Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει ελικόπτερο να ξεκινά κακόβουλα εκ του μηδενός πυρκαγιά σε δάσοςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει ελικόπτερο να ξεκινά κακόβουλα εκ του μηδενός πυρκαγιά σε δάσος

2 Σεπ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει πώς ελικόπτερα ανάβουν κακόβουλα πυρκαγιές εκ του μηδενός.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο δεν δείχνει σκόπιμο, κακοπροαίρετο εμπρησμό, αλλά μέθοδο πυροπροστασίας μέσω ελεγχόμενης καύσης.

Μεγάλη διάδοση έχει στα κοινωνικά δίκτυα από τα τέλη Αυγούστου 2020 ένα βίντεο που δείχνει ελικόπτερο να πετά πάνω από δάσος και να ρίχνει πύρινα «φυτίλια» για να ανάψει φωτιά. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ντοκουμέντο κακόβουλης έναρξης φωτιάς, αλλά για τεχνική ελεγχόμενης ή προδιαγεγραμμένης καύσης.


Παραδείγματα στο Facebook:

Στιγμιότυπα δημοσιεύσεων που ελήφθησαν στις 03/09/2020.

Τι ισχύει;

Το συγκεκριμένο βίντεο κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα από τις 22 Αυγούστου 2020, όταν αναρτήθηκε αρχικά στο Facebook και το Instagram, από θεματική σελίδα με περιεχόμενο σχεδόν αποκλειστικά σχετιζόμενο με πυροσβέστες και κατάσβεση πυρκαγιών [Fireman323].

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο παρακάτω:

https://www.instagram.com/p/CELF-MOBpai/
Στιγμιότυπο αρχικής ανάρτησης

Στην αρχική δημοσίευση του βίντεο αναφέρονται τα εξής:

Δαυλός ψεκασμού – φλόγιστρο ελικοπτέρου [Heli-Torch]
Πολεμώντας τη Φωτιά με Φωτιά
[…]

– Ποιος μπορεί να μου πει γιατί καίνε και πώς στην πραγματικότητα λέγεται αυτό το εργαλείο;
Δεν καίμε απλώς το δάσος. Αυτή είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται απέναντι σε πυρκαγιές, αλλά και για άλλες χρήσεις.
Ευχαριστώ αδελφέ […] που το έστειλες, μείνε ασφαλής εκεί πάνω!


Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πυροσβέστη που έλαβε το βίντεο και το απέστειλε στην παραπάνω σελίδα, λάβαμε την διευκρίνιση και έντονη διαβεβαίωση ότι πρόκειται για «τεχνική πυρόσβεσης που λέγεται προδιαγεγραμμένη καύση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που είναι εκτός ελέγχου. Πολλοί άνδρες και γυναίκες διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να κατασβήνουν πυρκαγιές ως πυροσβέστες. Είναι θλιβερό να βλέπουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα βίντεό μας και να δείχνουν τέτοια ασέβεια».

Το όνομά του ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί. Για λόγους υπηρεσιακού απορρήτου, δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβείς πληροφορίες για τον τόπο και χρόνο διεξαγωγής της περιγραφόμενης επιχείρησης.


Η τεχνική της ελεγχόμενης ή προδιαγεγραμμένης καύσης [βλ. τους όρους controlled burning, prescribed fire] πέραν των γεωργικών ή άλλων χρήσεών της στην καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων [δείτε τι προβλέπει η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 9], συζητείται και χρησιμοποιείται διεθνώς ως τεχνική πρόληψης για την υγεία ενός δάσους ή ενός οικοσυστήματος ή και ως προληπτική τεχνική αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς. Είτε προληπτικά, είτε προς αντιμετώπιση εν εξελίξει πυρκαϊάς, σημαντικό είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση και ελεγχόμενη διαχείριση διαθέσιμης καύσιμης ύλης. Αν και όχι συχνή τακτική σε ελλαδικές πυρκαγιές, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ή η Ισπανία, δεν είναι καθόλου άγνωστη τεχνική.


Συνοπτικά, το υπό εξέταση βίντεο δεν δείχνει προσπάθεια ενσυνείδητου και κακόβουλου εμπρησμού, αλλά προληπτική και επεμβατική πυροσβεστική τεχνική, την ελεγχόμενη ή προδιαγεγραμμένη καύση.