Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέο βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει τη στιγμή επίθεσης πυραύλου στο λιμάνι της ΒηρυτούFAKE NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει τη στιγμή επίθεσης πυραύλου στο λιμάνι της Βηρυτού

7 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει πύραυλο την ώρα που προσκρούει στο λιμάνι της Βηρυτού και προκαλεί την μεγάλης κλίμακας έκρηξη.

Συμπέρασμα

Το βίντεο είναι κατασκευασμένο.

Κυκλοφορεί επεξεργασμένο βίντεο με αρνητικό εφέ στο οποίο απεικονίζεται πύραυλος να προσκρούει στο λιμάνι της Βηρυτού, στιγμές πριν την ισχυρή έκρηξη. Ωστόσο, στο εν λόγω βίντεο ο πύραυλος έχει εκ των υστέρων προστεθεί μέσω επεξεργασίας.

Τι ισχύει;

Αρχικά, το υπό εξέταση βίντεο εντοπίζουμε στο κανάλιRonald (έχει κατέβει) στην πλατφόρμα του YouTube. Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί. Όπως διαπιστώνουμε, στο βίντεο έχει προστεθεί αρνητικό εφέ. Βέβαια, αυτή η προσθήκη δεν είναι η μόνη που παρατηρούμε στο εν λόγω βίντεο. Ακολουθεί αναλυτικός έλεγχος των καρέ.

Είναι συνετό να ξεκινήσουμε από το καρέ το οποίο δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία. Η συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζει εκ πρώτης πυκνούς καπνούς να βγαίνουν από αποθήκη επί του λιμένα της Βηρυτού. Στιγμές αργότερα ακολουθεί έκρηξη μεγάλης κλίμακας. [Πηγή]

Επεξεργαστήκαμε την εν λόγω φωτογραφία εφαρμόζοντας το αρνητικό εφέ:

Ακολουθεί σύγκριση των 2 καρέ:

Στα δεξιά, εντοπίζουμε καρέ από το πραγματικό βίντεο μετά την εφαρμογή του αρνητικού εφέ, ενώ στα αριστερά βλέπουμε το καρέ του υπό εξέταση βίντεο, που αποτελεί προϊόν επεξεργασίας.

Στα αριστερά, βλέπουμε επίσης τον πύραυλο ο οποίος δήθεν προκάλεσε την έκρηξη στο λιμάνι. Ακόμη, όπως διαπιστώνει κανείς, η ποιότητά της αριστερής εικόνας είναι αναφανδόν χαμηλότερη.

Αρνητικό Εφέ

Εκ των πραγμάτων, το αρνητικό εφέ δεν θα μπορούσε να δείχνει κάτι το οποίο δεν μπορεί να δει το γυμνό μάτι. Αυτό συμβαίνει διότι με τη βοήθεια του αρνητικού εφέ, αναπαράγονται τα φωτεινά τμήματα ενός φωτογραφικού αντικειμένου ως σκοτεινά και το αντίστροφο. Πρόκειται κοινώς, για την αντιστροφή των χρωμάτων των pixels.

Στο βίντεο, το χρώμα του πυραύλου φαίνεται ως λευκό. Αυτό σημαίνει πως στο 19ο δευτερόλεπτο του πραγματικού βίντεο, θα έπρεπε να βλέπαμε ένα σκουρόχρωμο αντικείμενο να διασχίζει διαγωνίως τη λήψη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη. Δείτε το στιγμιότυπο και από διαφορετική γωνία λήψης:

Βέβαια, το εν λόγω δεν αποτελεί το μοναδικό βίντεο από την έκρηξη στην Βηρυτό στο οποίο γίνεται προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού μέσω της χρήσης αρνητικού εφέ και άλλων προσθηκών. Παράδειγμα:

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, στο λιμάνι της Βηρυτού εξερράγησαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου οι οποίοι φυλάσσονταν σε αποθήκη.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα πως το υπό εξέταση βίντεο αποτελεί προϊόν επεξεργασίας και ως εκ τούτου, καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).