Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο με υποτιθέμενη δήλωση ιατρού στον Ευαγγελισμό για θανάτους από COVID-19FAKE NEWS

Βίντεο με υποτιθέμενη δήλωση ιατρού στον Ευαγγελισμό για θανάτους από COVID-19

7 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Βίντεο, σύμφωνα με το οποίο λοιμωξιολόγος - πνευμονολόγος στον Ευαγγελισμό με το επώνυμο "Κοτάκη" ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι από τον κορωνοιο είναι μόνο 25, ενώ οι υπόλοιποι είναι από φυσικά αίτια. Συνεπώς ο κορωνοϊός αποτελεί απάτη.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για χιουμοριστικό βίντεο, όπως δήλωσε ο δημιουργός του. Οι πληροφορίες που διαδίδονται μέσω αυτού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ακόμη, σύμφωνα με το τμήμα διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", δεν υπάρχει λοιμωξιολόγος - πνευμονολόγος με το επώνυμο "Κοτάκη" ή παραπλήσιο.

Βίντεο με μεγάλη απήχηση στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει ότι ο κορωνοϊός είναι απάτη. Τεκμήριο του ισχυρισμού αποτελεί υποτιθέμενη δήλωση της “λοιμωξιολόγου – πνευμονολόγου Κοτάκη” από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, η οποία μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα. Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: doxaorfanakigreece.home.blog thesecretrealtruth.blogspot.com
Παραδείγματα στο Facebook: 1 2 3 4.

Στο υπό εξέταση βίντεο, βλέπουμε 3 κυρίες οι οποίες κατόπιν παραίνεσης του “εικονολήπτη” προβαίνουν σε δηλώσεις αναφορικά με το νέο κορωνοϊό.
Στο βίντεο ακούμε:

“Η υπεύθυνη λοιμωξιολόγος – πνευμονολόγος του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, κυρία Κοτάκη, ενημέρωσε την κυρία Πρίφτη, επειδή είναι κολλητές, ότι τα 25 είναι από κορωνοϊό, τα υπόλοιπα είναι μούφα”.

Ο εικονολήπτης, σε αυτό το σημείο συμπληρώνει “Άρα είναι μια μεγάλη απάτη, μας κοροϊδεύουν” και η μαρτυρία συνεχίζει ως εξής:

“εκατόν σαράντα (140) θάνατοι, οι είκοσι πέντε (25) είναι από κορωνοϊό τα υπόλοιπα είναι από φυσικά αίτια”.

Τι ισχύει;

Επικοινωνήσαμε με το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” από το οποίο ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει λοιμωξιολόγος – πνευμονολόγος με όνομα Κοτάκη ή Κοντάκη ή έστω κάποιο παραπλήσιο επώνυμο.

Στις 6/5/2020, και αφού το βίντεο είχε διαδοθεί με χιλιάδες κοινοποιήσεις, ο άνδρας που το κατέγραψε δήλωσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook πως έκανε χάριν αστεϊσμού, ενώ η κοινοποίησή του αποτελεί προϊόν κακόβουλης ενέργειας.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι nik-1.png

Ομοίως, μια εκ των συμμετεχόντων προέβη επίσης σε διευκρινιστικές δηλώσεις ξεκαθαρίζοντας πως στο βίντεο υποστήριζε “ανυπόστατες θεωρίες”.


Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Με ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ καταδίκασε το περιστατικό εφιστώντας την προσοχή του κοινού στα “fake news” που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για την πανδημία.

Updated 10/5/2020, 12:50


Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το βίντεο είναι προϊόν αστεϊσμού, όπως ο αναφέρει ο δημιουργός του, και οι ισχυρισμοί που καταγράφονται σε αυτό είναι ψευδείς, ενώ η “ιατρός Κοτάκη” είναι ανύπαρκτο πρόσωπο.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).