Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο C.S. Lewis δεν έγραψε το απόσπασμα «Οι συμβουλές ενός γέροντα διαβόλου σε έναν νεότερο»ΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Ο C.S. Lewis δεν έγραψε το απόσπασμα «Οι συμβουλές ενός γέροντα διαβόλου σε έναν νεότερο»

27 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Ο συγγραφέας S.C. Lewis, περιγράφει στο βιβλίο του "Οι συμβουλές ενός γέροντα διαβόλου σε έναν νεότερο", γραμμένο το 1941, πώς οι άνθρωποι οδηγούνται στην κόλαση μέσω του «φόβου τους να αρρωστήσουν»

Συμπέρασμα

Ο συγγραφέας CS Lewis δεν έγραψε το κείμενο της ανάρτησης.

Ένα δημοσίευμα που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις αρχές Αυγούστου 2020, ισχυρίζεται, ψευδώς, ότι ο Ιρλανδός μυθιστοριογράφος Κλάιβ Στέιπλς Λιούις (C. S. Lewis), περιγράφει σε ένα βιβλίο του με τίτλο “Οι συμβουλές ενός γέροντα διαβόλου σε έναν νεότερο”, γραμμένο το 1941, πώς οι άνθρωποι οδηγούνται στην κόλαση μέσω του «φόβου τους να αρρωστήσουν» συσχετίζοντάς το εμμέσως με την πανδημία του κορωνοϊού.

Παραδείγματα: arxeion-politismou.gr , sportime.gr, ΣΧΟΛΗ Αγαπης Εαυτου, inewsgr.com, oikohouse.wordpress.com

Το απόσπασμα είναι μετάφραση από αντίστοιχο άρθρο στα αγγλικά.

H ιστορία κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι ίσως αυτή να είναι η αρχική πηγή της:

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο “Οι συμβουλές ενός γέροντα διαβόλου σε έναν νεότερο”. Όπως ισχυρίζονται τα ξενόγλωσσα δημοσιεύματα, που προηγήθηκαν των ελληνικών, το απόσπασμα προέρχεται από το μυθιστόρημά του The_Screwtape_Letters.

Στα ελληνικά το μυθιστόρημα αυτό κυκλοφόρησε με τίτλο “Τα Γράμματα τού Πειρασμού” ή “31 γράμματα από την κόλαση και μια πρόποση σε διαβολικό τραπέζι”. Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται μέσα από την αλληλογραφία του “πειρασμού”, όπου ένας -ανώτερος ιεραρχικά- δαίμονας, προσπαθεί να μυήσει το νεαρό ανιψιό του, στο πως να καταφέρει να διαβάλλει τη ζωή και τα πιστεύω ενός καθημερινού ανθρώπου – «ασθενή», με σκοπό να τον απομακρύνουν από τον Θεό και να πετύχουν την μεταθανάτια καταδίκη του.

Η αναζήτηση για το εξεταζόμενο απόσπασμα σε μια ψηφιακή έκδοση του βιβλίου (μπορείτε να το βρείτε είτε μέσω των Βιβλίων Google ή κι από το Project Gutenberg) δεν επέφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

To κείμενο μπορεί να είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο (ίσως από το 6ο κεφάλαιο) και η γραφή του να προσομοιάζει με του συγγραφέα, αλλά δεν είναι του ιδίου.

Όπως ρητά αναφέρει ο William O’Flaherty, ο συγγραφέας του βιβλίου “The Misquotable CS Lewis: Τι δεν είπε, τι είπε στην πραγματικότητα και γιατί έχει σημασία” και ταυτόχρονα διαχειριστής της ιστοσελίδας Essential CS Lewis, η οποία ασχολείται με τα γραπτά και την αυθεντικότητα κειμένων και ρητών του συγγραφέα, σε μια δημοσίευση του:

«Το παραπάνω απόσπασμα ΔΕΝ γράφτηκε από τον Lewis.» 

Εν κατακλείδι, ο συγγραφέας CS Lewis δεν έγραψε το κείμενο της ανάρτησης.