Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο από γυρίσματα ρωσικής τηλεοπτικής σειράς αναπαράγεται ως αληθινό από μέσα ενημέρωσηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ LIKE FARMING

Βίντεο από γυρίσματα ρωσικής τηλεοπτικής σειράς αναπαράγεται ως αληθινό από μέσα ενημέρωσης

1 Οκτ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Βίντεο υποτίθεται πως παρουσιάζει την επική απόδραση παράνομου εραστή από το σπίτι της συντρόφου του

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν αποτελεί μαρτυρία ενός πραγματικού περιστατικού, αλλά είναι σκηνοθετημένο τηλεοπτικό προϊόν

Τις τελευταίες ώρες διακινείται διαδικτυακά ένα βίντεο που υποτίθεται πως παρουσιάζει την επική απόδραση ενός παράνομου εραστή από το σπίτι της συντρόφου του.

Παραδείγματα άρθρων: protothema.gr, mainlynews.gr, inewsgr.com

Ομως, όπως προκύπτει από την αναζήτηση της πηγής του βίντεο και τις πληροφορίες που το πλαισιώνουν, αυτό προέρχεται από τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “DANGEROUS LIAISONS” (μτφρ. επικίνδυνες σχέσεις/ δεσμοί) [πηγή 1]. Μία σειρά η οποία συνδέεται θεματικά με το βίντεο αφού στην περιγραφή της ισχυρίζεται πως ερευνά πραγματικές υποθέσεις απάτης.

Το πρώτο στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το ίδιο το βίντεο. Κατά την αναπαραγωγή του εντοπίζεται ένα εξαιρετικά οξύμωρο σημείο. Ο άνδρας που φαίνεται να δραπευτεύει χρησιμοποιεί μία σειρά από σεντόνια επιμελώς δεμένα μεταξύ τους .

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι προκειμένου να παραχθεί το παραπάνω αποτέλεσμα απαιτείται ένα χρονικό διάστημα αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που συνήθως διαθέτει κάποιος σε αντίστοιχες συνθήκες χρονικής πίεσης.

Η πηγή:

Αρχικά, ανιχνεύθηκε η πηγή του περιεχομένου. Το μέσο που φαίνεται να δημοσίευσε πρώτο το περιεχόμενο είναι το κανάλι “Telegram” ονόματι “Что там в Москве?” [πηγή]. Το συγκεκριμένο κανάλι προέβη σε διευκρίνηση για την προέλευση του βίντεο, αναρτώντας την παρακάτω εικόνα (δεξιά) στην οποία μπορούμε να δούμε από διαφορετική γωνία τα γυρίσματα της σκηνής [πηγή].

Αριστερά η μετάφραση της διευκρινιστικής ανάρτησης του καναλιού “Telegram”. Δεξιά η πρωτότυπη ανάρτηση.

Επιπλέον, σε αυτή την εικόνα μπορούμε να δούμε τον κύριο με τη μπλε μπλούζα να παρακολουθεί το γύρισμα των προηγούμενων σκηνών, πριν πρωταγωνιστήσει στον ρόλο του οργισμένου συζύγου.

Για να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρο, το παραπάνω επιχείρημα οπτικοποιείται στην εικόνα που ακολουθεί μέσω της αντιπαραβολής των δύο χρονικών στιγμών:

Η αντιπαραβολή των δυο χρονικών στιγμών.

Φυσικά, προκειμένου να επαληθευθεί ότι τόσο το βίντεο, όσο και η φωτογραφία έχουν ληφθεί στο ίδιο σημείο, αναζητήθηκαν ακόμη περισσότερες ενδείξεις. Έτσι, στην εικόνα εντοπίστηκαν οι πινακίδες που σημειώνονται με κόκκινο πλαίσιο στην παρακάτω φωτογραφία (αριστερα) και επιβεβαιώθηκε μέσω γεωεντοπισμού πως όντως η συγκεκριμένη διεύθυνση αντιστοιχεί πολυκατοικία είναι υπαρκτό μέρος και πως η κάτοψη της ταιριάζει με αυτήν που παρουσιάζεται στο βίντεο.

Αντιπαραβολή εικόνων για την επιβεβαίωση της τοποθεσίας.

Από την αναζήτηση περαιτέρω πληροφορίων ανιχνεύθηκαν επιπλέον στοιχεία που συνδέουν το συγκεκριμένο περιστατικό με την τηλεοπτική σειρά. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δημοσιεύματα που επίσης αναφέρουν την προέλευση της σκηνής [πηγή 1], [πηγή 2].

Συνοψίζοντας, το βίντεο δεν αποτελεί αποτύπωση ενός πραγματικού περιστατικού, αλλά είναι σκηνοθετημένο τηλεοπτικό προϊόν.