Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι ισχύει για την “κατάργηση των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση”FAKE NEWS

Τι ισχύει για την “κατάργηση των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση”

17 Ιου
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Αναπαρήχθησαν στα μέσα Ιουνίου 2020 πληροφορίες περί επικείμενης ή συντελεσθείσας πλήρους κατάργησης των μαθημάτων Καλλιτεχνικά και Μουσική από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου και Λυκείου. Ωστόσο, πρόκειται για ανακύκλωση πληροφοριών και δημοσιευμάτων από την περίοδο ανεπίσημης εξαγγελίας αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα και διαβούλευσης νομοσχεδίου από το 2013, ενώ στον σχετικό νόμο που τελικά ψηφίστηκε τότε δεν συμπεριλήφθησαν διατάξεις που καταργούν τα μαθήματα σχετικά με την Τέχνη. Οι πραγματικές αλλαγές κατά τον χρόνο που γράφτηκαν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αφορούν κατάργηση μαθημάτων μόνον σε τάξεις του Λυκείου.


Παραδείγματα δημοσιευμάτων: alfavita.gr, news247.gr, in.gr, tovima.gr, documentonews.gr, tvxs.gr, ethnos.gr, koutipandoras.gr, sportime.gr.


Πώς κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες

Στις 16 Ιουνίου κυκλοφόρησε άρθρο γνώμης στην ιστοδελίδα alfavita.gr, με το κάτωθι περιεχόμενο:


Ωστόσο, αυτούσιο το κείμενο συναντάμε σε δημοσίευμα της ίδιας ιστοσελίδας με ημερομηνία 09/08/2013. [πηγή]

Απόσπασμα από το άρθρο του 2013.


Το κείμενο, με τη σειρά του, παραπέμπει σε άρθρο μέλους της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, που χρονολογείται επίσης από το 2013 και τιτλοφορούνταν “Κατάργηση Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στην Εκπαίδευση, της Ελένη Γούναρη”. [πηγή]


Περαιτέρω, δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν το 2020, όπως του news247.gr, παραπέμπουν ευθέως στο ανωτέρω άρθρο από την ιστοσελίδα της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, ενώ και άλλες ιστοσελίδες αναφέρθηκαν στο θέμα ως επίκαιρο, και σχετιζόμενο με την τρέχουσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ακολουθούν ενδεικτικά αποσπάσματα.



Αποσπάσματα δημοσιευμάτων από τις 16 και 17 Ιουνίου 2020.


Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή σε κάποια δημοσιεύματα ότι η σχετική αλλαγή έχει πάρει ΦΕΚ, δηλαδή ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, υπό τον τύπο κανονιστικής πράξης (νόμου, υπουργικής απόφασης κλπ).

Τι ισχύει;

Πληροφορίες από το 2013

Οι πληροφορίες αντλούνται από την περίοδο προετοιμασίας και διαβούλευσης νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας το 2013, με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», που συζητήθηκε το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς. Τη δημόσια διαβούλευση και το σχέδιο νόμου μπορείτε να τα βρείτε εδώ κι εδώ, αντιστοίχως. Είχε αναφερθεί στις αρχές Αυγούστου ότι το Υπουργείο, στο πλαίσιο προγραμματισμού της ερχόμενης σχολικής χρονιάς και προαναγγέλοντας αλλαγές, απέστειλε στις Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανεπίσημο προκαταρτικό σχέδιο ωρολογίου προγράμματος, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονταν, πέραν της Α΄ Γυμνασίου, ξεχωριστά μαθήματα Καλλιτεχνικών (Εικαστικών) ή Μουσικής.

Το προαναφερθέν άρθρο γνώμης, όπως και άλλα [παράδειγμα], εντάσσονταν στο πλαίσιο – σφοδρής – κριτικής που δέχτηκε η ανεπισήμως εκδηλωθείσα πρόθεση του Υπουργείου και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ωστόσο, στις 21 Αυγούστου 2013, όταν και ανακοινώθηκαν τα Ωρολόγια Προγράμματα, συμπεριλαμβάνονταν σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου η διδασκαλία Καλλιτεχνικών και Μουσικής. [πηγή 1] [πηγή 2]

Τελικώς, ο νόμος (Ν. 4186/2013, ΦΕΚ Α΄ 193/17-09-13) που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ρύθμιζε μόνον τις λυκειακές τάξεις και προέβλεψε, σε αντίθεση με το υποβληθέν ν/σ, τη διδασκαλία του μαθήματος των Καλλιτεχνικών στην Α΄ Λυκείου ως μαθήματος επιλογής, και τη δυνατότητα σύστασης “τμημάτων ενίσχυσης” για την εξάσκηση στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.


Έγιναν πρόσφατα αλλαγές;

Επιπροσθέτως, καμία πρόσφατη (κατά την περίοδο των υπό εξέταση δημοσιευμάτων) Υπουργική Απόφαση ή νόμος δεν αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα με τον τρόπο που παρουσιάστηκε. Για παράδειγμα, στις 12 Ιουνίου δημοσιεύτηκε ο Ν.4692/2020 (ΦΕΚ Α΄ 111) με ζητήματα αρμοδιότητας του Υπ. Παιδείας, χωρίς να περιέχει διατάξεις σχετικά με κατάργηση της διδασκαλίας των μαθημάτων αυτών στο Γυμνάσιο. Μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου μάθημα Καλλιτεχνικών-Μουσικής.

Σε επίπεδο Λυκείου ωστόσο, στην Α΄ Λυκείου το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει, πλέον, μόνον μαθήματα γενικής παιδείας (άρθρο 7), και στην Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 74181/Δ2 «Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου» (ΦΕΚ Β΄ 2338/15-06-2020), για το σχολικό έτος 2020-21 το μάθημα ‘Εφαρμογές Πληροφορικής’ λαμβάνει θέση δίωρου μαθήματος γενικής παιδείας, αντί της δίωρης διδασκαλίας μαθήματος επιλογής (συμπεριλαβανόταν το μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας και οι Εφαρμογές πληροφορικής στις επιλογές, έως την τελευταία τροποποίηση).

Με τον Ν.4692/2020 και την ΥΑ υπ’ αριθμ. 74181/Δ2 καταργείται και η διδασκαλία των μαθημάτων επιλογής “Γραμμικό Σχέδιο” και “Ελεύθερο Σχέδιο” στην Γ΄ Λυκείου. Στο πλαίσιο διαβούλευσης πριν την ψήφιση του ανωτέρω νόμου, είχε αντιδράσει για τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Δηλαδή, ενώ στο επίπεδο του Γυμνασίου ουδέποτε συντελέστηκε κατάργηση μαθήματος Καλλιτεχνικών/Μουσικής, στο επίπεδο του Λυκείου όντως επήλθαν καταργήσεις μαθημάτων σχετικών με την τέχνη.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε συλλήβδην κατάργηση των σχετικών μαθημάτων στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση την Α΄ Γυμνασίου.


Συνοψίζοντας, η ανακύκλωση ενός άρθρου γνώμης για την εξαγγελθείσα το 2013, αλλά τελικώς μη πραγματοποιηθείσα τότε, κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων που παρουσίασαν τις πληροφορίες αυτές ως πρόσφατες, αναφερόμενα σε πρόθεση ή και ανειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για πλήρη εξοβελισμό των σχετικών με την τέχνη μαθημάτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πλην της Α’ Γυμνασίου.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι πρόσφατες αλλαγές που πράγματι επήλθαν αφορούσαν την κατάργηση της διδασκαλίας καλλιτεχνικών μαθημάτων στις τάξεις του Λυκείου (Α΄ και Γ΄ τάξεις), και όχι επιπροσθέτως στις Β΄ και Γ΄ τάξεις του Γυμνασίου.

17 Ιουνίου 2020 – Το άρθρο διορθώθηκε και ενημερώθηκε προκειμένου να καταστεί σαφές ότι οι αλλαγές στο μάθημα των καλλιτεχνικών δεν αφορούσαν τη Β’ και Γ’ Γυμνασίου, αλλά μόνο τις τάξεις του Λυκείου.