Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Τραμπ και οι Ρόθτσιλντς ΔΕΝ σχετίζονται με την έκρηξη στη ΒηρυτόHOAXES

Ο Τραμπ και οι Ρόθτσιλντς ΔΕΝ σχετίζονται με την έκρηξη στη Βηρυτό

21 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Τραμπ τίναξε στον αέρα την κεντρική τράπεζα των Ρόθτσιλντς στη Βηρυτό.

Συμπέρασμα:

Η κεντρική τράπεζα της Βηρυτού απέχει 2 χλμ από το σημείο της έκρηξης και βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Τραμπ ευθύνεται για την έκρηξη.

Δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι το σημείο που πραγματοποιήθηκε η θανατηφόρα έκρηξη στη Βηρυτό βρίσκεται κοντά στην κεντρική τράπεζα του Λιβάνου που ανήκει στην οικογένεια Ρόθτσιλντ, η οποία καταστράφηκε. Αναφέρεται επίσης ότι υπεύθυνος για την έκρηξη είναι ο Πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εικόνες που συνόδευαν τη δημοσίευση και επιβεβαίωναν τα λεγόμενα είναι οι ακόλουθες:

Τι ισχύει

Ατύχημα ή επίθεση;

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο μέχρι στιγμής που να αποδεικνύει ότι η έκρηξη που πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 στην Βηρυτό ήταν αποτέλεσμα επίθεσης από κάποιον εξωτερικό παράγοντα.

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα της συγκέντρωσης μεγάλων μεγάλων ποσοτήτων νιτρικού αμμωνίου (2.750 τόνοι) που βρισκόταν σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού. Το αίτιο που προκάλεσε την έκρηξη δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, γεγονός που το ανέφερε και ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Η πεποίθηση ότι η έκρηξη οφείλεται σε προμελετημένη ενέργεια ξεκίνησε από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ντόναλντ Τράμπ. Σε σημείο αυτής ανέφερε ότι η έκρηξη οφείλεται σε επίθεση (attack) και μάλιστα αυτή η άποψη βασίζεται σε στοιχεία που του παρέθεσαν στρατηγοί του Αμερικανικού Στρατού.

Τα λεγόμενα του Προέδρου των ΗΠΑ αντέκρουσαν στο CNN τρεις αξιωματούχοι του Υπουργείου Αμύνης, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για επίθεση. Την άποψη ότι το πιο πιθανό η έκρηξη να οφείλεται σε ατύχημα εξέφρασε και ο Μάρκ Έσπερ, Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Η τοποθεσία της τράπεζας

Η Τράπεζα του Λιβάνου βρίσκεται περίπου 2,7 χλμ σε ευθεία από την περιοχή που έγινε η έκρηξη. Σε επιτόπια έρευνα που έκανε δημοσιογράφος του Reuters αλλά και σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο πηγή από την τράπεζα, επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξαν μεγάλες υλικές ζημιές στο κτήριο.

Η απόσταση σε ευθεία.

Όσον αφορά την ιδιοκτησία της τράπεζας, όπως φαίνεται και στην επίσημη ιστοσελίδας της, είναι κρατική και δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο ιδιωτών επενδυτών.

Συμπερασματικά, με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, η έκρηξη στη Βηρυτό οφείλεται σε ατύχημα. Η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου δεν καταστράφηκε από την έκρηξη και δεν ανήκει στην οικογένεια Ρόθτσιλντ.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).