Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ ξεκινάει την 1η Ιουνίου εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19 στην ΕλλάδαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ΔΕΝ ξεκινάει την 1η Ιουνίου εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19 στην Ελλάδα

27 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Ξεκινάει εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19 με τη χρήση εμβολίου κατά της φυματίωσης.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για κλινική έρευνα η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου του 2020.

Κυκλοφορεί η είδηση πως την πρώτη Ιουνίου ξεκινά το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19 με τη χρήση του εμβολίου κατά της φυματίωσης. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Παραδείγματα: Η ζωή είναι όμορφη, larissapress.gr, aek365.org, pelop.gr, politisonline.com, makeleio.gr, parapolitiki.gr, 1069.gr, polismedia.gr, melodikos.gr, athensmagazine.gr, piperata.gr, pronews.gr κ.α

 

 


Τι ισχύει;

Όπως μας διαβεβαίωσε το Ελληνικό Κέντρο Μελέτης της Σήψης, πρόκειται για τυχαιοποιημένη μελέτη και όχι για κάποιο πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο γίνεται καθολικά. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα εξετάζει κατά πόσο ο εμβολιασμός για τη φυματίωση μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου κατά του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η έρευνα θα ξεκινήσει την πρώτη Ιουνίου του 2020 και σε αυτή θα μπορούν να συμμετέχουν άτομα με ηλικία ίση ή/και μεγαλύτερη των 50 ετών.

Νωρίτερα σήμερα (27/5/2020), η ιστοσελίδα protothema.gr κοινοποίησε σχετικές πληροφορίες οι οποίες έκαναν λόγο περί “εμβολιαστικού προγράμματος κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο της φυματίωσης”.

Σύμφωνα με νέο, ενημερωμένο ρεπορτάζ του πρώτου θέματος, αυτές οι πληροφορίες προέκυψαν από γραπτό μήνυμα που έστειλε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.

Εκ των υστέρων έγινε γνωστό πως:

“Οι αρχές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μία ακόμα έρευνα που είναι σε εξέλιξη και δεν πρόκειται για πρόγραμμα εμβολιασμού. Το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται περί κλινικής έρευνας που στο πλαίσιό της θα γίνουν εμβολιασμοί για να ελεγχθούν στη συνέχεια τα αποτελέσματα”.

Απάντηση του καθηγητή Γιαμαρέλλου

Κατόπιν επικοινωνίας με τον καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Ευάγγελο Γιαμαρέλλο ενημερωθήκαμε πως:

“Πρόκειται για κλινική μελέτη εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ.” 

 


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω συνάγουμε το συμπέρασμα πως στη χώρα μας δεν ξεκίνησε εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον κορωνοϊό με τη χρήση του εμβολίου της φυματίωσης, αλλά πρόκειται για μια ακόμη κλινική μελέτη. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός που υποστηρίζει πως ξεκινά εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα την πρώτη Ιουνίου του 2020 δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κατά συνέπεια καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).