Ποιοι είμαστε
Αρχική Εκμετάλλευση ατόμων με κινητικά προβλήματα από σελίδες like farmingLIKE FARMING

Εκμετάλλευση ατόμων με κινητικά προβλήματα από σελίδες like farming

28 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Άτομα με κινητικά προβλήματα ζητάνε like και κοινοποίηση των εικόνων τους για τα γενέθλια τους ή γιατί αισθάνονται άσχημα για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Συμπέρασμα:

Οι υπό εξέταση σελίδες αλιεύουν συστηματικά από το διαδίκτυο φωτογραφίες ατόμων με αναπηρία με τα οποία δεν έχει καμία σχέση, διαδίδοντας ψέματα για το ποιοι είναι και το ότι ζητάνε like από τυχαίους χρήστες του διαδικτύου. Αυτές οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται για προσέλκυση νέων ακολούθων μέσω εκμετάλλευσης των συναισθηματικών αντιδράσεων του κοινού.

Όπως έχουμε αναδείξει κι άλλες φορές στο παρελθόν, σελίδες κι ομάδες στο Facebook χρησιμοποιούν εικόνες ατόμων με αναπηρία, χρησιμοποιώντας συνήθως ψεύτικα ονόματα και περιγραφές, χωρίς τη συγκατάθεση των εικονιζομένων, σαν μέσο προσέλκυσης like και κοινοποιήσεων.


Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στο Facebook η εικόνα μιας κοπέλας η υποτίθεται πως έχει κάνει μια δημοσίευση (post) ζητώντας αυτή να μοιραστεί στο πλαίσιο εορτασμού των γενεθλίων της.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε αρχικά στη σελίδα “Όνειρα Ζωής και Αγάπης” και μέσα σε λίγες ημέρες απέκτησε χιλιάδες κοινοποιήσεις, σχόλια και likes. [πηγή]

Η εικονιζόμενη κοπέλα συνεχίζει να έχει γενέθλια και για 2η συνεχόμενη ημέρα αφού απευθύνει την ίδια “παράκληση” από άλλη σελίδα, συγκεκριμένα τη “Η ζωή είναι όμορφη” (η οποία και στο παρελθόν μας έχει απασχολήσει)

Η κοπέλα της φωτογραφίας (πηγή1, πηγή2, πηγή3) έχει χρησιμοποιηθεί κι από ανάλογες σελίδες στο εξωτερικό οι οποίες χρησιμοποιούν το ίδιο κείμενο στη δημοσίευση αλλά διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης.

2 Οκτωβρίου
24 Φεβρουαρίου

Φυσικά δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ένδειξη ότι η εικονιζόμενη έχει σχέση με τις υπό εξέταση σελίδες ή ότι έχει κάνει κάποια δημοσίευση στο Facebook ζητώντας να κοινοποιηθεί η ιστορία της.

Η ίδια σελίδα λίγες ημέρες αργότερα δημοσιεύει μια άλλη φωτογραφία.

H φωτογραφία είναι του 2013, από τη Ρουμανία. Η εικονιζόμενη κοπέλα ονομάζεται Alina Puţanu και είχε λάβει μέρος στους παραολυμπιακούς αγώνες.

Επίσης κι εδώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το ζευγάρι έχει σχέση με την εν λόγω σελίδα ή ότι έχει κάνει κάποια δημοσίευση στο Facebook την οποία ζήτησαν να κοινοποιήσουν τυχαίοι χρήστες.

Την ίδια ημέρα ημέρα βλέπουμε μια ακόμα δημοσίευση η οποία υποτίθεται πως έγινε από κοπέλα με κινητικά προβλήματα στην οποία δημοσίευση ζητάει από το κοινό να κάνει like, “αν δεν ντρέπετε γι΄αυτήν”.

H φωτογραφία της συγκεκριμένης εικονιζόμενης κοπέλας ανακυκλώνεται στο διαδίκτυο εδώ και χρόνια.

Στις 21 Μαΐου 2020, δημοσιεύτηκε άλλη μια φωτογραφία κοπέλας με κινητικά προβλήματα, η οποία είναι η Tiphany Adams, για την οποία γράψαμε και πάλι στις αρχές του έτους (και της οποίας τα γενέθλια είναι στις 5 Μαρτίου).

Επομένως, όπως διαπιστώσαμε παραπάνω, η υπό εξέταση σελίδα αλιεύει συστηματικά από το διαδίκτυο φωτογραφίες ατόμων με αναπηρία με τα οποία δεν έχει καμία σχέση, διαδίδοντας ψέματα για το ποιοι είναι και το ότι ζητάνε like από τυχαίους χρήστες του διαδικτύου. Αυτές οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται για προσέλκυση νέων ακολούθων στην υπό εξέταση σελίδα η οποία εκμεταλλεύεται τις συναισθηματικές αντιδράσεις του κοινού της.

Η τεχνική αυτή είναι γνωστή ως “like farming” και είναι μια πρακτική που πολλοί είτε δεν γνωρίζουν ή δεν αντιλαμβάνονται όταν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο μας: Τι είναι το like farming στο Facebook. Μια κρυφή, άγνωστη απάτη