Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν παίρνουν αδρενοχρώμιο από παιδιά για να θεραπευτούν από την COVID-19 ή ως “ελιξήριο” της νεότηταςΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, δεν παίρνουν αδρενοχρώμιο από παιδιά για να θεραπευτούν από την COVID-19 ή ως “ελιξήριο” της νεότητας

16 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Μια ομάδα ιδιαίτερα ευκατάστατων ανθρώπων αποσπούν τη χημική ουσία αδρενοχρώμιο από νεκρά ή ζωντανά παιδιά είτε ως φάρμακο για τον κορωνοϊό, ή ως "ελιξήριο" της νεότητας.

Συμπέρασμα:

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, οι ισχυρισμοί περί αντιγηραντικών ιδιοτήτων του αδρενοχρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό δεν έχουν απολύτως καμία βάση.

Μια ακόμη θεωρία συνωμοσίας που το τελευταίο διάστημα απέκτησε δημοφιλία στην Ελλάδα, υποστηρίζει πως μια ομάδα ιδιαίτερα ευκατάστατων ανθρώπων αποσπούν τη χημική ουσία αδρενοχρώμιο από νεκρά ή ζωντανά παιδιά είτε ως φάρμακο για τον κορωνοϊό, ή ως “ελιξήριο” της νεότητας. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία βάση.

Παραδείγματα: nikosxeiladakis.gr, sfagi.gr, attikanea.blogspot.com, thesecretrealtruth.blogspot.com κτλ.

Δείτε τη συνέχεια εδώ.

Ο ίδιος ισχυρισμός σε εξώφυλλο της Ελεύθερης Ώρας.

Το ιστορικό της συνωμοσίας

Η ιστορία με την εξαγωγή αδρενοχρωμίου από παιδιά προς όφελος διαφόρων ελίτ, πάει αρκετά χρόνια πίσω και κυκλοφορεί αποκλειστικά σε κύκλους συνωμοσιολόγων. Ουδέποτε φυσικά δεν έχει αποδειχτεί με στοιχεία πως υφίσταται μια τέτοια πρακτική. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ανάρτηση το 2017 στο beforeitsnews.com, μια από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες του εξωτερικού, που αναπαράγει σχεδόν αποκλειστικά fake news και “ειδικεύεται” στις θεωρίες συνωμοσίας.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας, το αδρενοχρώμιο είναι μια ουσία η οποία λειτουργεί ως ελιξήριο νεότητας αλλά πρέπει να εξαχθεί από ζωντανό οργανισμό καθώς αν το θύμα έχει πεθάνει η ουσία δεν είναι εξίσου αποτελεσματική. Έτσι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ομάδες πλούσιων ανθρώπων ανά το κόσμο απαγάγουν και βασανίζουν παιδιά εξάγοντας το αδρενοχρώμιο από τον οργανισμό τους ενώ είναι ακόμα ζωντανά και στη συνέχεια το καταναλώνουν για να παραμείνουν νέοι.

Τι ισχύει

Το αδρενοχρώμιο είναι μια χημική ένωση με μοριακό τύπο C9H9NO3 που παράγεται με την οξείδωση της αδρεναλίνης (επινεφρίνη). Ως φάρμακο χρησιμοποείται στη μορφή ενός παραγώγου της, του καρβαζοχρωμίου, για την μείωση της απώλειας αίματος, δρώντας ως αιμοστατικό.

Οι αναφορές σε αντιγηραντικές ιδιότητες της ουσίας δεν έχουν απολύτως καμία βάση. Υπάρχουν μελέτες οι οποίες εξέτασαν την επίδραση που είχε η χορήγηση αίματος από νεότερους σε μεγαλύτερους με σκοπό την ανανέωση ιστών αλλά αυτά τα πειράματα έχουν γίνει μόνο σε ποντίκια και τα αποτελέσματα δεν είναι σε καμία περίπτωση ξεκάθαρα ή κοινώς αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα. Επιπλέον σε κανένα από αυτά τα πειράματα δεν έγινε αναφορά στο αδρενοχρώμιο ως τον παράγοντα που προκαλούσε τις παρατηρούμενες αλλαγές. [πηγή]

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι το αδρενοχρώμιο διατίθεται σε ερευνητές σε συνθετική μορφή. Η ιδέα ότι η ουσία πρέπει να εξαχθεί από ζωντανό οργανισμό για να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, πέραν του ότι δεν έχει καμία επιστημονική βάση, έχει στη πραγματικότητα ως πηγή τη ταινία “Fear and Loathing in Las Vegas” στο οποίο ένας εκ των πρωταγωνιστών ο οποίος πουλάει το αδρενωχρώμιο ως ναρκωτική ουσία λέει πως για να έχει επίδραση η ουσία πρέπει να εξαχθεί από ζωντανό άνθρωπο. [πηγή]

Ωστόσο, πέρα από τις αναφορές που έχουν γίνει στην ουσία από ταινίες και βιβλία, μέχρι σήμερα, οι μόνες αναφορές στο αδρενοχρώμιο ως ελιξίριο νεότητας γίνεται από συνωμοσιολογικές σελίδες. Καμία επιστημονική μελέτη, κλινική δοκιμή ή επίσημος φορέας υγείας δεν το έχει συσχετίσει με αντιστροφή της γήρανσης ή την αντιμετώπιση της COVID-19. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, οι ισχυρισμοί περί αντιγηραντικών ιδιοτήτων του αδρενοχρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό δεν έχουν απολύτως καμία βάση. Επιπρόσθετα καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει δείξει επίδραση της ουσίας στο πλαίσιο πρόληψης ή αντιμετώπισης της COVID-19. Όλοι οι σχετικοί ισχυρισμοί προέρχονται από συνωμοσιολογικές σελίδες με μηδενική επιστημονική τεκμηρίωση.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.