπέρασμα:

Καμία επιτροπή δεν απεφάνθη ότι τα εμβόλια αυτά προκάλεσαν οποιοδήποτε θάνατο. Επίσης μετά από επαναλαμβανόμενες μελέτες δε βρέθηκε καμία αιτιώδη σχέση μεταξύ αυτών των εμβολίων και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Σε δημοσίευμα το οποίο κάνει ανασκόπηση των ισχυρισμών περί σύνδεσης των εμβολίων κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων στην Ινδία βρίσκουμε επανάληψη ανυπόστατων εικασιών και θεωριών συνωμοσίας.

Στο σχετικό άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στη σελίδα new-economy.gr αναπαράγονται πρακτικά οι ίδιες πληροφορίες που καταρρίψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με την εικαζόμενη σύνδεση των εμβολίων κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και θανάτων μικρών κοριτσιών στην Ινδία. Το άρθρο ωστόσο προσθέτει ορισμένους επιπλέον ισχυρισμούς τους οποίους είναι σκόπιμο να εξετάσουμε ξεχωριστά.

Στο υπό εξέταση δημοσίευμα διαβάζουμε:

Ας ξεκινήσω με το δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι εμβολιασμοί σταμάτησαν ακριβώς λόγω της κατακραυγής που ξεσήκωσαν οι 7 θάνατοι και αφού οργανώσεις υγείας και προστασίας γυναικών ξεκίνησαν μια μεγάλη εκστρατεία διαμαρτυρίας. Ανάμεσα τους η All India Democratic Women’s Association (AIDWA),  η Sama – Resource Group for Women and Health και η Saheli Women’s Resource Centre. Τότε η κυβέρνηση έδωσε την άδεια για τη δημιουργία μιας Εξεταστικής Επιτροπής που στη συνέχεια ωστόσο αθώωσε εντελώς τα εμβόλια για τους θανάτους. Τα συμπεράσματα της όμως αμφισβητήθηκαν σφόδρα το 2013 σε αναφορά μιας πολύ πιο επίσημης Επιτροπής, η οποία προερχόταν από το κοινοβούλιο της Ινδίας. Πρόκειται για την Mόνιμη Eπιτροπή για την Yγεία και την Oικογενειακή Eυημερία που ανέφερε και το ellinikahoaxes ότι ερεύνησε για παρατυπίες στους εμβολιασμούς.

Αυτή δεν αποκάλυψε μόνο σοβαρότατες παρατυπίες στη διεξαγωγή των εμβολιασμών αλλά και αμφισβήτησε έντονα την απόδοση των θανάτων σε αίτια άσχετα με τους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα κατήγγειλε στη μελέτη της πως “και οι 7 περιπτώσεις θανάτων συνοπτικά απορρίφθηκαν ως μη συνδεόμενες με τα εμβόλια χωρίς να ερευνηθούν διεξοδικά”. Επιπλέον επεσήμανε στην αναφορά της πως ένα μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής (η οποία πρόχειρα απέρριψε τους θανάτους σαν μη σχετιζόμενους) κακώς εντάχθηκε σε αυτήν γιατί εργαζόταν σε φορέα που χρηματοδοτούνταν από την εταιρεία Μerck που παρήγε το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε. Ένας ακόμη συνεργάτης της επιτροπής είχε δραστηριοποιηθεί έντονα για λογαριασμό του PATH, το οποίο διεξήγε τους εμβολιασμούς. Κλασσικές δηλαδή περιπτώσεις Conflict of Interest. Η αναφορά της Κοινοβουλευτικής Μόνιμης Επιτροπής που αποκάλυψε αυτά τα σκάνδαλα (και πολύ περισσότερα από όσα αναφέρω) είναι εδώ.

https://www.pharmamedtechbi.com/~/media/Supporting%20Documents/Pharmasia%20News/2013/September/HPV%20Vaccines%20Parliameetnary%20Report%20%20Aug%2031%202013.pdf

Όπως αναφέρθηκε και στο σχετικό άρθρο μας για το θέμα των 7 αυτών θανάτων, μετά από αυτές τις ατυχείς συγκυρίες η κυβέρνηση της Ινδίας ανέθεσε σε ειδική ομάδα ειδικών επιστημόνων υγείας την εξέταση των μελετών που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του οργανισμού PATH ώστε να εξακριβωθεί αν τα εμβόλια για τον HPV είχαν την οποιαδήποτε σχέση με τους εν λόγω θανάτους.

Η επιτροπή ανέφερε ρητά ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη σχέσης αίτιου αιτιατού μεταξύ κανενός εκ των εφτά θανάτων και των εμβολίων. Συγκεκριμένα, ένα εκ των κοριτσιών πέθανε από πνιγμό, δυο από δηλητηρίαση, δυο από επιπλοκές της ελονοσίας, ένα πέθανε από δάγκωμα φιδιού και ένα από ασθένεια η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς “δεν θα μπορούσε να συνδέεται με τον HPV ή το εμβόλιο”. Συνολικά κανένας εκ των θανάτων δε συνδέθηκε με σχέση αίτιου-αιτιατού με το εμβόλιο ή πιο απλά δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι η χορήγηση του εμβολίου προκάλεσε το θάνατο σε κανένα από τα 7 κορίτσια. [πηγή]

Η αναφορά της επιτροπής ελέγχου μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως:

Η αναφορά του 2013 για την οποία κάνει λόγο το υπό εξέταση άρθρο αποτελούνταν από μέλη του κοινοβουλίου, όχι από επιστημονικό προσωπικό και δεν έκανε καμία σχετική ανάλυση ως προς τους ισχυρισμούς επιστημονικού περιεχομένου για την ασφάλεια του εμβολίου. Η εν λόγω αναφορά εστίασε σε προβλήματα με το πρωτόκολλο διενέργειας της μελέτης και σε εικασίες των μελών της επιτροπής σχετικά με “πρόγραμμα προώθησης συμφερόντων εμβολιασμού από αμερικανικές εταιρίες”.

Πλην αυτού ωστόσο, κατόπιν ενδελεχούς ανάγνωσης της εν λόγω αναφοράς, δεν βρήκαμε την οποιαδήποτε νύξη ότι τα μέλη της επιτροπής αμφισβήτησαν το πόρισμα της αρχικής επιτροπής σχετικά με τα αίτια θανάτου των 7 άτυχων κοριτσιών. [πηγή]

Με απλά λόγια καμία εκ των δυο αναφορών δεν ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο είχε τη παραμικρή σχέση με αυτούς του θανάτους.

Το υπό εξέταση άρθρο συνεχίζει:

Εκτός της προηγούμενης αναφοράς σημαντικά θέματα αποκάλυψε και το άρθρο της έγκυρης economictimes.indiatimes.com που υποστηρίζει αρκετά από όσα αποκάλυψε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Οι Economic Times της Ινδίας είναι η δεύτερη σε αναγνώστες παγκοσμίως αγγλόφωνη οικονομική εφημερίδα μετά την Wall Street Journal. Μάλιστα οι Economic Times επεσήμαναν ότι η Γραμματέας Υγείας της Ινδίας, Lov Verma, δεν απάντησε στην ερώτηση τους γιατί στο PATH (που οργάνωσε τους επίμαχους εμβολιασμούς) επιτρέπεται να συνεχίζει να διεξάγει μελέτες παρατήρησης για εμβόλια όταν οι μελέτες του φέρονται ότι κατέληξαν θανατηφόρες.

https://economictimes.indiatimes.com/industry/healthcare/biotech/healthcare/controversial-vaccine-studies-why-is-bill-melinda-gates-foundation-under-fire-from-critics-in-india/articleshow/41280050.cms


Aman Dhawan, 16, από το Indore, έχασε δύναμη και βάρος μετά τον εμβολιασμό. Οι γονείς της κατέθεσαν πως οι υπεύθυνοι του εμβολιασμού τους παραπλάνησαν παρουσιάζοντας το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σαν φάρμακο που θεραπεύει διάφορες αρρώστιες και την ελονοσία!

Το συγκεκριμένο τμήμα του άρθρου αποτελεί απλή παράθεση αναπόδεικτων εικασιών και ανεκδοτικών αποδείξεων προς υποστήριξη της ιδέας ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι θανατηφόρα. Η χρήση μιας ενημερωτικής σελίδας, όσο καλή φήμη και αν έχει, ως τεκμήριο προς υπεράσπιση ενός ισχυρισμού επιστημονικής φύσης δεν έχει τη παραμικρή αξία. Ένας ισχυρισμός όπως “τα εμβόλια κατά του HPV είναι θανατηφόρα” είναι εξαιρετικά σημαντικός και συνεπώς επιβάλλεται να συνοδεύεται από τεκμήρια αντίστοιχου βάρους, συγκεκριμένα μεγάλες μετα-αναλύσεις οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρη αιτιώδη σχέση μεταξύ θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών και των εν λόγω εμβολίων κάτι το οποίο δεν γίνεται ούτε στο υπό εξέταση άρθρο ούτε στα άρθρα που χρησιμοποιεί ως πηγές.

Προσθέτω ακόμη μια αναφορά της Sama, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που αγωνίζεται για την υγεία των γυναικών. H Sama που έκανε έρευνα στο Khammam (μια από τις περιοχές του εμβολιασμού) κάνει λόγο για 120 νεαρά κορίτσια που σύμφωνα με μαρτυρίες εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες λόγω των εμβολίων (επιληπτικές κρίσεις, σοβαρούς στομαχόπονους και πονοκεφάλους). Κατέθεσε επίσης μαρτυρία γονέων για το θάνατο ενός κοριτσιού. Και κατήγγειλε πολλές και σοβαρότατες ηθικές παραβιάσεις της δεοντολογίας για τη διοργάνωση ενός εμβολιασμού.

H “αναφορά” της SAMA είναι απλώς ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στη σελίδα τους χωρίς τη παραμικρή πηγή η οποία να τεκμηριώνει τους αναφερόμενους ισχυρισμούς ή παραπομπή σε άλλο οργανισμό ο οποίος έχει εξετάσει τον ισχυρισμό για “120 κορίτσια που εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες λόγω των εμβολίων“. [πηγή]

Επίσης οι μαρτυρίες γονέων για θανάτους από το εμβόλιο, παρότι ο θάνατος οποιουδήποτε παιδιού είναι μια τραγική εξέλιξη, δεν φέρουν κανένα βάρος στο πλαίσιο απόδειξης της εν λόγω σύνδεσης. Για να τεκμηριωθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ εμβολίου και θανάτου χρειάζεται ανάλυση εμπειρογνωμόνων και σχετική μελέτη όχι μαρτυρία γονέα.

Παρόμοια προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην Ιαπωνία μετά τη χορήγηση των δυο εμβολίων που χρησιμοποιήθηκαν στην Ινδία (Gardasil και Cervarix). Τον Ιούνιο του 2013, το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Ευημερίας απέσυρε τη ενεργή συγκατάθεση του για τον εμβολιασμό. Η απόφαση του υπουργού δρομολογήθηκε μετά το δημόσιο σάλο που ξέσπασε για τις πολλές περιπτώσεις παιδιών που παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, ακόμη και παράλυση.  Στην παρακάτω μελέτη Ιάπωνες επιστήμονες ισχυρίζονται πως το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (HPV) συνδέθηκε με έναν αριθμό σοβαρών παρενεργειών. Το εύρος των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων ποικίλει και αναπτύσσονται με πολυεπίπεδο τρόπο και σε παρατεταμένη περίοδο χρόνου. Ανάμεσα στα συμπτώματα συγκαταλέγονται οι επιληπτικές κρίσεις, η διαταραχή της συνείδησης, οι πόνοι σε διάφορα σημεία, η παράλυση, η μυική αδυναμία, η εξάντληση, οι ζαλάδες, η υπόταση, η ταχυκαρδία και οι εμετοί.

Στη φώτο μέλη μιας Επιτροπής στην Ιαπωνία για την υποστήριξη παιδιών που παρουσίασαν οξύτατα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, ακόμη και παράλυση.

Η περίπτωση της Ιαπωνίας αποτελεί ένα εκ των βασικών επιχειρημάτων κατά των εμβολίων του HPV από αντιεμβολιαστικούς κύκλους παρότι αυτά τα επιχειρήματα αγνοούν ορισμένα βασικά δεδομένα. Η Ιαπωνία όντως σταμάτησε να προτείνει τα εμβόλια του HPV το 2013 με αποτέλεσμα τα ποσοστά εμβολιασμών για HPV να πέσουν σύντομα κατά περίπου 70% στη χώρα. Ο λόγος της απόφασης ήταν κατά κύριο λόγο το γεγονός ότι περίπου 106 από τις 8.9 εκατομμύρια γυναίκες που έλαβαν το εμβόλιο, ανέφεραν συμπτώματα όπως πόνοι στις αρθρώσεις, δυσκολία στο περπάτημα και σπασμούς, τα οποία είναι πιθανά συμπτώματα αυτοάνοσων ασθενειών.

Η υπόθεση στην οποία βασίστηκε η απόφαση της κυβέρνησης λοιπόν ήταν πως αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με το εμβόλιο. Το πρόβλημα είναι ότι καμία μελέτη δεν απέδειξε ποτέ τέτοια σύνδεση. Το πρόβλημα με την εν λόγω υπόθεση είναι πως η εμφάνιση των συμπτωμάτων για τις αυτοάνοσες ασθένειες που συνδέθηκαν με τα εν λόγω εμβόλια ξεκινάνε περίπου στην ηλικία των 12 ετών, πολύ κοντά δηλαδή στην ηλικία όπου γίνεται το εμβόλιο για τον HPV. Επομένως είναι λογικό κάποιος να πέσει στη λογική πλάνη της ψευδούς αιτίας και να υποθέσει πως εφόσον τα δυο φαινόμενα έλαβαν χώρα την ίδια χρονική περίοδο συνδέονται και με σχέση αίτιου-αιτιατού. [πηγή]

Ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες οι οποίες εξέτασαν αν αυτή η σύνδεση έχει την οποιαδήποτε βάση και καμία δε κατάφερε να βρει στοιχεία που να την υποστηρίζουν. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Πέρα από τις μελέτες και την ανασκόπηση μελετών που έγιναν για το θέμα των εμβολίων του HPV, και οποίες δε βρήκαν καμία σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και των αναφερόμενων συμπτωμάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωση του το 2015, κατόπιν εξέτασης των διαθέσιμων στοιχείων ανέφερε ρητά:

Οι περιπτώσεις στην Ιαπωνία, όπου η εμφάνιση χρόνιων πόνων και άλλων συμπτωμάτων σε ορισμένες λήπτριες του εμβολίου (για τον HPV) οδήγησε σε υποψίες για την πρόταση προληπτική χρήσης εμβολιασμού (για τον HPV) στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, χρίζει περαιτέρω σχολιασμού.

Η ανασκόπηση των κλινικών δεδομένων από την εθνική επιτροπή ειδικών οδήγησε στο συμπέρασμα πως τα συμπτώματα δεν σχετίζονταν με το εμβόλιο, αλλά δεν κατέστη δυνατό να φτάσουν σε συναίνεση ώστε να ξεκινήσει πάλι ο εμβολιασμός για τον HPV. Ως αποτέλεσμα, νεαρές γυναίκες μένουν ευάλωτες σε μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν δυνατό να προληφθούν. Οι πολιτικές αποφάσεις οι οποίες βασίζονται σε ανεπαρκείς αποδείξεις και οδηγούν σε απόρριψη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων μπορούν να προκαλέσουν πραγματική βλάβη.

Δηλώσεις πάνω στο θέμα έκαναν επίσης το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) καθώς και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ιατρικής καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη σύνδεσης των εμβολίων για τον HPV με τα αναφερόμενα συμπτώματα και τις αυτοάνοσες νόσους με τις οποίες συνδέονται. [πηγή 1][πηγή 2]

Εν ολίγοις τα δεδομένα είναι σαφή όσων αφορά το κατά πόσο τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν στη περίπτωση της Ιαπωνία σχετίζονται με τα εμβόλια για τον HPV. Οι εν λόγω συσχετισμοί δεν έχουν τεκμηριωθεί από τις μελέτες που ακολούθησαν ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικύρωσε αυτό το συμπέρασμα μετά από ξεχωριστή ανάλυση.

Το υπό εξέταση άρθρο συνεχίζει:

Για το τέλος του άρθρου παραθέτω άρθρο της Washington Times με τίτλο “Δικαστήριο των ΗΠΑ πλήρωσε 6 εκατομμύρια δολάρια σε θύματα του Gardasil”. Ποιο είναι το Gardasil; Ένα από τα δυο επίμαχα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν στην Ινδία και την Ιαπωνία. Το άρθρο λοιπόν λέει πως το Δικαστήριο επεδίκασε αποζημιώσεις 5,877,710 δολαρίων σε 49 θύματα του εμβολίου ενώ άλλες 200 περιπτώσεις αναμένονται να τελεσιδικήσουν.

https://www.washingtontimes.com/news/2014/dec/31/us-court-pays-6-million-gardasil-victims/

To CDC (Κέντρο Προλήψης και Ελέγχου Ασθενειών) πρότεινε το Gardasil και διαβεβαίωσε το κοινό πως έχει άδεια, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Tα γεγονότα όμως διαψεύδουν  τα περί ασφαλείας του εμβολίου. Σε διάστημα ενός χρόνου, από το Σεπτέμβριο του 2010, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, 26 θάνατοι συσχετίζονται με τη χρήση του Gardasil ενώ αναφέρονται περιστατικά επιληπτικών κρίσεων, παράλυσης, τύφλωσης, απώλειας μνήμης, προβλημάτων ομιλίας. Αυτό προκύπτει από την παρακολούθηση της ασφαλείας των εμβολίων, από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθυμήτων Συμβάντων των Εμβολίων (VAERS) της FDA.

https://www.scribd.com/fullscreen/71036860?access_key=key-1dkqyk0iszoyp4vbfvxr

Η απόφαση ενός δικαστηρίου δεν αποτελεί απόδειξη ή κατάρριψη μιας επιστημονικής θέσης ανεξάρτητα από την ετυμηγορία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το δικαστήριο αποφάσιζε να μην δώσει αποζημίωση σε αυτά τα άτομα η απόφαση δεν θα είχε κανένα απολύτως βάρος στη συζήτηση για τη πιθανή επικινδυνότητα ενός φαρμακευτικού σκευάσματος. Αυτό που μας αφορά στο πλαίσιο ενός ερωτήματος επιστημονικής φύσης είναι τα επιστημονικά δεδομένα που μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να καταρρίψουν τον εκάστοτε ισχυρισμό. Επομένως η παράθεση αυτής της δικαστικής απόφασης δεν έχει καμία σημασία στο πλαίσιο της έρευνας για το αν είναι επικίνδυνα για την υγεία τα εμβόλια για τον HPV.

Επίσης η χρήση του VAERS σαν τεκμηρίωση του ισχυρισμού ότι το οποιοδήποτε εμβόλιο σχετίζεται με παρενέργειες ή θανάτους είναι εξίσου ανεπαρκής.

Η βάση δεδομένων VAERS χρησιμοποιείται συχνά από ομάδες που προσπαθούν να βρουν σύνδεση μεταξύ διαφόρων εμβολίων και αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Ωστόσο το πρόβλημα με τη χρήση της εν λόγω βάσης δεδομένων είναι πως ο σκοπός της δεν ήταν η καταγραφή αποδεδειγμένων αρνητικών επιδράσεων από τη χρήση εμβολίων.

Όπως αναφέρεται και στην ίδια τη σελίδα του VAERS:

Όταν αξιολογείτε δεδομένα από το VAERS, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν έχει τεκμηριωθεί σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ του προβλήματος που καταγράφεται και της λήψης εμβολίου. Όλοι οι πιθανοί συσχετισμοί μεταξύ εμβολίων και ανεπιθύμητων ενεργειών (πιθανές παρενέργειες) καταγράφονται στο VAERS. Συνεπώς το VAERS συλλέγει δεδομένα από κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια η οποία προκύπτει μετά τον εμβολιασμό, τυχαία ή προκαλούμενη όντως από εμβολιασμό. Η αναφορά ανεπιθύμητης ενέργειας στο VAERS δεν συνιστά απόδειξη ότι η εν λόγω βλάβη προκλήθηκε από το εκάστοτε εμβόλιο.

Με απλά λόγια, το γεγονός ότι ένα περιστατικό εντός του VAERS αναφέρεται ως “θάνατος από εμβόλιο” δε σημαίνει ότι αυτό ισχύει όντως. Στο VAERS μπορεί να καταθέσει στοιχεία ο οποιοσδήποτε πολίτης και η πλατφόρμα δεν κάνει κανενός είδους έλεγχο για εξακρίβωση της αιτιώδους σύνδεσης μεταξύ εμβολίου και του αναφερόμενου προβλήματος υγείας.

Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις γιατρών οι οποίοι πειραματίστηκαν με το VAERS για να εξακριβώσουν αν παίρνει όντως κάθε αναφορά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη περίπτωση ενός αναισθησιολόγου ο οποίος ανέφερε ότι το εμβόλιο που έλαβε άρχισε να τον μετατρέπει στον ήρωα της Marvel, τον Hulk. Η αίτηση πέρασε κανονικά στη βάση δεδομένων και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, φυσικά αφαιρέθηκε. [πηγή]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, τις σχετικές μελέτες, αναφορές κρατών και επίσημων φορέων υγείας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι ισχυρισμοί για σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων κατά του ιού HPV δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Οι 7 θάνατοι κοριτσιών στην Ινδιά δεν είχαν σχέση με τον εμβολιασμό τους κάτι το οποίο δεν αμφισβητήθηκε από καμία εκ των δυο ερευνών που έγιναν από την Ινδική κυβέρνηση.

Επίσης μετά από επαναλαμβανόμενες μελέτες δεν έχει βρεθεί αιτιώδη σχέση μεταξύ αυτών των εμβολίων και αυτοάνοσων νοσημάτων. Κατά συνέπεια οι ισχυρισμοί του υπό εξέταση άρθρου δεν έχουν καμία βάση.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.