Ποιοι είμαστε
Αρχική Παρουσίαση ανυπόστατων συνωμοσιολογικών ισχυρισμών από ανώνυμο δήθεν μέλος νοσηλευτικού προσωπικούΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Παρουσίαση ανυπόστατων συνωμοσιολογικών ισχυρισμών από ανώνυμο δήθεν μέλος νοσηλευτικού προσωπικού

25 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με συνέντευξη ανώνυμης υπαλλήλου νοσηλευτικού προσωπικού η πανδημία της COVID-19 είναι απάτη ενώ η χρήση μάσκας είναι αναποτελεσματική και επικίνδυνη.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση συνέντευξη αποτελεί ως επί τω πλείστον συλλογή αβάσιμων κατηγοριών και συνωμοσιολογικών ισχυρισμών τους οποίους ούτε η ανώνυμη ακροάτρια ούτε ο κ. Δεμερτζής προσπάθησαν να τεκμηριώσουν με τον οποιονδήποτε τρόπο. Μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα των ισχυρισμών που ακούγονται είναι μη επαληθεύσιμοι καθώς δε γίνεται η παραμικρή αναφορά σε όνομα γιατρού ή νοσοκομείου. Οι ισχυρισμοί περί επικινδυνότητας και αναποτελεσματικότητας από τη χρήση μάσκας ωστόσο αποτελούν ψευδείς κατηγορίες οι οποίες έρχονται σε άμεση αντίθεση με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα και την επίσημη θέση πλειάδας επίσημων επιστημονικών φορέων. Η χρήση μάσκας αποτελεί ένα πλήρως ασφαλές και αποτελεσματικό εργαλείο στη προσπάθεια περιορισμού εξάπλωσης της νόσου COVID-19.

Σε συνέντευξη με ανώνυμη πολίτη η οποία δήλωσε μέλος νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομείο της χώρας ο αυτοαποκαλούμενος δημοσιογράφος Γιάννης Δεμερτζής προβαίνει, μαζί με την καλεσμένη του, σε μια σειρά αστήρικτων ισχυρισμών περί διαπλοκής εντός νοσοκομείων της χώρας για συγκάλυψη της “απάτης του κορωνοϊού” και σε επιστημονικά αβάσιμους ισχυρισμούς περί επικινδυνότητας χρήσης μάσκας.

Παραδείγματα: ΞΥΠΝΑ (σελίδα στο Facebook)

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη της συνέντευξη παρακάτω:


Κατόπιν ακρόασης ολόκληρης της συνέντευξης καθίσταται σαφές ότι στο σύνολο της αποτελεί συλλογή αστήρικτων εικασιών και ισχυρισμών, καθώς σε κανένα σημείο δε παρέχεται η παραμικρή τεκμηρίωση για τις κατηγορίες που γίνονται σε βάρος γιατρών και λοιπού προσωπικού. Επιπρόσθετα, δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο το νοσοκομείο στο οποίο δουλεύει η συνεντευξιαζόμενη, γεγονός που αποκλείει την δυνατότητα οποιουδήποτε να ελέγξει τους ισχυρισμούς της.

Ωστόσο στη συνέντευξη, πλην των αστήρικτων ισχυρισμών που αναφέραμε, ακούγονται και ισχυρισμοί σχετικά με την ίδια τη πανδημία και την ασφάλεια χρήσης μάσκας, οι οποίοι μπορούν να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα.

Οι ισχυρισμοί που ακούστηκαν στη συνέντευξη

Τα βασικά σημεία που θίχτηκαν κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης ήταν τα παρακάτω:

3:28 – 4:08

Ανώνυμη ακροάτρια: Όσον αφορά τις μάσκες μου λένε, φυσικά με μυστικό τρόπο, μη τις φοράς είναι καταστροφή. Όσο μπορείς να τις βγάζεις.

Γ. Δεμερτζής: Δε μπορεί να στο πεί αυτό γιατρός, αφού η μάσκα σε μπουκώνει εκ των προτέρων, τα χουμε πει αυτά τόσες φορές. Εδώ και ένα μήνα που άρχισε η επιβολή με τις μάσκες και όλα αυτά γνωρίζουμε ότι οι μάσκες, και τα έχουμε πει, και γιατροί έχουν βγει επίσημα και δημόσια έξω και έχουν πει ότι η μάσκα κάνει κακό.

Αργότερα στο βίντεο ακούμε επίσης τα εξής σχετικά με τη χρήση μάσκας:

19:17-19:50

Ανώνυμη ακροάτρια: Περιττό να σας πώ, και το ξέχασα ενώ είναι βασικό, έχουν φέρει αρκετά νέα άτομα τα οποία δουλεύουν σε σέρβις σε εστιατόρια, σε καφέ-μπαρ σε ημι-λιπόθυμη κατάσταση λόγω του ότι φοράνε πάρα πολλές ώρες την ημέρα τη μάσκα, τα πνευμόνια τους δεν οξυγωνόνονται με αποτέλεσμα να καταρρέουν και να τους φέρνουν σε εμάς.

Το ζήτημα με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια από τη χρήση μάσκας έχει αναλυθεί από πλειάδα άρθρων μας πρόσφατα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Ο ισχυρισμός ότι η χρήση μάσκας μειώνει το διαθέσιμο οξυγόνο στον οργανισμό προκαλώντας προβλήματα υγείας είναι πλήρως αβάσιμος. Οι πόροι αυτών των μασκών είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να επιτρέψουν την εύκολη διέλευση μορίων οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Τεστ που έγιναν από πολλούς γιατρούς με συσκευές μέτρησης κορεσμού οξυγόνου στο αίμα έδειξαν επανειλημμένα ότι η χρήση μάσκας δεν επηρεάζει το οξυγόνο που λαμβάνει ο οργανισμός.

Επιπρόσθετα, η χρήση της έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επίσημους φορείς ως ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο περιορισμού εξάπλωσης της νόσου COVID-19 σε συνδυασμό με το κατάλληλο πλύσιμο χεριών, τη χρήση αντισηπτικού και την κοινωνική αποστασιοποίηση. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση συνέντευξη αποτελεί ως επί το πλείστον συλλογή αβάσιμων κατηγοριών και συνωμοσιολογικών ισχυρισμών, τους οποίους ούτε η ανώνυμη ακροάτρια ούτε ο κ. Δεμερτζής προσπάθησαν να τεκμηριώσουν με τον οποιονδήποτε τρόπο. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των ισχυρισμών που ακούγονται είναι μη επαληθεύσιμοι, καθώς δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά σε όνομα γιατρού ή νοσοκομείου.

Οι ισχυρισμοί περί επικινδυνότητας και αναποτελεσματικότητας από τη χρήση μάσκας, ωστόσο, αποτελούν ψευδείς κατηγορίες οι οποίες έρχονται σε άμεση αντίθεση με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα και την επίσημη θέση πλειάδας επίσημων επιστημονικών φορέων. Η χρήση μάσκας αποτελεί ένα πλήρως ασφαλές και αποτελεσματικό εργαλείο στη προσπάθεια περιορισμού εξάπλωσης της νόσου COVID-19.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.