Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊόΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό

8 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Τα παιδιά δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση ενδεχόμενα ρίσκα μετάδοσης του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα

Νέες και ποιοτικότερες μελέτες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, ειδικά όταν δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε βίντεο, κατά το οποίο τα παιδιά δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση ενδεχόμενα ρίσκα μετάδοσης του κορωνοϊού. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Το βίντεο αρχικά μεταφράστηκε και διαδόθηκε στην Ελλάδα από το Youtube κανάλι “SokratesTvHellas”.

Μπορείτε να διαβάσετε την απομαγνητοφώνηση του βίντεο επιλέγοντας το παρακάτω πλαίσιο:

Απομαγνητοφώνηση
Ίσως μου επιτρέπεται να διηγηθώ μία ιστορία. Όταν μια ασθενής έρχεται μ’ ένα μικρό παιδί, ναι, ένα μικρό παιδί, 7-8 χρονών στο γιατρείο μου, και ‘γω να λέω στο παιδί “μπορείς να κατεβάσεις τη μάσκα”, και το παιδί αυτό να λέει, δεν λέει, αλλά χωρίς λόγια, να ξεκινάει τα κλάματα, όταν μου αναφερθεί από παιδιά, που μου λένε ότι υπάρχουνε σκαθάρια στα χέρια τους, που θα δολοφονήσουνε τη γιαγιά, τότε δεν μπορώ την φρίκη μου, να την εκφράσω με λόγια! Αυτό είναι απίστευτο! Και το λέω ξανά: ιατρικά χωρίς καμία απολύτως βάση!! Το να αφήσεις τα παιδιά να πιστέψουν ότι είναι ενδεχομένως ένα ρίσκο μεταδοτικής αρρώστιας, και να τα αφήσεις να πιστέψουν ότι θα σκοτώσουν τη γιαγιά κι άλλους τοποθετεί βλάβες, τόσες ψυχοθεραπείες δεν μπορεί κανείς να κάνει (σ.μ.: για να τις διορθώσεις), κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Αυτό είναι: σε τέτοια φάση της ζωής τους τοποθετούνται πράγματα (στη ψυχή τους), και αυτά προχωρούνε στο βάθος (της ψυχής τους). Κι αν βλέπω ότι δάσκαλοι και καθηγητές παίζουν με αυτά (τα πράγματα) Μου μένει μονάχα να πω: Ντροπή και αίσχος στο κεφάλι σας! Ντροπή και αίσχος στο κεφάλι σας! Ντροπή! Ντροπή! Και ειδικά εσείς οι δάσκαλοι ξέρετε να διαβάζετε! και μπορείτε να κατεβάσετε τους αριθμούς, όλες τις άλλες φορές είστε πάντα τόσο έξυπνοι, και τα ξέρετε όλα! Σε κάθε ειδικό ιατρικό θέμα χώνεστε και σείς στη συζήτηση! Όλα τα έχετε βρεί στο Google Τα ξέρετε πάντα καλύτερα από κάποιον που κάνει τη δουλειά 30 χρόνια όπως εγώ Πάντα συμμετέχετε στη συζήτηση, πάντα έχετε διαβάσει, έχετε βρει στο Google και “αυτός έχει πει,” Γιατί δεν το κάνετε και εδώ;;; Γιατί εδώ είναι πεντακάθαρο αυτό που συμβαίνει και τα παιδιά δεν είναι ένα πράγμα: ένα ενδεχόμενο ρίσκο μετάδοσης Ποτέ! Το να κρατήσεις τα παιδιά μακριά από ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα από μια υγιής ανταλλαγή, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να προπονηθεί τα λεγόμενα Τ-λευκοκύτταρα. Αυτά δημιουργούνται μονάχα όταν έχουμε επαφή μεταξύ μας. Αν μας χωρίζουνε όπως τα γουρούνια, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να προπονηθεί Αυτό είναι περίπου σαν να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι για τέσσερις βδομάδες για να προστατέψουμε τους μύς μας από τη κούραση! Συγκρατώ τον εαυτό μου να μην πω δυνατές κουβέντες Ντροπή και αίσχος στο κεφάλι σας, δάσκαλοι (και καθηγητές)!

Τι ισχύει

Στο βίντεο εμφανίζεται ο γερμανός ιατρός Guido C. Hofmann, ο οποίος κατά το βιογραφικό του έχει ειδίκευση στη γυναικολογία και μαιευτική.

Ο Dr Hofmann έχει εμφανιστεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες σε διάδοση συνωμοσιολογικών ισχυρισμών σχετικά με την πανδημία. Ενδεικτικά, στο εξής βίντεο αμφισβητεί την χρησιμότητα της PCR για διάγνωση της COVID-19, ενώ στο εξής δηλώνει ότι τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία δεν έχουν καμιά σχέση με τον ιό αλλά αφορούν μια συνωμοσία παγκόσμιας δικτατορίας.

Όπως όμως έχουμε εξηγήσει και σε παλιότερα άρθρα μας, η PCR είναι εξαιρετικά ακριβής στη διάγνωση της COVID-19, τα μέτρα ασφαλείας πρεσβεύονται από την ομοφωνία ανεξάρτητων ειδικών επιστημόνων και η βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι έχουν σώσει πολλές εκατομμύρια ζωές μέχρι σήμερα, ενώ οι γιατροί που διαφωνούν συνιστούν μια ισχνή μειοψηφία της οποίας τα επιχειρήματα έχουν καταρριφθεί πολλάκις.

Στο επίμαχο βίντεο, ο Dr Hofmann δηλώνει αντίθετος στη χρήση των μασκών από παιδιά και πεπεισμένος ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε καμιά περίπτωση.

Ωστόσο, παρότι μέχρι προσφάτως η επικρατούσα άποψη στην επιστημονική κοινότητα ήταν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορωνοϊό, η άποψη αυτή έχει αρχίσει να ανατρέπεται από νέες και πιο ποιοτικές μελέτες. Στα τέλη Αυγούστου του 2020, η Rebecca Lee Haffajee, επίκουρη καθηγήτριας φαρμακευτικής πληθυσμού στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δημοσίευσε μια σχετική ανασκόπηση, το πιο σχετικό μέρος της οποίας παραθέτουμε μεταφρασμένο:

Δυστυχώς, οι παραπάνω μελέτες [σ.τ.μ: κατά τις οποίες είναι δύσκολη η μετάδοση από παιδιά] δεν ήταν σχεδιασμένες ώστε να προσδιορίσουν τα ρίσκα των παιδιών αναφορικά με την COVID-19. Εν μέρει, αυτό ίσχυε επειδή οι σχετικές έρευνες διεξήχθησαν την άνοιξη και το πρώιμο καλοκαίρι, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω των ευρύτερων μέτρων ασφαλείας. Τα παιδιά μένοντας σπίτι με λίγες κοινωνικές δραστηριότητες, ήταν λιγότερο πιθανό να εκτεθούν στον ιό και να τον φέρουν σπίτι σε σχέση με τους γονείς τους, που μπορεί να χρειαζόταν να δουλέψουν ή να ψωνίσουν για φαγητό και άλλα αναγκαία.

Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να εμφανίσουν συμπτώματα, και έτσι κάνουν τεστ για την COVID-19 λιγότερο συχνά. Αν και τα δεδομένα μπορεί να φαίνεται ότι υποδεικνύουν πως τα παιδιά είναι πιο απίθανο να μολυνθούν, η αλήθεια μπορεί να είναι πως είναι πιο απίθανο να διαγνωστούν.

Πιο πρόσφατα στοιχεία, αν και επίσης ατελή, ήδη μας ωθούν σε αναθεώρηση της κατανόησής μας για την επίδραση της COVID-19 στα παιδιά. Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι τα παιδιά με COVID-19 παρουσιάζουν υψηλότερο ιικό φορτίο από τους ενήλικες, και ότι οι ρυθμοί μετάδοσης είναι υψηλότεροι μεταξύ των μαθητών παρά των ενηλίκων. Μια νέα αναφορά από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, βρήκε μια αύξηση 40% στα παιδικά κρούσματα (δηλαδή σχεδόν 100.000 περιπτώσεις), τα οποία εντοπίστηκαν μόλις στις τελευταίες 2 εβδομάδες του Ιουλίου, όταν τα παιδιά ξεκινούσαν να επιστρέφουν στις συνηθισμένες τους δραστηριότητες σε πολλά μέρη της χώρας.

Υπάρχουν επίσης αποδείξεις που καταδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδιδόταν εύκολα μεταξύ παιδιών σε σχολεία και κατασκηνώσεις -συμπεριλαμβανομένων εξάρσεων στις Georgia και Indiana – που δεν εφάρμοσαν τις συστάσεις δημόσιας υγείας αναφορικά με τις φυσικές αποστάσεις, τη χρήση μασκών, τον επαρκή αερισμό και την καραντίνα.

Τα παραπάνω υποστηρίζονται και από περισσότερες πρόσφατες μελέτες και ανασκοπήσεις ειδικών [πηγή 1][πηγή 2].

Συμπερασματικά, ενώ η επιστημονική κοινότητα ακόμα μαθαίνει περισσότερα για τον τρόπο που η COVID-19 επηρεάζει τα παιδιά, είναι πλέον σαφές ότι αυτά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ειδικά όταν δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας. Έτσι, ο ισχυρισμός ότι τα παιδιά δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση ενδεχόμενα ρίσκα μετάδοσης του κορωνοϊού, καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.