Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δυο Αμερικανοί γιατροί ΔΕΝ “ξεσκέπασαν τη συνωμοσία του κορωνοϊού”ΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, δυο Αμερικανοί γιατροί ΔΕΝ “ξεσκέπασαν τη συνωμοσία του κορωνοϊού”

16 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Δυο Αμερικανοί γιατροί απέδειξαν μέσα από μελέτη ότι η COVID-19 είναι μια απλή ασθένεια που δε δικαιολογεί τα μέτρα που έχουν παρθεί παγκοσμίως.

Συμπέρασμα:

Οι εν λόγω γιατροί δεν έχουν κανένα υπόβαθρο στην επιδημιολογία. Επιπλέον τα αποτελέσματα τους δεν πέρασαν έλεγχο από ομότιμους (peer-review) και δε δημοσιεύτηκαν σε κανένα έγκριτο επιστημονικό περιοδικό επομένως δεν αποτελούν αξιόπιστη πηγή πληροφορίας ούτε φυσικά κατάλληλο εφαλτήριο για εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη COVID-19.

Μια σειρά ελληνικών δημοσιευμάτων επιστρατεύει τη συνέντευξη που έδωσαν δυο Αμερικανοί γιατροί ως απόδειξη ότι η COVID-19 δεν είναι τόσο σοβαρή νόσος και πως τα μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί παγκοσμίως είναι υπερβολικά. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι πλήρως αβάσιμοι.

Παράδειγματα: thesecretrealtruth.blogspot.com, nikosxeiladakis.gr

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρουν τα εξής:

Άλλη μια περίπτωση του πόσο εμπαίζεται η διεθνής κοινότητα με την επιδημία του κορωναϊου είναι οι δύο Αμερικανοί γιατροί που αφού ερεύνησαν με πολύ προσοχή το φαινόμενο μας παρουσιάζουν τα πραγματικά εκπληκτικά συμπεράσματα τους.

Εργαζόμενοι σκληρά αυτοί οι δύο γιατροί, ο Dan Erickson και ο Artin Massihi, σε ένα αμερικανικό νοσοκομείο στην Καλιφόρνια και εξετάζοντας περί τις 5000 περιπτώσεις τεστ covid-19, κατέληξαν στην διαπίστωση μετά και από πολύ μελέτη ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια κλασική επιδημία όπως εμφανίζονται κατά καιρούς στην ανθρωπότητα.

Το συμπέρασμα από την εμπεριστατωμένη μελέτη τους που πραγματικά καταρρίπτει πολλούς μύθους από την παγκόσμια υστερία του κορωναϊού προβάλλεται με παραστατικό τρόπο στο παρακάτω βίντεο.

Η συγκεκριμένη ιστορία έλαβε διαστάσεις μετά από μια συνέντευξη των Dan Erickson και Artin Massihi η οποία δημοσιεύτηκε στο YouTube και έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. [πηγή]

Οι εν λόγω γιατροί δεν είναι επιδημιολόγοι, είναι ιδιοκτήτες μιας αλυσίδας από κλινικές οι οποίες παράσχουν υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής φροντίδας και στις 22 Απριλίου, σε μια συνέντευξη τύπου, μοιράστηκαν τα αποτελέσματα από 5,213 τεστ που είχαν διεξάγει για τον SARS-CoV-2 σε ασθενείς της κλινικής τους. Από αυτά τα τεστ το 12% βγήκε θετικό για τη νόσο COVID-19 επομένως, με βάση αυτό το δεδομένο, συμπέραναν ότι το 12% όλων των κατοίκων της Καλιφόρνια ήταν θετικοί για τη νόσο.

Το πρόβλημα με αυτή τη μεθοδολογία είναι ότι δε πρόκειται για τυχαίο, ή αντιπροσωπευτικό δείγμα. Πρόκειται για ανθρώπους που πήγαν στη κλινική γιατί είχαν συμπτώματα ή υποπτεύονταν ότι έχουν τη νόσο. Αυτή η πρακτική είναι ανάλογη με το να έχουμε 5% των ασθενών στην εντατική με σπασμένο πόδι και να συμπεραίνουμε ότι και το 5% του γενικού πληθυσμού έχει σπασμένο πόδι. Για να πάρουμε ακριβή νούμερα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τυχαία δείγματα από το πληθυσμό κάτι το οποίο δε συνέβη σε αυτή τη περίπτωση.

Σύμφωνα με τους ίδιους λοιπόν, η καραντίνα και το κλείσιμο των επιχειρήσεων δεν είναι απαραίτητα βήματα πρόληψης ενώ το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι ο έλεγχος των πολιτών πριν επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι οι Dr. Erickson και Dr. Massihi δεν διεξήγαγαν μελέτη η οποία δόθηκε προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό ούτε πέρασε εξέταση από ομότιμους (peer-review). Με απλά λόγια κανένας δεν εξέτασε τη μεθοδολογία της “μελέτης” ούτε την ακρίβεια των συμπερασμάτων της. Πρόκειται για μετρήσεις που έκαναν δυο γιατροί οι οποίοι δεν έχουν κανένα υπόβαθρο στην επιδημιολογία και τις οποίες δεν έλεγξε κανένας.

Σε απάντηση της προαναφερθείσας συνέντευξης οι οργανισμοί “American College of Emergency Physicians” και “American Academy of Emergency Medicine” εξέδωσαν μια ανακοίνωση από κοινού στην οποία χαρακτήρισαν τις δηλώσεις των δυο γιατρών “επικίνδυνες, ανεπιβεβαίωτες εικασίες” οι οποίες “έρχονται σε άμεση αντίθεση με τον όγκο των επιδημιολογικών στοιχείων σχετικά με την COVID-19”. [πηγή]

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία λοιπόν καθίσταται σαφές ότι οι “συμβουλές” που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δυο γιατροί δεν είναι αποτελέσματα έγκριτης επιστημονικής μελέτης αλλά προσωπικές τους εκτιμήσεις οι οποίες δεν ελέγχθηκαν από κανένα.

Για να υπάρξει το οποιοδήποτε βάρος σε μια επιστημονική μελέτη πρέπει να περάσει από έλεγχο, μεταξύ άλλων, για εξακρίβωση της ποιότητας μεθοδολογίας και μετρήσεων κάτι το οποίο δε συνέβη στη περίπτωση των δυο αυτών γιατρών. Τα συμπεράσματα τους δεν συνιστούν αξιόπιστη πηγή πληροφοριών όσον αφορά την COVID-19. Οι δυο γιατροί, ΔΕΝ ξεσκέπασαν τη συνωμοσία του κορωνοϊού.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.