Ποιοι είμαστε
Αρχική Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» ΔΕΝ βρισκόταν την 14η Ιουλίου στη Σύρτη της ΛιβύηςFAKE NEWS

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» ΔΕΝ βρισκόταν την 14η Ιουλίου στη Σύρτη της Λιβύης

21 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο ”Charles de Gaulle” βρέθηκε στις 14 Ιουλίου του 2020 στ΄ανοιχτά της Σύρτης προς υποστήριξη του LNA κατά της Τουρκίας!!

Συμπέρασμα

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο στις 14 Ιουλίου του 2020 βρισκόταν στη Γαλλία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου για την κατάληψη της Βαστίλης.

Κυκλοφόρησε σε ελληνικές ιστοσελίδες η “είδηση” πως το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρέθηκε 80 χιλιόμετρα ανοιχτά της Σύρτης, στη Λιβύη. Εντούτοις, αυτός ο ισχυρισμός είναι ανυπόστατος. Ας δούμε γιατί.

Παραδείγματα: makeleio.gr, pagenews.gr, onalert.gr, pronews.gr, defencenet.gr, parakritika.gr, stoxos.gr, kriti360.gr, dimpenews.com, staratalogia.gr, bankingnews.gr, infognomonpolitics.gr, newsit.gr, tribune.gr.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Αληθεύει;

Το υπό εξέταση κείμενο κοινοποιήθηκε από τα ελληνικά μέσα στις 15 Ιουλίου του 2020 και εκπηγάζει από δημοσίευμα της τουρκικής Aydınlık το οποίο δημοσιεύτηκε στις 14 του ίδιου μήνα. Στο εν λόγω δημοσίευμα, γίνεται λόγος για το γεγονός ότι η Γαλλία απέστειλε το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, δηλαδή τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, 80 χιλιόμετρα στα ανοιχτά της Σύρτης, στη Λιβύη για να ενισχύσει τον Εθνικό στρατό της Λιβύης (LNA) κατά της Τουρκίας.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό η 14η του Ιουλίου αποτελεί για τη χώρα της Γαλλίας εθνική εορτή. Ειδικότερα, οι Γάλλοι γιορτάζουν την κατάληψη της Βαστίλης που έγινε στις 14 Ιουλίου του 1789. Στρατιωτικές παρελάσεις κοσμούν τα Ηλύσια Πεδία ενώ τα βεγγαλικά έχουν την τιμητική τους.


14η Ιουλίου και COVID-19

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση έγινε χωρίς τη παρουσία κοινού ενώ οι συμμετέχοντες απέτισαν φόρο τιμής σε όλους όσοι μάχονται κατά της COVID-19. Όπως ορίζει το πρόγραμμα της εκδήλωσης εορτασμών της εθνικής εορτής των Γάλλων, στις 11:15 ήταν προγραμματισμένη η επίδειξη των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας της Γαλλίας.

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από Πολεμικό Ναυτικό στην πλατφόρμα του Twitter, μαρτυρούν πως την 14η Ιουλίου του 2020 από το κατάστρωμα πτήσης του Charles de Gaulle έγινε η απονήωση τεσσάρων Rafale και ενός E2C-Hawkeye τα οποία λίγο αργότερα πραγματοποίησαν συντονισμένες πτήσεις πάνω από τη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας, την “Place de la Concorde”. [Πηγή] [Πηγή]

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


Η ναυαρχίδα του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας εθεάθη στις 14 Ιουλίου στο λιμάνι της Toulon. Σχετικές φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα του Twitter:

Εικόνα


Δορυφορικές λήψεις

Θα ήταν παράληψη αν δεν αναφέραμε πως το αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” εντοπίζεται επίσης σε λήψεις από δορυφόρους. Υπενθυμίζουμε πως το άρθρο στην τουρκική Aydınlık που υποστήριζε πως το αεροπλανοφόρο βρίσκεται 80 χιλιόμετρα στα ανοιχτά της Σύρτης, δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου. Ακολουθούν παραδείγματα που μαρτυρούν τη θέση του αεροπλανοφόρου στις 13, 17, 18, 20, 21 Ιουλίου.


Sentinel 2, 13-7-2020 λιμάνι Toulon



Landsat 8, 17-7-2020, λιμάνι Toulon



Sentinel 2, 18-7-2020 λιμάνι Toulon

20-7-2020 λιμάνι Toulon

21-7-2020 λιμάνι Toulon


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα πως το αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” είναι αδύνατον να βρισκόταν 80 χιλιόμετρα από τη Σύρτη την 14η Ιουλίου διότι την ίδια ημέρα το εν λόγω πολεμικό πλοίο συμμετείχε στους εορτασμούς της εθνικής επετείου για την κατάληψη της Βαστίλης, στη Γαλλία.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).