Ποιοι είμαστε
Αρχική Παρουσιάζουν ηλεκτρονική πλακέτα τηλεοπτικού αποκωδικοποιητή ως εξάρτημα κεραίας 5GΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παρουσιάζουν ηλεκτρονική πλακέτα τηλεοπτικού αποκωδικοποιητή ως εξάρτημα κεραίας 5G

17 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Άνδρας που δηλώνει μηχανικός κεραιών 5G, παρουσιάζει εξάρτημα κεραίας το οποίο φέρει πάνω τη σήμανση COV-19

Συμπέρασμα

Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλακέτα του Cisco 4585DVB που είναι ένας υβριδικός αποκωδικοποιητής και έχει σχεδιαστεί για την καλωδιακή υπηρεσία V Box HD της Virgin Media στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κυκλοφορεί βίντεο στο οποίο εμφανίζεται τεχνικός κεραιών 5G που κρατά μια ηλεκτρονική πλακέτα η οποία φέρει την επιγραφή COV-19 και προορίζεται για τοποθέτηση σε κεραία δικτύου 5G. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: ellinotourkika.gr, katohika.gr, flogasport.gr, kontraseolous.gr


Το υπό εξέταση βίντεο συγκέντρωσε αρκετές χιλιάδες προβολές σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως Instagram, Facebook και YouTube. (βλ εδώ, εδώ κι εδώ)

Σε αυτό, εμφανίζεται άνδρας ο οποίος φοράει μάσκα και ρουχισμό εργασίας που περιλαμβάνει κράνος εργοταξίου και φωσφορίζον γιλέκο. Στην αρχή, δηλώνει την ιδιότητά του ως τεχνικός ενώ συμπληρώνει πως κατά τη διάρκεια των μέτρων που έχει λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο για τον κατ’οίκον περιορισμό, ο ίδιος αναλαμβάνει την ανέγερση κεραιών δικτύου 5G. Κατόπιν, παρουσιάζει ένα από τα εξαρτήματα της κεραίας το οποίο, παρά τις οδηγίες που του δόθηκαν, έχει ανοίξει. Τότε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, εντόπισε το λογότυπο COV-19. Αναλυτικά:

“I don’t really know any product by any company that produces circuitry like this that has the brand name COV-19, but that’s what it says on the fucking circuit board. I’m not a fucking conspiracy theorist but obviously I’ve read all that stuff online about coronavirus and COVID-19, but why the fuck are they putting circuitry like that in towers like that?

Μετάφραση: Δεν γνωρίζω κανένα προϊόν από κάποια εταιρία που παράγει κυκλώματα σαν αυτό που φέρει τη μάρκα COV-19, αυτό βλέπω στην παλιό ηλεκτρική πλακέτα. Δεν είμαι συνωμοσιολόγος, αλλά έχω διαβάσει όσα γράφονται στο διαδίκτυο για τον κορωνοϊό και την COVID-19. Για ποίο λόγο βάζουν ηλεκτρονικές πλακέτες σαν αυτή σε πύργους όπως αυτός;

Τι ισχύει;

Ωστόσο, η ηλεκτρονική πλακέτα που φαίνεται στο βίντεο, έχει παρθεί από μια συσκευή για καλωδιακή τηλεόραση της εταιρείας Virgin Media, της οποίας το προστατευτικό κάλυμμα εντοπίζουμε πάνω στο καπό του οχήματος, στα τελευταία δευτερόλεπτα του βίντεο.

Υπεύθυνος της εταιρείας δήλωσε στην ομάδα διασταύρωσης ειδήσεων του Reuters πως:

“That is a board from a very old set top TV box and which never featured any component parts inscribed/stamped/printed or otherwise with COV 19. It has absolutely no relation with any mobile network infrastructure, including that used for 5G.”

Μετάφραση: Αυτή η πλακέτα είναι από ένα πολύ παλιό TV box στο οποίο ουδέποτε είχε τυπωθεί, σφραγιστεί, εγγραφεί ή με οιονδήποτε άλλο τρόπο σημειωθεί η σήμανση COV-19. Δεν έχει καμία σχέση με υποδομές δικτύων κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για το δίκτυο 5G.

Παράδειγμα παλαιάς συσκευής TV box:


Η πλακέτα

Όπως βλέπουμε στο σημείο “1” του παραπάνω καρέ υπάρχει υποδοχή ομοαξονικού καλωδίου τηλεόρασης. Στο σημείο “2” υπάρχει η υποδοχή “OPTICAL AUDIO” και στο σημείο “3” η υποδοχή “SCART”. Την ίδια δομή εντοπίζουμε και στο TV box της εταιρίας Virgin Media. Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

Πηγή: Virgin Media TV box

Σύμφωνα με την δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας Virgin Media, «Η επιγραφή “COV-19”, δεν είναι αυθεντική».Περιμετρικά του γκρίζου πλαισίου εντοπίζουμε υλικό που μοιάζει με κόλλα. Άρα, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να ξεκολλήσει το προϋπάρχον αυτοκόλλητο και στη θέση του να γράψει, να χαράξει ή να κολλήσει οτιδήποτε.

H πλακέτα δεν έχει καμιά σχέση με τις πλακέτες εκπομπής της κινητής τηλεφωνίας.

Απευθυνθήκαμε στον ηλεκτρονικό μηχανικό και τεχνικό υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων Κωνσταντίνο Γωνιάδη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι η πλακέτα δεν έχει καμιά σχέση με τις πλακέτες εκπομπής της κινητής τηλεφωνίας. Το Cisco 4585DVB είναι ένας υβριδικός αποκωδικοποιητής που έχει σχεδιαστεί για την καλωδιακή υπηρεσία V Box HD της Virgin Media στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ένας δέκτης QAM.

Στην παρακάτω φωτογραφία που μας έστειλε, βλέπουμε μια πλακέτα εκπομπής κινητής τηλεφωνίας. Οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους, είναι κάτι παραπάνω από ολοφάνερες.


Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως το δίκτυο 5G δεν έχει κάποια σχέση με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και κατά συνέπεια με την ασθένεια που προκαλείται από αυτόν COVID-19. Δείτε περισσότερα εδώ:

  1. Όχι, το 5G ΔΕΝ έχει σχέση με τον κορωνοϊό
  2. Ανακοίνωση Π.Ο.Υ.: Ο κορωνοϊός ΔΕΝ μεταδίδεται μέσω του 5G

Συνεπώς, η ιδιότητα του άνδρα στο βίντεο είναι ανεπιβεβαίωτη, ωστόσο, ο “εξοπλισμός” που κρατά δεν έχει ουδεμία σχέση με το υλικό που χρησιμοποιείται σε κεραίες δικτύου 5G καθώς πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλακέτα από TV box της εταιρίας Virgin Media.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνάγουμε το συμπέρασμα πως το βίντεο δε δείχνει εξοπλισμό με ετικέτα COV-19 έτοιμο να τοποθετηθεί σε κεραία δικτύου 5G, αλλά μια ηλεκτρονική πλακέτα συσκευής TV box.

Ενημέρωση 16/1/2021, 21:00

Πίσω από τον άνδρα που απεικονίζεται στο υπό εξέταση βίντεο, βρίσκεται όπως αποκάλυψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Βρετανός κωμικός, Heydon Prowse. Όπως εξηγεί σε σχετικό βίντεο δημοσιευμένο την 5η Ιουνίου του 2020, επιχείρησε μέσω της φάρσας του να κάνει τους ίδιους τους συνωμοσιολόγους να αμφισβητήσουν μια θεωρία συνωμοσίας που συνέδεε τον κορωνοϊό με το δίκτυο 5G.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).