Ποιοι είμαστε
Αρχική Σκάνδαλο Μπορίσοφ: Όχι, η Svetlana Ivanova ΔΕΝ βρέθηκε νεκρή στη ΣαντορίνηFAKE NEWS

Σκάνδαλο Μπορίσοφ: Όχι, η Svetlana Ivanova ΔΕΝ βρέθηκε νεκρή στη Σαντορίνη

5 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Η Svetlana Ivanova που τράβηξε τις φωτογραφίες από το κομοδίνο του Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργού της Βουλγαρίας βρέθηκε νεκρή στη Σαντορίνη έχοντας το λαιμό της σπασμένο.

Συμπέρασμα

Παρότι η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το δωμάτιο του Μπορίσοφ αποτελεί αληθινό σκάνδαλο, δεν έχει διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα. Σύμφωνα με τις Ελληνικές Αρχές, ουδέποτε σημειώθηκε τέτοιο περιστατικό στη Σαντορίνη.

Κυκλοφορεί η “είδηση” πως η κοπέλα που τράβηξε “σκανδαλώδεις” φωτογραφίες του κομοδίνου του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ βρέθηκε νεκρή τη Σαντορίνη με σπασμένο λαιμό. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: tanea.gr, echedoros-a.gr, in.gr, oladeka.com, sdna.gr, tovima.gr κ.α

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.


Το ταξίδι της “είδησης”

Η “είδηση” ξεκίνησε από τη βουλγαρική ιστοσελίδα “istinskitenovini” δηλαδή “τα αληθινά νέα”. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύθηκε την πρώτη Σεπτεμβρίου του 2020 η Svetlana Ivanova από την Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας φωτογράφισε το κομοδίνο του πρωθυπουργού Μπορίσοφ το οποίο ήταν γεμάτο με τραπεζογραμμάτια των 500ων ευρώ. Στις 20 Ιουλίου του 2020, η Svetlana βρέθηκε νεκρή στη Σαντορίνη.


Από Βουλγαρία στη Βόρεια Μακεδονία

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020, την είδηση εντοπίσαμε επίσης στην ιστοσελίδα “vecer” της Βόρειας Μακεδονίας. Η εν λόγω ιστοσελίδα αντέγραψε το δημοσίευμα της βουλγαρικής istinskitenovini χρησιμοποιώντας ακόμη την ίδια φωτογραφία που δήθεν απεικονίζει την Svetlana Ivanova.

Ωστόσο, η κοπέλα που απεικονίζεται στη φωτογραφία δεν ονομάζεται Svetlana Ivanova. Πρόκειται για την Oktyabrina Maximova η οποία εργάζεται ως μοντέλο στη Ρωσία.

Πηγή φωτογραφίας: yelle me

Σε σχετική ανάρτησή της στο instagram, το μοντέλο διαψεύδει ότι… είναι νεκρή.

The fake news
Μετάφραση: “Αυτά τα νέα μου ήρθαν χθες. Οι Έλληνες βρήκαν ένα πτώμα με τη φωτογραφία μου. Ήμουν τόσο αναστατωμένη και ταραγμένη που δε μπορούσα ούτε να βρω τη δύναμη να τραβήξω ένα βίντεο διάψευσης.”

Η Svetlana Ivanova είναι γνωστή ηθοποιός, κατάγεται επίσης από τη Ρωσία και είναι 34 ετών.

Svetlana Ivanova

Τελικός προορισμός

Στην Ελλάδα, η είδηση κατέφθασε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2020 και μεταδόθηκε εκ πρώτης από το ελληνικό ιστολόγιο “echedoros-a.gr. Κατόπιν ανακοινοποιήθηκε σε πολλές ειδησεογραφικές σελίδες ενώ έως σήμερα συνεχίζει να αναπαράγεται με ταχείς ρυθμούς.


Τι ισχύει;

Το σκάνδαλο των φωτογραφιών του Μπόικο Μπορίσοφ δεν είναι νέο. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η βουλγαρική ιστοσελίδα e-vestnik, δημοσίευσε ενδελεχή έρευνα για φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα την εν λόγω έρευνα, μερικές από τις φωτογραφίες χρονολογούνται από το 2017 έως το 2019. Εντούτοις, ουδέποτε διενεργήθηκε εισαγγελική έρευνα για το “σκάνδαλο των φωτογραφιών”. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως η σελίδα tribune.bg χαρακτηρίζει την istinskitenovini, η οποία ξεκίνησε την είδηση, ως “ιστοσελίδα ψευδών ειδήσεων” σε δημοσίευμά της που καταρρίπτει, επίσης, τον υπό εξέταση ισχυρισμό. Βέβαια, η αξιοπιστία της εν λόγω σελίδας αμφισβητείται επίσης από το Βουλγαρικό παρατηρητήριο “Медийно Око” καθότι στο παρελθόν δημοσιεύσει άρθρα με αναληθείς και μη διασταυρωμένες πληροφορίες.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί νεκρής κοπέλας με σπασμένο λαιμό στη Σαντορίνη, ενημερωθήκαμε από το γραφείο τύπου Νοτίου Αιγαίου της Αστυνομίας, ότι δεν έχει βρεθεί κοπέλα νεκρή. Ούτε Βουλγάρα ή άλλη εθνικότητα, ούτε με σπασμένο λαιμό, χέρι ή πόδι.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία, συνάγουμε το συμπέρασμα πως παρότι το “σκάνδαλο” της δημοσίευσης φωτογραφιών από το κομοδίνο του Μπορίσοφ είναι αληθινό, ο ισχυρισμός ότι η Svetlana Ivanova τράβηξε τις φωτογραφίες από το κομοδίνο του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας βρέθηκε νεκρή στη Σαντορίνη, είναι ένα ακόμη fake news.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).