Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με τη χρήση μάσκας μέσω κοινοποίησης παλιού βίντεο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό ΥγείαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με τη χρήση μάσκας μέσω κοινοποίησης παλιού βίντεο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

7 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

O ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε βίντεο που δημοσίευσε στο επίσημο κανάλι στο YouTube δεν συστήνει τη χρήση μάσκας αν δεν έχουμε εμφανίσει συμπτώματα.

Συμπέρασμα:

Tο εν λόγω βίντεο δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή 7 μήνες πριν. Δεδομένου του ότι οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν αλλάξει έκτοτε, η χρήση αυτού του βίντεο ως "απόδειξη" ότι ο εν λόγω οργανισμός δεν υποστηρίζει τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό αποτελεί παραπληροφόρηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα που διαδόθηκε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκθέτει την κυβέρνηση αναφορικά με τα γενικά μέτρα χρήσης μασκών, και συστήνει τη χρήση τους μόνο για τους συμπτωματικούς ασθενείς. Όμως ο ισχυρισμός βασίζεται σε παλιότερο βίντεο του ΠΟΥ και είναι ψευδής.

Παραδείγματα: flogasport.gr, doxaorfanakigreece.home.blog, koultoura.com, loutrakiodusseas.blogspot.com, olazoi.blogspot.com, oparlapipas.gr, newsgreece16-tarakoulas.blogspot.com, amazonios Corfu (κανάλι στο YouTube)

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Τι ισχύει

Παραθέτουμε το επίμαχο βίντεο, το οποίο στην πραγματικότητα αναρτήθηκε από τον ΠΟΥ στις 5 Φεβρουαρίου 2020 (σε ένα ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο της πανδημίας):

Στο άρθρο μας “Ενδελεχής ανασκόπηση ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών σχετικά με την αποτελεσματικότητα χρήσης μάσκας ενάντια στον SARS-CoV-2“, είχαμε σημειώσει σχετικά τα εξής:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για υγιείς ανθρώπους να φορούν μάσκες προσώπου (10) . Συνιστούν στους υγιείς ανθρώπους να φορούν μάσκες μόνο όταν φροντίζουν κάποιον που έχει μολυνθεί με COVID-19. [πηγή]

Αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται στις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Η τελευταία ανανέωση των οδηγιών του αναφέρει ρητά πως η χρήση μάσκας αποτελεί ένα σημαντικό επικουρικό μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της COVID-19 ειδικά σε μέρη όπου η διατήρηση απόστασης ενός μέτρου δεν είναι εφικτή, όπως για παράδειγμα σε καταστήματα, σε μέσα μαζικής μετακίνησης και σε λοιπούς κλειστούς χώρους.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση στο επιστημονικό περιοδικό “Lancet” με τίτλο Physical distancing, face masks, and eye protection to prevent person-to-person transmission of SARS-CoV-2 and COVID-19: a systematic review and meta-analysis την οποία χρηματοδότησε και υποστήριξε ο ΠΟΥ. Πρόκειται για την πληρέστερη ανάλυση που έχουμε διαθέσιμη μέχρι σήμερα και η οποία αποδεικνύει τη χρησιμότητα της χρήσης μάσκας σε συνδυασμό με την κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών για το περιορισμό εξάπλωσης της COVID-19.

Τις νέες συστάσεις του ΠΟΥ της βλέπουμε και σε πιο πρόσφατο βίντεό του, όπου συστήνει χρήση μάσκας όπου υπάρχουν κρούσματα COVID-19 και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η φυσική απόσταση.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής λοιμωξολογίας Σ. Τσιόδρας, είχε προχωρήσει σε σχετικές διευκρινήσεις στις 4 Αυγούστου του 2020 (από το 33:39 του παρακάτω βίντεο):

Συνοπτικά, ο καθηγητής αναφέρθηκε στις αρχικές επιφυλάξεις του ΠΟΥ μέχρι να αποσαφηνιστούν τα επιστημονικά δεδομένα, και σε μια επιστολή 239 επιστημόνων στον ΠΟΥ τον Ιούλιο, που θεωρούσαν ότι πλέον τεκμηριωνόταν ισχυρά η μετάδοση του ιού μέσω αερολυμάτων (καθιστώντας τη χρήση μάσκας ακόμη πιο αναγκαία).

Ο καθηγητής δήλωσε επίσης ότι στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, το μήνυμα πια γινόταν πως η μάσκα προστατεύει και τα κοντινά άτομα αλλά και αυτόν που τη φορά, κάτι που τεκμηρίωσε και σε δική της ερευνητική ανασκόπηση η Monica Gandhi, καθηγήτρια φαρμακευτικής και προϊσταμένη του τμήματος λοιμωδών ασθενειών του Γενικού Νοσοκομείου του Σαν Φρανσίσκο (συνεπώς η χρήση μάσκας καθίσταται ακόμη πιο χρήσιμη).

Επιπλέον, το επίμαχο δημοσίευμα γράφει, κατά τα φαινόμενα θεωρώντας ότι αντιτίθεται «σε όσα λένε οι χοντρά πληρωμένοι λοιμωξιολόγοι της κυβέρνησης»:

Ο ΠΟΥ εξηγεί με τον πιο απλό τρόπο ότι η χρήση της μάσκας από τους πολίτες ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ από τον κορωναϊό

Όμως στην πραγματικότητα, ο καθηγητής Τσιόδρας έχει διευκρινήσει πολλάκις ότι η χρήση μάσκας αποτελεί ένα συμπληρωματικό μέτρο προστασίας που μόνο μειώνει, χωρίς να εξαλείφει το ρίσκο από μόνο του. Ενδεικτικά, από την ομιλία του την 1 Σεπτέμβρη (από το 8:39 και άλλο παράδειγμα από το 30:26):

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο ΠΟΥ συστήνει κατά των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη γενική χρήση μασκών είναι ψευδής, και βασίζεται σε αναχρονιστικές πληροφορίες. Το σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί σε άρθρα και δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο είναι παλιό και δεν αντικατοπτρίζει τις τωρινές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η χρήση μάσκας συστήνεται από όλους του επίσημους φορείς υγείας ως αποτελεσματικό συμπληρωματικό μέσο για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου COVID-19.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.