Ποιοι είμαστε
Αρχική ‘Ερευνα – Τι έγινε στον Έβρο με την “κατάληψη ελληνικού εδάφους”;FAKE NEWS

‘Ερευνα – Τι έγινε στον Έβρο με την “κατάληψη ελληνικού εδάφους”;

1 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Πολλά γράφτηκαν για “κατάληψη ελληνικού εδάφους από την τούρκικη στρατοχωροφυλακή”. Όμως τι έχει πραγματικά συμβεί; Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένα σύνολο από fake news, αστήρικτοι ισχυρισμοί, φήμες, και άσχετες εικόνες – χάρτες.


Πριν περάσουμε στην έρευνα και στην ανάλυση των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα δώσουμε λίγες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη περιοχή ώστε οι αναγνώστες να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη.

Η ελληνοτουρκική μεθοριακή γραμμή καθορίσθηκε και περιγράφηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης στις 24/7/1923 και, ακολούθως, τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφώνησαν και υπέγραψαν την οριοθέτηση με τα πρωτόκολλα της Επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων, στην οποία συμμετείχαν ο Ολλανδός Συνταγματάρχης Μπάκερ, ο Έλληνας Ταγματάρχης Εμμανουήλ Μινωτάκης και ο Τούρκος Συνταγματάρχης Hayrullah Bey, στις 23/11/1926. Η ευθυγράμμιση του ποταμού, το 1955, δεν μετέβαλε τα σύνορα. Απλώς κατέστησε ανενεργές τις παλιές κοίτες με εμφράξεις που πραγματοποιήθηκαν στα σημεία στα οποία αντάμωνε το ποτάμι την ευθυγράμμιση. Έτσι δημιουργήθηκε το Πέταλο στον Πέπλο (8.000 στρέμματα περίπου), το κτήμα Μιχαηλίδη στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες (220 στρέμματα περίπου), πιο κάτω το κτήμα Μόραλη (150 στρέμματα περίπου), ακόμη πιο κάτω ένα κομμάτι τουρκικής γης στην Μαυράκανθο (360 στρέμματα περίπου) και βέβαια το Αινήσιο Δέλτα (8.000 στρέμματα περίπου).

Τα παραπάνω εξηγεί αναλυτικά ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών, Νίκος Γκότσης  που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το ιστορικό της Συμφωνίας της οριοθέτησης των συνόρων.

Μετά τα επεισόδια με τους μετανάστες στις Καστανιές, κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα αποφάσισε να επεκτείνει το φράχτη (ως προετοιμασία για ένα δεύτερο κύμα εισροής μεταναστών) στα σημεία που τα σύνορα μας με την Τουρκία είναι στην παλιά κοίτη του Έβρου. Σε αυτά τα σημεία, η παλιά κοίτη, λόγω των εμφράξεων, κρατάει λίγο ή καθόλου νερό και μπορεί κάποιος να περάσει περπατώντας. Αυτά τα σημεία πρέπει πρώτα να αποψιλωθούν, καθώς υπάρχει πυκνή βλάστηση, για να κατασκευαστεί ο φράχτης, αλλά και για να υπάρχει ορατότητα. Ο φράχτης, για τεχνικούς λόγους, δεν μπορεί να κατασκευαστεί ακριβώς στο μέσο της παλιάς κοίτης, αλλά μερικά μέτρα πιο μέσα (προς την ελληνική πλευρά).

Παράδειγμα από μια περιοχή που αποψιλώθηκε

Τι πραγματικά έχει συμβεί;

Όπως εξήγησε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, στη νότια έμφραξη της παλαιάς κοίτης του Έβρου δημιουργήθηκε μια “μικρή ζούγκλα” από τη βλάστηση. Για την κατασκευή του φράχτη, αλλά και για να υπάρχει ορατότητα, η περιοχή των περίπου 16 στρεμμάτων έπρεπε πρώτα να αποψιλωθεί. Κάποια στιγμή, και αφού ήδη είχαν αποψιλωθεί 13 με 14 στρέμματα, εμφανίστηκαν Τούρκοι τοπογράφοι που υποστηρίζονταν από μια στρατιωτική ομάδα, και είπαν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι λίγο πιο μέσα (προς την ελληνική πλευρά). Κινήθηκαν οι διαδικασίες για να επιλυθεί το ζήτημα, όπως γίνονταν εδώ και δεκάδες χρόνια σε ανάλογες περιπτώσεις. Όπως τόνισε ο Στρατηγός, όταν οι Τούρκοι κάνουν εργασίες στον Έβρο στέλνουμε μόνιμη δύναμη για να τις παρακολουθεί. Το ίδιο κάνουν και οι Τούρκοι.

Στην εικόνα βλέπουμε το ακριβές σημείο που αναφέρει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ

Δείτε το σχετικό βίντεο με τον επίτιμο αρχηγό να εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί στον Έβρο.

Αναλυτικά περιέγραψε το επεισόδιο και ο Νίκος Γκότσης, πρώην αντιδήμαρχος Φερών. Μάλιστα αναφέρθηκε και στα ψευδή δημοσιεύματα, λέγοντας πως “κάποια site των Αθηνών δεν μπορούν, χωρίς να διασταυρώνουν την πληροφορία τους, να την δημοσιεύουν και να δημιουργούν σύγχυση”.

Δείτε τα σχετικά βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Γκότση:


Πώς δημιουργήθηκαν τα fake news για την “κατάληψη ελληνικού εδάφους”

Στις 21 Μαΐου η SUN και στις 22 Μαΐου η Daily mail δημοσίευσαν άρθρο με τον ισχυρισμό ότι “τμήμα ελληνικού εδάφους έχει καταληφθεί από τουρκικά στρατεύματα, τα οποία έστησαν ένα μικρό στρατόπεδο και ανέβασαν την τουρκική σημαία”. Στα δημοσιεύματά τους παρουσίασαν χάρτη της περιοχής, επί του οποίου είχαν σημειώσει το ακριβές σημείο της υποτιθέμενης κατάληψης του ελληνικού εδάφους, αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι ανήκει στην Ελλάδα.

Ο χάρτης της SUN
Ο χάρτης της Daily mail

Μετά από τα δημοσιεύματα αυτά, εμφανίστηκαν δεκάδες άλλα, ελληνικά και ξένα, που αναπαρήγαγαν τους παραπάνω χάρτες και τον ισχυρισμό ότι ελληνικό έδαφος έχει καταληφθεί από τουρκικά στρατεύματα.
Παραδείγματα: protothema.gr, tanea.gr, fonirodopis.gr, aftodioikisi.gr, militaire.gr κτλ.

Ο ισχυρισμός αναπαράχθηκε και από μεγάλα μέσα της τηλεόρασης (π.χ. ΣΚΑΪ):

Όμως η  SUN και η Daily Μail δεν ήταν οι αρχικές πηγές του ισχυρισμού. Οι συγκεκριμένες σκανδαλοθηρικές εφημερίδες αναπαρήγαγαν το “ρεπορτάζ” της Ιωάννας Ηλιάδη (20 Μαΐου), ιδιοκτήτριας του ArmyVoice.gr.

Όπως είδαμε παραπάνω, δεν έχει καταληφθεί κανένα τμήμα ελληνικού εδάφους και το σημείο που παρουσίασε στο χάρτη το ArmyVoice (δηλαδή το κτήμα Μιχαηλίδη) είναι άσχετο με το ζήτημα που προέκυψε, στο σημείο που έγινε η αποψίλωση για την κατασκευή του φράχτη.

(Στο κόκκινο κύκλο, το σημείο που επισημαίνει το Army Voice)

Μάλιστα το ArmyVoice δημοσίευσε και δεύτερο άρθρο για την αναπαραγωγή τού ρεπορτάζ από τις εφημερίδες SUN και Daily Mail:


Δύο μέρες αργότερα (22 Μαΐου) η Καθημερινή δημοσιεύει την είδηση για το διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα.
Στο δημοσίευμα αναφέρει (χωρίς να παρουσιάσει κάποιο χάρτη και χωρίς να αναφέρεται σε κατάληψη ελληνικού εδάφους) ότι:
“Στον Νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.”


Αμέσως εμφανίζονται δημοσιεύματα που συνδυάζουν τους ψευδείς ισχυρισμούς για κατάληψη ελληνικού εδάφους και το χάρτη της SUN και της Daily mail, με το διάβημα και τα 16 στρέμματα που αναφέρει η Καθημερινή.
Παραδείγματα: tovima.gr, crisismonitor.gr


Στη συνέχεια κάποιοι μέτρησαν την -άσχετη με το ζήτημα- περιοχή (κτήμα Μιχαηλίδη), και ανέβασαν την έκταση σε 250 στρέμματα!

Τη σκυτάλη πήρε το documentonews.gr εμφανίζοντας μια δεύτερη φωτογραφία με τούρκικη σκηνή, αναφέροντας ότι “στην φωτογραφία απεικονίζεται η σκηνή που έστησαν τα μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, ενώ το πρώτο βελάκι καταδεικνύει το σημείο που βρίσκονται οι στρατοχωροφύλακες, το οποίο -σύμφωνα με τις πηγές- είναι ελληνικό έδαφος.” Επιπλέον, έκανε λόγο για “ανακρίβειες περί ύψωσης τουρκικής σημαίας εντός ελληνικού εδάφους από βρετανικά Μέσα”.


Οι δύο φωτογραφίες με τις τούρκικες σκηνές

Εξετάζοντας εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο, και δορυφορικές λήψεις, βρήκαμε και σας παρουσιάσουμε το ακριβές σημείο των δύο φωτογραφιών με τις τούρκικες σκηνές.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι εικονιζόμενες τούρκικες δυνάμεις βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.

1. ArmyVoice
Η φωτογραφία του ArmyVoice έχει ληφθεί από το ελληνικό παρατηρητήριο που υπάρχει απέναντι από το κτήμα Μιχαηλίδη. Εντοπίσαμε την τοποθεσία από βίντεο που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Στο βίντεο (αριστερά) φαίνεται το ελληνικό παρατηρητήριο.

Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα, η σκηνή είναι στημένη σε τουρκικό έδαφος, ακριβώς πάνω από το κτήμα Μιχαηλίδη, απέναντι από την περιοχή που αποψίλωσε η Ελλάδα για την κατασκευή του φράχτη. Είναι σύνηθες και οι δύο πλευρές να παρακολουθούν τις εργασίες που γίνονται.

Εκτός από τη φωτογραφία με τη σκηνή και το χάρτη που παρουσιάζει το κτήμα Μιχαηλίδη ως την περιοχή που “κατέλαβαν” οι Τούρκοι, το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει σε αποψίλωση εντός του ελληνικού εδάφους. Όμως το μοναδικό τμήμα που αποψίλωσαν οι Τούρκοι είναι μέσα στην δική τους περιοχή, στο τουρκικό προγεφύρωμα. Αναζητήσαμε τις αποψιλωμένες περιοχές από τις δορυφορικές φωτογραφίες του sentinel-2, που καταγράφει μέρη στα οποία έχει καταστραφεί η βλάστηση.

Επιπλέον, παρουσιάζουμε μια φωτογραφία που μας δείχνει το ακριβές σημείο της αποψίλωσης.

2. Documento

Η φωτογραφία του Documento δεν έχει καμιά σχέση με την περιοχή “Μελισσοκομείο” και το κτήμα Μιχαηλίδη. Έχει ληφθεί 1,5 χιλιόμετρο πιο κάτω (σε ευθεία γραμμή) από την φωτογραφία του ArmyVoice, σε μια περιοχή που ονομάζεται “Αμμούδες”. Η σκηνή και οι Τούρκοι στρατιώτες είναι σε τούρκικο έδαφος. Στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ψευδής είδηση για “κατάληψη ελληνικού εδάφους” ξεκίνησε από το ArmyVoice που παρουσίασε την πρώτη φωτογραφία με την τουρκική σκηνή και ισχυρίστηκε με χάρτη ότι το κτήμα Μιχαηλίδη έχει καταληφθεί από τούρκικες δυνάμεις. Το ψευδές δημοσίευμα αναπαράχθηκε από ξένα μέσα και επέστρεψε ακόμη πιο “δυνατό” στην Ελλάδα, όπου δημοσιεύθηκε από το σύνολο, σχεδόν, των ενημερωτικών μέσων. Στη σειρά των “αποκαλύψεων” προστέθηκαν και άλλες (άσχετες) εικόνες και χάρτες, ανακατεμένες αληθινές με ψευδείς πληροφορίες και ανυπόστατους ισχυρισμούς. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σύνολο δημοσιεύσεων και ειδήσεων που δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.