Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Ρωσία δεν έστειλε δύο ελικόπτερα στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στη μάχη με τις πυρκαγιέςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Ρωσία δεν έστειλε δύο ελικόπτερα στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στη μάχη με τις πυρκαγιές

19 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Ρωσία στέλνει δύο ελικόπτερα στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στη μάχη με τις πυρκαγιές

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για μισθωμένα ελικόπτερα ιδιωτικής ρωσικής εταιρίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, “Η Ρωσία στέλνει δύο ελικόπτερα στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στη μάχη με τις πυρκαγιές”.

Το είδαμε στο olympia.gr, sputniknews.gr, pronews.gr, makeleio.gr,  και πολλά ακόμη.

 

Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Τα ανωτέρω δημοσιεύματα δίνουν την εντύπωση πως η Ρωσία απέστειλε άνευ ανταλλάγματος πυροσβεστικά ελικόπτερα για να βοήθησουν την Ελλάδα στην κατάσβεση πυρκαγιών, κάτι που δεν ισχύει, διότι πρόκειται για μισθωμένα ελικόπτερα.

Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, προχώρησαν στη μίσθωση επιπλέον πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δυο ελικόπτερα Mi-8AMT, τα οποία ωστόσο δεν ανήκουν στην Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά στην ιδιωτική εταιρία UTair, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στις 15/7/2020. Τα ελικόπτερα της εταιρείας θα επιχειρούν στη Χίο και την Κρήτη. Το Mi-8AMΤ ανήκει στην πολιτική έκδοση της γνωστής οικογένεια σοβιετικών ελικοπτέρων και έχει σχεδιαστεί για καθήκοντα μεταφοράς επιβατών και φορτίου, ανάρτησης φορτίου ως εξωτερικού βάρους -περιλαμβανομένων και κάδων δασοπυρόσβεσης- επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και διακομιδές ασθενών.

Mi-8AMT της UTair

Η χρήση ελικοπτέρων για δασοπυρόσβεση από εταιρίες του εξωτερκού είναι συνήθης τακτική. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την “Καθημερινή“, στη μίσθωση επιπλέον πυροσβεστικών ελικοπτέρων για τη φετινή αντιπυρική περίοδο προχωρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της Πυροσβεστικής. Με απόφαση των κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λευτέρη Οικονόμου (υπεγράφη την 19η Μαρτίου), ενεργοποιήθηκε ρήτρα στη σύμβαση με τον νατοϊκό οργανισμό NSPA, που προβλέπει την αύξηση του αριθμού των μεσαίου και βαρέος τύπου μισθωμένων ελικοπτέρων. Η αρχική σύμβαση τέθηκε σε ισχύ το 2019, έχει τετραετή διάρκεια και το αρχικό κόστος αυτής ανερχόταν σε 68 εκατ. ευρώ. Προέβλεπε τη μίσθωση 3 βαρέος τύπου και 7 μεσαίου τύπου ελικοπτέρων, με δυνατότητα μίσθωσης επιπλέον πέντε ελικοπτέρων ανά κατηγορία.

 

Πρόκειται για άσκηση προαίρεσης μέσω διενέργειας ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού μέσω της NAMSA (νυν NSPA). Η NSPA είναι η Υπηρεσία Τεχνικής – Εφοδιαστικής Υποστήριξης του ΝΑΤΟ, με κύρια αποστολή την παροχή τεχνικοεφοδιαστικής υποστήριξης σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, με τον σκοπό την επίτευξης οικονομιών κλίμακας. Τα δυο ελικόπτερα της UTair, αποτελούν μέρος της (επί πληρωμή) προαίρεσης για περαιτέρω ενίσχυση του ενάεριων πυροσβεστικών μέσων.

Επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Τύπου & Επικοινωνίας του Πυροσβεστικού Σώματος και ρωτήσαμε εάν “Πρόκειται για μια ανιδιοτελή ενέργεια από την Ρωσική πλευρά ή η Ελλάδα έχει μισθώσει τα εν λόγω ελικόπτερα (Mi-8AMT) με σκοπό την επικουρική λειτουργία στην κατάσβεση των πυρκαγιών;“. Η απάντηση που λάβαμε ήταν “Σε απάντηση του ερωτήματος που υποβάλατε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας γνωστοποιούμε ότι πρόκειται για μισθωμένα ελικόπτερα“.

Συνοψίζοντας, η Ρωσία δεν έστειλε ελικόπτερα στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στη μάχη με τις πυρκαγιές. Πρόκειται για μισθωμένα ελικόπτερα ιδιωτικής ρωσικής εταιρίας.

Fact-check for the sake of Democracy