Ποιοι είμαστε
Αρχική COVID-19: Όχι, δεν ξεκινάει τον Αύγουστο μαζικός εμβολιασμόςHOAXES

COVID-19: Όχι, δεν ξεκινάει τον Αύγουστο μαζικός εμβολιασμός

11 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Μέσα στον Αύγουστο θα αρχίσει ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ…

Συμπέρασμα

Στα μέσα Αυγούστου θα υπάρχει ενημέρωση από τους επιστήμονες της Ερευνητικής ομάδας της Οξφόρδης για την έκβαση της ΙΙΙ φάσης των κλινικών μελετών αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Κυκλοφόρησε η ¨είδηση” πως τον Αύγουστο ξεκινάει μαζικός εμβολιασμός κατά της COVID-19. Μάλιστα, μέσα σε μερικές μόλις ώρες συγκέντρωσε περισσότερες από 790 κοινοποιήσεις στην πλατφόρμα του Facebook. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: newsbase.gr, vraxonisidagr.blogspot.com, amazonios.net κ.α

Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ.

Αληθεύει;

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με αρχική ονομασία “ChAdOx1 nCoV-19” και ύστερη την “ΑZD1222”, έχει περάσει στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο χορηγείται σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, ηλικίας άνω των 18 ετών. Κατόπιν, αξιολογείται το κατά πόσο προστατεύει τους εθελοντές που το δέχονται από την ασθένεια του κορωνοϊού, την COVID-19. Η ομάδα εθελοντών που δέχθηκε το εν λόγω εμβόλιο, θα συγκριθεί με ομάδα ελέγχου στην οποία έχει προηγουμένως χορηγηθεί εμβόλιο (MenACWY) του οποίου η -αποτελεσματική- δράση είναι προ πολλού γνωστή.

Συνοπτικά, η τρίτη φάση ελέγχου του εμβολίου αποσκοπεί στην αξιολόγηση της ανταπόκρισης εμβολιασμένων με ΑZD1222 ατόμων, στην COVID-19. Χάρις σ’αυτή, θα έχουμε πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου και την ικανότητά του να δημιουργεί καλές ανοσολογικές αντιδράσεις κατά του ιού. [Πηγή]

Διαθεσιμότητα εμβολίου

Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε:

“Ο υπεύθυνος εμβολίου Ηλίας Μόσιαλος ανακοίνωσε στο ΣΚΑΙ και την Σια Κοσιώνη και προς ολα τα ΠΡΟΒΑΤΑ οτι βρήκε το εμβόλιο και μεσα στον Αυγουστο θα αρχίσει ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ…Αυτος που θα ελέγχει Πόσο θα ζούμε και πότε θα πεθαίνουμε!!!”

Βέβαια, αυτός ο ισχυρισμός είναι ανυπόστατος. Αναλυτικά, η ΙΙΙ φάση των κλινικών ερευνών κρίνεται καθοριστική δεδομένου πως τα αποτελέσματά της θα καθορίσουν τη διαθεσιμότητα του εμβολίου. Σύμφωνα με την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Sarah Gilbert η οποία συμβάλει στην έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίων ήδη από το 1994 και έχει στενή συνεργασία με τον καθηγητή Adrian Hill, ο οποίος διατελεί και ως διευθυντής του Ινστιτούτου “Jenner” μαθαίνουμε:

Η εταιρεία AstraZeneca σκοπεύει έως τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2020 να κατασκευάσει 30 εκατομμύρια δόσεις και να συνεχίσει με ακόμη περισσότερες έως το τέλος του έτους. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω δήλωση έγινε σε τηλεδιάσκεψη η οποία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα του YouTube στις 17 Ιουνίου του 2020. Ακολουθεί η εν λόγω τηλεδιάσκεψη:

Βέβαια, λίγες ημέρες αργότερα, σε διαδικτυακό σεμινάριο ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Adrian Hill καθιστά σαφές πως “στην καλύτερη των περιπτώσεων το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο τον Οκτώβριο του 2020”. [Πηγή]


Συνέντευξη καθηγητή Μόσιαλου

Στην υπό εξέταση συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ουδέποτε έγινε λόγος για “Μαζικό εμβολιασμό τον Αύγουστο”. Ειδικότερα, ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, κ. Ηλίας Μόσιαλος ερωτηθείς για το πότε θα έχουμε νέα για το εμβόλιο, απάντησε πως:

Για το εμβόλιο της Οξφόρδης θα έχουμε (νέα) στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης η οποία πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα (της ΙΙΙ φάσης) των κλινικών της ερευνών.

Συνεπώς, καθίσταται σαφές πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τρίτης φάσης της έρευνας του εμβολίου για την καταπολέμηση της COVID-19, απέχει παρασάγγας από τον αστήρικτο και μη τεκμηριωμένο ισχυρισμό ότι “Τον Αύγουστο θα τελεστεί μαζικός εμβολιασμός”.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνάγουμε το συμπέρασμα πως στην υπό εξέταση συνέντευξη ουδέποτε έγινε λόγος για “μαζικό εμβολιασμό τον Αύγουστο”. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προτεραιότητα έχουν τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης ελέγχου κατά την οποία εξετάζεται η δράση του εμβολίου σε μεγάλο αριθμό εθελοντών που ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών. Ως εκ τούτου καθίσταται σαφές πως μέσα στον Αύγουστο σίγουρα δεν θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός όπως αναφέρουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα. Κατά συνέπεια ο άνωθεν ισχυρισμός καθότι αναληθής, καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).