Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι φωτογραφίες αυτές δεν προέρχονται από πρόσφατη έκρηξη στη ΒηρυττόΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Οι φωτογραφίες αυτές δεν προέρχονται από πρόσφατη έκρηξη στη Βηρυττό

5 Αυγ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες προέρχονται από τη σφοδρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 04/08/2020 στη Βηρυττό του Λιβάνου.

Συμπέρασμα:

Η πρώτη εξεταζόμενη φωτογραφία έχει ληφθεί στις 19/10/2012, όταν έλαβε χώρα σημαντική βομβιστική επίθεση στην Βηρυττό. Η έτερη εξεταζόμενη φωτογραφία έχει ληφθεί στις 29/07/2006 στην Καμπούλ του Αφγανιστάν.

Ανάμεσα σε άλλες φωτογραφίες από τη σειρά εκρήξεων που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυττού, πρωτεύουσας του Λιβάνου, μερικές ελληνικές ενημερωτικές ισοσελίδες ανήρτησαν και ορισμένες αρκετά παλαιότερες και μη σχετιζόμενες με το γεγονός φωτογραφίες.


Φωτογραφία 1

Παραδείγματα: vradini.gr, politis.com.cy, libre.gr, patrinanea.blogspot, theworldnews.net

Απόσπασμα άρθρου


Τι ισχύει;

Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει ληφθεί στις 19 Οκτωβρίου 2012 και κυκλοφόρησε ευρέως σε διεθνούς εμβέλειας ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Πρακτορείο Reuters. [πηγή]

Απεικονίζεται φλεγόμενο αυτοκίνητο στη συνοικία Ashrafieh στην ανατολική Βηρυττό, πλησίον του σημείου όπου σημειώθηκε σοβαρή βομβιστική επίθεση με τουλάχιστον 8 νεκρούς, μεταξύ των οποίων ο σημαντικός αξιωματούχος (επικεφαλής πληροφοριών) των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου, Wissam al-Hassan.

Δηλαδή, η υπό εξέταση φωτογραφία δεν σχετίζεται με την σφοδρή έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020, αλλά με άλλο παλαιότερο γεγονός στην πόλη της Βηρυττού.


Φωτογραφία 2

Παραδείγματα: vradini.gr

Απόσπασμα άρθρου. Επισημαίνεται η εξεταζόμενη φωτογραφία

Η φωτογραφία που επισημαίνεται στο παραπάνω στιγμιότυπο προέρχεται από το Αφγανιστάν [πηγή: Ahmad Masood / REUTERS]

Σύμφωνα με την αρχική πηγή, έχει ληφθεί στις 29 Ιουλίου 2006 στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, και απεικονίζει κορίτσι που κρατά τον αδελφό της καθώς κάνουν διάλειμμα από την αναζήτηση υλικών προς ανακύκλωση.


Συνοψίζοντας, οι φωτογραφίες δεν προέρχονται από τις πρόσφατες εκρήξεις στην Βηρυττό του Λιβάνου τον Αύγουστο του 2020, αλλά αποτελούν παλαιότερες φωτογραφίες μη σχετιζόμενων γεγονότων.