Ποιοι είμαστε
Αρχική Χωριό της Κρήτης ΔΕΝ προσφέρει δωρεάν διαμονή και εργασία σε νέους κατοίκουςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Χωριό της Κρήτης ΔΕΝ προσφέρει δωρεάν διαμονή και εργασία σε νέους κατοίκους

10 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Άρθρα έχουν τίτλο "Χωριό της Κρήτης ζητά νέους κατοίκους προσφέροντας δωρεάν σπίτι και δουλειά".

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για παραπλανητικό τίτλο. Απαιτείται η καταβολή αντιτίμου 200-300 ευρώ μηνιαίως για την μίσθωση των χώρων. Στους καλλιτέχνες δεν προσφέρεται δωρεάν σπίτι, και ο καθένας έχει τη δική του επιχείρηση.

Σε ιστοσελίδες έχουν αναρτηθεί άρθρα που στον τίτλο τους αναφέρουν ότι ένα χωριό στην Κρήτη προσφέρει δωρεάν σπίτι και δουλειά στους νέους κατοίκους. Όμως, οι πληροφορίες που υπάρχουν στο κείμενο δεν συμφωνούν με τον τίτλο.

Παραδείγματα: omorfhzwh.gr, i-diakopes.gr

Χωριό της Κρήτης ζητά νέους κατοίκους προσφέροντας δωρεάν σπίτι και δουλειά” αναφέρει ο τίτλος που έχει επιλεγεί για άρθρα που παρουσιάζουν το χωριό Βερέκυνθος. Διαβάζοντας το κυρίως κείμενο γίνεται γνωστό ότι η διαμονή δεν είναι δωρεάν, αλλά χρεώνεται το εκάστοτε οίκημα στην τιμή των 200-300 το μήνα. Επίσης, δεν παρέχεται δωρεάν εργασία στους καλλιτέχνες, αλλά ο καθένας απασχολείται στη δική του επιχείρηση.

Το άρθρο όπως αναρτήθηκε στο omorfhzwh.gr.

Βερέκυνθος: Το καλλιτεχνικό χωριό

Το Καλλιτεχνικό Χωριό “Βερέκυνθος”, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των Χανίων στην Κρήτη, αποτελεί έναν χώρο δημιουργίας και προώθησης της κρητικής τέχνης. Σε αυτό υπάρχουν συνολικά 35 εργαστήρια (με πατάρι-σπίτι για τον ένοικο), τα οποία διατίθενται προς ενοικίαση στην τιμή των 200-300 ευρώ μηνιαίως. Άρθρα που παρουσιάζουν το καλλιτεχνικό χωριό και κάνουν αναφορά στο ποσό που απαιτείται για την ενοικίαση των χώρων δημοσιεύθηκαν το 2014 στο iefimerida.gr και το 2016 στο ypaithros.gr. Επίσης, σε αυτά τα άρθρα γίνεται κατανοητό ότι δεν προσφέρεται εργασία στους καλλιτέχνες αλλά ο καθένας εργάζεται ανεξάρτητα από τον άλλον στην προσωπική του επιχείρηση.

Αφιέρωμα στον οικισμό είχε κάνει το 2018 και ο Αντέννα, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=pNbNnKXhAJk

Συμπερασματικά, πρόκειται για τίτλο που δίνει την εντύπωση ότι παρέχεται δωρεάν κατοικία και εργασία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μίσθωση εργαστηρίων και στέγης (στον ίδιο χώρο) από καλλιτέχνες για να λειτουργήσουν την δική τους επιχείρηση.

 

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).