Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η φωτογραφία δεν είναι από τη φλεγόμενη Μόρια το 2020HOAXES

Αυτή η φωτογραφία δεν είναι από τη φλεγόμενη Μόρια το 2020

11 Σεπ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία δείχνει άνδρα μετανάστη να βγάζει 'σέλφι' κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο ΚΥΤ της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020, μπροστά από καιόμενες εγκαταστάσεις.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία εντοπίζεται από το 2015 στο διαδίκτυο, και σχετίζεται με κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο Brežice της Σλοβενίας.

Διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία ενός άνδρα που, όπως αναφέρεται, φωτογραφίζεται (με selfie) στον καιόμενο χώρο του ΚΥΤ Μόριας στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή είναι πολύ παλαιότερη και δεν έχει σχέση με χώρο προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.


Παραδείγματα στο Facebook

Στιγμιότυπα από αναρτήσεις χρηστών και σελίδων στο Facebook στις 10/09/2020.

Τι ισχύει;

Η φωτογραφία, που αναρτάται ως δήθεν πρόσφατη, στην πραγματικότητα κυκλοφορεί από το 2015 στο διαδίκτυο. Στην αυθεντική της εκδοχή, είχε επισυναφθεί σε αρκετά ρεπορτάζ για επεισόδια – και πυρκαγιά σχετιζόμενη με αυτά – σε κέντρο υποδοχής/κράτησης προσφύγων και μεταναστών στο Brežice της Σλοβενίας, σε διάφορα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, ενώ των γεγονότων έκαναν μνεία και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η πλήρης διάσταση της εικόνας, όπως την αλίευσαν από το Facebook σλοβενικά μέσα ενημέρωσης το 2015.

Από τα προαναφερθέντα επεισόδια έχουν δημοσιευθεί εκτενή πλάνα βίντεο, που βλέπετε παρακάτω.


Συμπερασματικά, η φωτογραφία ενός άνδρα να βγάζει σέλφι σε καιόμενες εγκαταστάσεις κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο, συνδέεται με επεισόδια σε κέντρο υποδοχής προσφύγων – μεταναστών στη Σλοβενία, και, ως εκ τούτου, δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου 2020, όταν καταστράφηκε το ΚΥΤ της Μόριας στη νήσο Λέσβο εξαιτίας πυρκαγιών.