Ποιοι είμαστε
Αρχική Dr. Roberto Petrella: Βίντεο με ανυπόστατους ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Dr. Roberto Petrella: Βίντεο με ανυπόστατους ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2

27 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός 1

Το όνομα COVID δεν ανήκει στον ιό. Πρόκειται για παγκόσμιο σχέδιο για τον έλεγχο και τη μείωση του πληθυσμού. Αυτό ενεργοποιήθηκε το 2020

Συμπέρασμα 1

Η ονομασία COVID-19 δόθηκε στην ασθένεια που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αποτελεί συντομογραφία της αγγλικής φράσης “coronavirus disease 2019".

Ισχυρισμός 2

Προηγούμενοι εμβολιασμοί "επαενεργοποιούν" τον ιό.

Συμπέρασμα 2

Αποτελεί επιχείρημα των αντιεμβολιαστών, όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν βρίσκει αντίκρισμα στην επιστημονική έρευνα.

Ισχυρισμός 3

Ο εμβολιασμός θα οδηγήσει σε μαζική εξάλειψη του πληθυσμού κατά 80%.

Συμπέρασμα 3

Σύμφωνα με κλινικές έρευνες του εμβολίου AZD1222, τα κυριότερα συμπτώματα που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες ήταν κεφαλαλγία και κόπωση. Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Συγκεντρώνοντας χιλιάδες κοινοποιήσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφορεί βίντεο στο οποίο Ιταλός ιατρός διατυπώνει ισχυρισμούς για την COVID-19, το εμβόλιο και τα τεστ για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: indobserver.gr, I Stand with ellas, oparlapipas.gr, katohika.gr, makeleio.gr κ.α

Τι ισχύει;

Απευθυνόμενος στον Ιταλικό λαό, ο συνταξιοδοτημένος 73χρονος γυναικολόγος Roberto Petrella από το Τέραμο, διατυπώνει σε viral βίντεό, τους κάτωθι ισχυρισμούς.

Η ονομασία COVID-19 σημαίνει: “Certificado de Identificación de Vacunación con Inteligencia Artificial”. Δηλαδή “Πιστοποιητικό Ταυτότητας Εμβολιασμού με Τεχνητή Νοημοσύνη”. Επίσης, πρόκειται για παγκόσμιο σχέδιο, για τον έλεγχο και τη μείωση του πληθυσμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ήδη από τις αρχές του Φεβρουαρίου του 2020 έδωσε το όνομα COVID-19 στην ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2. Τουτέστιν, COVID είναι μια συντομογραφία της φράσης “CoronaVirus Disease”. Το 2019 αφορά την χρονολογία που εντοπίσθηκε η ασθένεια. [πηγή]

Στο δεύτερο σκέλος του ισχυρισμού, ο δρ. Petrella διατείνεται πως το “COVID-19” αποτελεί παγκόσμιο σχέδιο για τον έλεγχο και τη μείωση του πληθυσμού. Δεδομένου πως πρόκειται για σοβαρότατο ισχυρισμό, κανείς θα περίμενε από τον Ιταλό γιατρό να παραθέσει και τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Εντούτοις, ο γιατρός δεν παρουσιάζει ουδέν τεκμήριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε θεωρίες συνωμοσίας σύμφωνα με τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή το ίδρυμα Bill and Melinda Gates δήθεν απεργάζονται σχέδια για τον έλεγχο και τη μείωση του πληθυσμού. Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature“, έδειξε πως ο ιός δημιουργήθηκε μέσω φυσικών μεταλλάξεων και όχι στο εργαστήριο:

we do not believe that any type of laboratory-based scenario is plausible.

Στις 9 Ιουλίου 2019, ο Dr Petrella διαγράφηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο του Τέραμο εξαιτίας των απόψεών του σχετικά με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. [πηγή]


Στις 19 Φεβρουαρίου 2020, όταν η επιδημία του κορωνοϊού έπληττε την Κίνα, μέλη της επιστημονικής κοινότητας έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους επιστήμονες υγείας της Κίνας μέσω κοινής δήλωσης η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”. [Πηγή] Οι 27 επιστήμονες που συμμετείχαν στην δήλωση, καταδίκασαν επίσης τις θεωρίες συνωμοσίας αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού. Ακολουθεί η εν λόγω κοινή δήλωση:

Στεκόμαστε μαζί για να καταδικάσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας που υποδηλώνουν ότι η COVID-19 δεν έχει φυσική προέλευση. Οι επιστήμονες από πολλές χώρες έχουν δημοσιεύσει και αναλύσει τα γονιδιώματα του SARS-CoV-2 και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι προέρχεται από άγρια ​​ζώα, όπως και πολλοί άλλοι νεοεμφανιζόμενοι παθογόνοι παράγοντες. Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από μια επιστολή από τους προέδρους των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ και από τις επιστημονικές κοινότητες που εκπροσωπούν. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν δημιουργούν παρά μόνο φόβο, φήμες και προκαταλήψεις που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια συνεργασία μας στην καταπολέμηση αυτού του ιού. Υποστηρίζουμε την έκκληση του Γενικού Διευθυντή της ΠΟΥ για την προώθηση επιστημονικών αποδείξεων σχετικά με την παραπληροφόρηση και τις εικασίες.

Δείτε ακόμη το ενδελεχές άρθρο μας: Γιατί ο νέος κορωνοϊός ΔΕΝ είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα


Εμβολιασμοί και η εξάλειψη πληθυσμού κατά 80%

Ο τρίτος κατά σειρά ισχυρισμός που συναντάμε στο βίντεο του δρ. Petrella είναι ο ακόλουθος:

Αυτό που επανενεργοποιεί τον ιό είναι το ανοσοποιητικό “έδαφος” που βρίσκει εξαιτίας προηγούμενων εμβολιασμών (…) Είναι κυριολεκτικά ο δρόμος προς την “κόλαση” με σκοπό τη μαζική εξάλειψη του πληθυσμού κατά 80%.

Τεχνηέντως, ο γιατρός δεν κατονομάζει το εμβόλιο το οποίο δήθεν ενεργοποιεί τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ωστόσο, ήδη από τον Μάιο του 2020, σε συνωμοσιολογικούς κόλπους, κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης αυξάνει κατά 36% τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Εντούτοις, η μελέτη στην οποία βασίστηκε ο εν λόγω ισχυρισμός, άντλησε δεδομένα κατά τη περίοδο 2017-2018. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν και απέρριψαν την υπόθεση ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη αυξάνει τη πιθανότητα μόλυνσης με άλλον ιό που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν ήταν μεταξύ αυτών που εξετάστηκαν.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως ο εν λόγω ισχυρισμός πριμοδοτήθηκε και ξεκίνησε από τον οργανισμό “Children’s Health Defense” του οποίου ιδρυτής είναι ο γνωστός για τον αντιεμβολιαστικό του αγώνα, Ρόμπερτ Κέννεντι.

Διαβάστε ακόμη, το σχετικό άρθρο μας: ΔΕΝ έχει τεκμηριωθεί πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης αυξάνουν κατά 36% το κίνδυνο μόλυνσης με SARS-CoV-2


Κατόπιν, ο γιατρός ισχυρίζεται πως πίσω από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, κρύβεται μια απόπειρα εξάλειψης πληθυσμού κατά 80%. Ωστόσο, τον ισχυρισμό δεν συνοδεύει, για ακόμη μια φορά, ουδέν αποδεικτικό στοιχείο.

Ασφάλεια των εμβολίων: Το παράδειγμα του AZD1222

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 1/2 φάσης κλινικών δοκιμών για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222), όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”, τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν στις ομάδες που έλαβαν τη δόση του εμβολίου, ήταν κεφαλαλγία και κόπωση. Ουδέποτε αναφέρθηκαν σοβαρές επιπλοκές πόσω μάλλον δε παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν την “εξάλειψη πληθυσμού κατά 80%”.*

Σύμφωνα με την έκθεση του “Lancet”, η χορήγηση παρακεταμόλης βοηθούσε στον μετριασμό των συμπτωμάτων. Ακόμη, στις 17 Αυγούστου του 2020 ξεκίνησε η τρίτη φάση δοκιμών του εμβολίου AZD1222. Σε αυτήν εξετάζεται η αποτελεσματικότητα του AZD1222 σε σύγκριση με placebo, για την πρόσληψη της COVID-19 σε 30 χιλιάδες ενήλικες, ηλικίας ≥ 18 ετών. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται στις 5 Οκτωβρίου του 2022. [πηγή] [πηγή] **

Συνεπώς, τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας δεν συνηγορούν υπέρ του αφηγήματος ότι ο εμβολιασμός θα εξαλείψει το 80% του πληθυσμού. Η ασφάλεια των εμβολίων εξετάζεται κατά τις πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών ενώ στη συνέχεια, μελετάται η αποτελεσματικότητά τους.

* Δείτε ακόμη 7 κατασκευάστριες εταιρίες εμβολίων για την καταπολέμηση της covid-19. Τα εν λόγω εμβόλια έχουν περάσει επιτυχώς τα πρώτα κλινικά στάδια και πλέον βρίσκονται στην 3 φάση των ερευνών.

  • Moderna 
  • BioNTechPfizerFosun Pharma (BNT162b2)
  • CanSino Biologics
  • SinopharmBeijing Institute of Biological Products.
  • SinopharmWuhan Institute of Biological Products
  • Sinovac Biotech (CoronaVac)
  • Murdoch Children’s Research Institute (Bacillus Calmette-Guerin) [Πηγή]

** H Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca (AZD1222). [Πηγή]


Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία, συνάγουμε το συμπέρασμα πως το viral βίντεο βρίθει κινδυνολογικών ισχυρισμών που εν δυνάμει δύνανται να βλάψουν τη δημόσια υγεία. Δεδομένου ότι οι υπό εξέταση ισχυρισμοί είναι αναληθείς, καταρρίπτονται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).