Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η νεκροψία ΔΕΝ επιβεβαίωσε θάνατο μαθητή λόγω χρήσης μάσκαςHOAXES

Όχι, η νεκροψία ΔΕΝ επιβεβαίωσε θάνατο μαθητή λόγω χρήσης μάσκας

7 Οκτ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Νεκροψία επιβεβαίωσε τον πρώτο επίσημο θάνατο μαθητή στη Γερμανία λόγω χρήσης μάσκας.

Συμπέρασμα:

Μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου, οι νεκροψίες δεν έχουν αναφέρει την αιτία θανάτου στην επίμαχη υπόθεση, και αναμένεται απίθανο η αιτία να αφορά τη χρήση μάσκας.

Μεγάλη απήχηση γνώρισε δημοσίευση στο Facebook, κατά την οποία, νεκροψία επιβεβαίωσε τον πρώτο επίσημο θάνατο μαθητή στη Γερμανία λόγω χρήσης μάσκας. Όμως ο ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση.

Σε σχόλιο που ζητούσε επιβεβαίωση του ισχυρισμού, ο λογαριασμός που έκανε την ανάρτηση απάντησε «Δυστυχώς, είναι σίγουρο! Στο παρακάτω βίντεο το επιβεβαιώνει ο Γερμανός Γιατρός Dr. Βοdo Schiffmann, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της γερμανικής εξωκοινοβουλευτικής ελεγκτικής επιτροπής διασάφησης του κορονοϊού (ACU2020), στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες γιατροί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.»

Καταρχάς όμως, ο αναφερόμενος Dr. Schiffmann δεν αποτελεί έγκυρη πηγή ενημέρωσης αναφορικά με την COVID-19. Ο γερμανικός οργανισμός ελέγχου ισχυρισμών Correctiv, έχει τεκμηριώσει σειρά περιστατικών όπου ο Dr. Schiffmann έχει εμπλακεί σε διάδοση παραπληροφόρησης γύρω από την πανδημία.

Επιπλέον, όπως έχουμε σημειώσει και σε προηγούμενο άρθρο μας, η αναφερόμενη επιτροπή ACU δεν αποτελεί παρά μία ισχνή μειοψηφία εντός της επιστημονικής κοινότητας, η οποία αμφισβητεί με προβληματικά επιχειρήματα την ομοφωνία των ειδικών γύρω από την COVID-19.

Το επίμαχο σχόλιο παραπέμπει σε βίντεο δηλώσεων του Dr. Schiffmann, στη λεζάντα του οποίου βρίσκεται σχετικό άρθρο του tag24.de. Ωστόσο, το άρθρο αναφέρει μόνο την κατάρρευση και τελικά το θάνατο 13χρονης μαθήτριας, χωρίς να κάνει λόγο για την αιτία θανάτου.

Σε έρευνα τους, οι οργανισμοί Correctiv και Maldita τεκμηριώνουν ότι μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου 2020, δεν είχε επιβεβαιωθεί κάποια αιτία θανάτου για το συγκεκριμένο περιστατικό (η επίμαχη ελληνική ανάρτηση έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου). Τα πρώτα ρεπορτάζ της υπόθεσης ανέφεραν μόνο το θάνατο της μαθήτριας και τα επόμενα ότι η πρώτη νεκροψία δεν αποκάλυψε κάποιο αίτιο θανάτου.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα που είναι υπεύθυνο για την έρευνα της υπόθεσης, πλέον διεξάγεται δεύτερη νεκροψία, τα συμπεράσματα της οποίας δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Επιβεβαιώσαμε ότι τα γερμανικά ΜΜΕ δεν έχουν δημοσιεύσει νέα εξέλιξη αναφορικά με την υπόθεση, μέχρι και την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο (7 Οκτωβρίου).

Πάντως, αναμένεται απίθανο να τεκμηριωθεί ότι η χρήση μάσκας αποτελούσε την αιτία θανάτου, καθώς, όπως έχουμε σημειώσει και σε παλιότερα άρθρα μας, οι ισχυρισμοί επικινδυνότητας χρήσης μάσκας είναι ψευδοεπιστημονικοί, και οργανισμοί όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η Αμερικανική Εταιρία Παιδιατρικής καθώς και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, έχουν υποστηρίξει σε επίσημες ανακοινώσεις τους πως η χρήση μάσκας από παιδιά 2 ετών και άνω είναι πλήρως ασφαλής. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός πως νεκροψία επιβεβαίωσε τον πρώτο επίσημο θάνατο μαθητή στη Γερμανία λόγω χρήσης μάσκας, συνιστά παραπληροφόρηση. Μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου, οι νεκροψίες δεν έχουν αναφέρει την αιτία θανάτου στην επίμαχη υπόθεση.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.