Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Ίδρυμα Ροκφέλερ ΔΕΝ είχε προβλέψει από το 2010 την πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2HOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Το Ίδρυμα Ροκφέλερ ΔΕΝ είχε προβλέψει από το 2010 την πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2

22 Ιου
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Το Ινστιτούτο Ροκφέλερ είχε προβλέψει από το 2010 την πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Συμπέρασμα:

Η έκθεση-αναφορά του Ιδρύματος Ροκφέλερ "Σενάρια για το Μέλλον της Τεχνολογίας και της Διεθνούς Ανάπτυξης" δεν αναφέρεται σε προβλέψεις για το μέλλον. Περιλαμβάνονταν σενάρια, ένα εκ των οποίων αναφερόταν σε πανδημία. Υπάρχουν, μάλιστα, ελάχιστες ομοιότητες του ιού του σεναρίου με την τρέχουσα πανδημία COVID-19.

Δημοσιεύματα τον Ιούλιο του 2020 ανέφεραν ότι το Ινστιτούτο Ροκφέλερ είχε προβλέψει επακριβώς την πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ήδη από το 2010. Ο ισχυρισμός αυτός, όμως, απέχει από την πραγματικότητα.


Παραδείγματα: greeknewsondemand.com, thesecretrealtruth.blogspot.com, vraxonisidagr.blogspot.com


Τι ισχύει;

To 2010 δημοσιεύτηκε μια αναφορά που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Ροκφέλερ (The Rockefeller Foundation) και το Δίκτυο “Global Business Network”, με τίτλο “Scenarios for the Future of Technology and International Development” [= Σενάρια για το Μέλλον της Τεχνολογίας και της Διεθνούς Ανάπτυξης”]. [πηγή]

Σε αυτή τη δημοσίευση 54 σελίδων γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά σε τέσσερα σενάρια, υποθετική σειρά μελλοντικών γεγονότων για να καταδειχθεί ο αντίκτυπος που η τεχνολογία και η ανάπτυξή της μπορεί να έχει στον υποθετικό ρου αποφάσεων και συμπεριφορών. Τα σενάρια είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά από τους αναλυτές για την έρευνα ή ως εργαλείο για τη δημιουργική λήψη αποφάσεων υπό το πρίσμα πιθανών επιλογών και ενδεχόμενων συνεπειών.

Πρόκειται για επινοημένες διηγήσεις, βάσει ορισμένων παραγόντων η εξέλιξη των οποίων μπορεί να φέρει παγκόσμιες προκλήσεις ή ευκαιρίες, χρήσιμες για την έμπρακτη προετοιμασία απέναντι σε ενδεχόμενες προκλήσεις, με δημιουργική σκέψη πέραν των τετριμμένων. Τα παραπάνω σημειώνονται αναλυτικά τόσο στο μέρος της αναφοράς “Why Scenarios” και στο προλογικό σημείωμα της Judith Rodin, προέδρου του Ιδρύματος.

Δηλαδή, σε καμία περίπτωση η ανωτέρω μεθοδολογία δεν επιχειρεί προβλέψεις για το μέλλον ή έστω στοχευμένες προειδοποιήσεις με ακρίβεια.


Λαμβάνοντας υπόψιν τους άξονες ισχυρής ή ασθενούς πολιτικής και οικονομικής ευθυγράμμισης, αλλά και αυξημένης ή μειωμένης προσαρμοστικής ικανότητας (ανάμεσα στα κράτη, όσους λαμβάνουν αποφάσεις κλπ), παρουσιάστηκαν τέσσερα εντελώς διαφορετικά σενάρια. Το αναφερόμενο υπό το πρίσμα υψηλής πολιτικής και οικονομικής “ευθυγράμμισης” αλλά και έλλειψης προσαρμοστικότητας σενάριο αποκλήθηκε “Lock Step” και είναι αυτό στο οποίο αναφέρονται τα υπό εξέταση άρθρα, και περιλαμβάνει μια πανδημία.

Ακόμη και αν, για την οικονομία της συζήτησης, δεχόμασταν ότι το σενάριο αυτό αποτελούσε ακριβή πρόβλεψη για το μέλλον, η αντιστοιχία του σεναρίου με την τρέχουσα πανδημία της COVID-19 (λόγω του κορωνοϊού SARS-CoV-2) είναι προβληματική. Ειδικότερα:

  • η πανδημία του σεναρίου “ξεσπά” το 2012, ενώ  η τρέχουσα είναι σε εξέλιξη από τα τέλη του 2019
  • στο σενάριο γίνεται λόγος για νέο στέλεχος γρίπης, ενώ ο προκαλέσας την τρέχουσα πανδημία ιός ανήκει σε άλλη οικογένεια ιών
  • προέρχεται ο ιός του σεναρίου από την χήνα, ενώ για τον SARS-CoV-2, ενδιάμεσο θηλαστικό-ξενιστή του οποίου η επιστημονική κοινότητα δεν έχει προσδιορίσει με ακρίβεια ακόμη, γνωρίζουμε ότι έχει άμεση συσχέτιση με στελέχη κορωνοϊών σε νυχτερίδες [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3], και όχι σε κάποιο πουλερικό
  • στην αναφορά του 2010, διατυπώνεται σενάριο ιδιαίτερα θανατηφόρου ιού, συνεπεία του οποίου θα είχαν αποβιώσει 8 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στους πρώτους 7 μήνες, ενώ, σε παρόμοιο διάστημα εντός του 2020, έχουν καταγραφεί συνολικά 612.054 θάνατοι [πηγή]

Σε γενικές γραμμές, εμφανίζεται ως ομοιότητα μόνον η υπόθεση ότι πολλές χώρες έλαβαν αυστηρά μέτρα περιορισμού της κίνησης (lockdown, υποχρεωτική καραντίνα) για την αντιμετώπιση του ιού.

Η συγκεκριμένη δημοσίευση του Ιδρύματος Ροκφέλερ έχει προκαλέσει την κυκλοφορία παρόμοιων ανυπόστατων ισχυρισμών και στο εξωτερικό. Μπορείτε να διαβάσετε άρθρο του snopes.com και του voxukraine.org ή να παρακολουθήσετε επεξηγηματικό βίντεο από αμερικανική τηλεόραση.


Ανακεφαλαιώνοντας, το Ίδρυμα Ροκφέλερ πράγματι παρήγαγε το 2010 ένα έγγραφο (αναφορά με τον τίτλο “Scenarios for the Future of Technology and International Development”) όπου μνημονεύεται πανδημία. Ωστόσο, η τελευταία συμπεριλαμβανόταν σε ένα από τα τέσσερα διαφορετικά σενάρια της δημοσίευσης, υποθετικές δηλαδή ματιές στο μέλλον για τον τρόπο που η τεχνολογία και η διεθνής ανάπτυξη θα είχε αντίκτυπο στις ληφθησόμενες αποφάσεις και τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Η αναφορά αυτή χρησιμοποίησε την μεθοδολογία των σεναρίων (υποθετικών διηγήσεων, και όχι προβλέψεων) σε μια προσπάθεια σύλληψης μελλοντικών προκλήσεων. Τα χαρακτηριστικά της ιογενούς πανδημίας στην οποία αναφέρεται το σενάριο, δεν έχουν παρά ελάχιστες ομοιότητες με την τρέχουσα. Ο ισχυρισμός ότι “το Ινστιτούτο Ροκφέλερ είχε προβλέψει επακριβώς την πανδημία του κορωνοϊού” δεν ευσταθεί.