Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πρώτη στον αριθμό τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονωϊουΧωρίς κατηγορία

Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πρώτη στον αριθμό τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονωϊου

12 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, όσον αφορά τον αριθμό των τεστ κορωνοϊού που έχει πραγματοποιήσει ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός βασίζεται σε ελλιπή δεδομένα. Αρκετές χώρες, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και διεθνώς, βρίσκονται σε υψηλότερη θέση.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, αναφορικά με τον αριθμό των τεστ κορωνοϊού που έχει πραγματοποιήσει ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα. Όμως ο ισχυρισμός βασίζεται σε ελλιπή δεδομένα και είναι ψευδής.

Αρχικά, στις 10-05-2020, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Πρόσφατα, σε μία επιστημονική δημοσίευση που είδε το φως της δημοσιότητας, ένας δείκτης έφερνε την Ελλάδα πρώτη στις χώρες που έχει το μεγαλύτερο αριθμό διενέργειας τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα.»

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δήλωση (στο 1:17) με τα συμφραζόμενά της.

https://www.youtube.com/watch?v=j7DkGUmnz34

Ο κος Κοντοζαμάνης δεν έδωσε πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη μελέτη στην οποία αναφερόταν. Στις 11-05-2020 όμως, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ (από το 00:30:28 του βίντεο), παρουσιάστηκε ένα σχετικό γράφημα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσου (ECDC):

Ενώ η ρεπόρτερ Λουίζα Κροντήρη, που παρουσίασε τα στοιχεία, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα», ο υπότιτλος έγραφε «πρώτη η Ελλάδα στον αριθμό των τεστ ανά κρούσμα».

Το βίντεο αυτό κοινοποιήθηκε από τον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείο Υγείας στο Twitter με τη λεζάντα: «Η Ελλάδα πρώτη στον αριθμό των τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα».

Σύντομα κυκλοφόρησε και το παρακάτω γράφημα προς υποστήριξη του ισχυρισμού, που περιείχε στοιχεία για τις ίδιες και περισσότερες χώρες του γραφήματος του ΣΚΑΙ (παραδείγματα από τα protagon.gr, ant1news.gr, healthview.gr, larissanet.gr, newsbomb.gr, iatropedia.gr -το τελευταίο κατ’ εξαίρεση αναφέρθηκε μόνο σε «πρώτη [θέση] ανάμεσα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες»):

Τι ισχύει;

Πηγή του τελευταίου γραφήματος είναι η ερευνητική πρωτοβουλία Our World In Data που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία αναλαμβάνει να παρουσιάσει τα τελευταία και πιο αξιόπιστα δεδομένα για την εξέλιξη του κόσμου μας. Βρίσκουμε το επίμαχο λήμμα για τα τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα εδώ.

Ενώ οι πηγές των δεδομένων είναι οι επίσημες κρατικές, και το γράφημα που παρουσιάζεται παραπάνω μέχρι και τις 5 Μαΐου τεχνικά είναι ορθό, αυτό το γράφημα από μόνο του δεν μπορεί να υποστηρίξει τον ισχυρισμό περί πρώτης θέσης της Ελλάδας στη διενέργεια τεστ πανευρωπαϊκά ή παγκοσμίως, καθώς διαθέτει ένα επιλεκτικό δείγμα χωρών.

Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε τα δεδομένα σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό διεθνές δείγμα:

Στην καταμέτρησή μας για όλες τις χώρες που διέθεταν δεδομένα για τις 9 Μαΐου στο λήμμα του Our World In Data (τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), η Ελλάδα βρισκόταν στην 27η θέση διεθνώς. Σε υψηλότερες θέσεις βρίσκονταν μεταξύ άλλων και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Εσθονία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, πανευρωπαϊκά ή παγκοσμίως, όσον αφορά τον αριθμό των τεστ κορωνοϊού που έχει εκτελέσει ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα, βασίζεται σε ελλιπή δεδομένα και είναι ψευδής.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.