Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο FDA δεν δημοσίευσε λίστα με 400 “επικίνδυνα” κραγιόν με μόλυβδοΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο FDA δεν δημοσίευσε λίστα με 400 “επικίνδυνα” κραγιόν με μόλυβδο

28 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) βρίσκουμε λίστα από 400 κραγιόν τα οποία περιέχουν μόλυβδο και επομένως είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Συμπέρασμα:

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική έκθεση του FDA, βάση των διαθέσιμων στοιχείων όσα κραγιόν περιέχουν συγκέντρωση μολύβδου κάτω από 10 μέρη ανά εκατομμύριο (δηλαδή 10 μέρη μολύβδου ανά 1 εκατομμύριο μέρη κραγιόν) είναι ασφαλή. Η λίστα που έχει ο FDA στη σελίδα του αφορά τα προϊόντα που είναι εντός των ορίων ασφαλείας.

Σε ελληνικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε μια λίστα με 400 επικίνδυνα κραγιόν τα οποία περιέχουν μόλυβδο. Παρότι αυτή η λίστα υπάρχει όντως, ο FDA δεν χαρακτήρισε αυτά τα προϊόντα ως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Παραδείγματα: alfavita.gr, proionta-tis-fisis.com, sinomosiologos.blogspot.com, thesecretrealtruth.blogspot.com, therapeftis.blogspot.com

Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε τα εξής:


Ανησυχία έχει προκαλέσει έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει ότι βρέθηκαν ίχνη μολύβδου σε 400 κραγιόν, μεταξύ άλλων και του παγκοσμίου φήμης οίκου Yves Saint Laurent. Ο μόλυβδος είναι μία χημική ουσία, η οποία προκαλεί καρκίνο.

Οι πρώτες αναφορές για μόλυβδο στα κραγιόν χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄90, ενώ έκτοτε κατά διαστήματα δημοσιεύονται νέες. Το 2007, η Campaign for Safe Cosmetics έλεγξε 33 κόκκινα κραγιόν, διαπιστώνοντας ότι τα δύο τρίτα περιείχαν μόλυβδο, με ένα από αυτά να υπερβαίνει το όριο που έχει θέσει η FDA για τον μόλυβδο στις καραμέλες.

Η FDA ακολούθησε το 2008 με τη δημοσίευση ελέγχου που η ίδια πραγματοποίησε σε 20 κραγιόν, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της νέα ανάλυση σε 400 μάρκες και αποχρώσεις κραγιόν.
Η Υπηρεσία γράφει στην ιστοσελίδα της πως είναι άδικο να συγκρίνονται τα κραγιόν με τις καραμέλες.
Οι μάρκες οι οποίες περιέχουν μόλυβδο είναι:
1. Christian Dior
2. LANCOME
3. CLINIQUE
4. Y.S.L
5. ESTEE LAUDER
6. SHISEIDO
7. RED EARTH (Lip Gloss)
8. CHANEL (Lip Conditioner)
9. Market America-Motives lipstick
Όσο περισσότερο μόλυβδο περιέχουν τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο. Προσέξτε ιδιαίτερα τα κραγιόν που κατασκευάστηκαν για να διαρκούν περισσότερο. Εάν το κραγιόν σας διατηρείται πιο πολύ από τα συνηθισμένα, οφείλεται στο ότι περιέχει υψηλό ποσοστό μόλυβδου.

Ο σύνδεσμος που δίνεται ως πηγή στα υπό εξέταση άρθρα είναι από μια αναφορά που εξέδωσε ο FDA το 2011 στην οποία εξηγεί με ποιους τρόπους ελέγχουν εμπορικά προϊόντα ομορφιάς για επίπεδα μολύβδου. Στην εν λόγω αναφορά εξηγούν πως σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν διαθέσιμα θέσπισαν όριο συγκέντρωσης μολύβδου 10 μέρη ανά εκατομμύριο (10 ppm) το οποίο σημαίνει ότι το όριο είναι 10 μέρη μολύβδου ανά ένα εκατομμύριο μέρη κραγιόν. [πηγή]

Η αναφορά του FDA τονίζει πως το 99% των προϊόντων που εξέτασαν είχαν συγκέντρωση μολύβδου κάτω από 10ppm. Η λίστα που δίνουν στην αναφορά, μέρος της οποίας αναπαρήγαγαν τα υπό εξέταση άρθρα, περιέχει τις εταιρίες με προϊόντα που έχουν περιεκτικότητα κάτω από 10ppm, προϊόντα δηλαδή που τηρούν τα όρια ασφαλείας.

Κατά συνέπεια, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ίδιος ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η λίστα των εταιριών που παρουσιάζουν τα υπό εξέταση άρθρα περιέχει εταιρίες τα προϊόντα των οποίων βρέθηκε πως είναι εντός των επιτρεπτών ορίων ασφαλείας από τον FDA. Επομένως ο ισχυρισμός πως ο FDA δημοσίευσε λίστα με 400 επικίνδυνα κραγιόν που περιέχουν μόλυβδο είναι ψευδής.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.