Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή η εικόνα δεν δείχνει τουρκικό F-16 που καταρρίφθηκε από αρμένικους S-300Χωρίς κατηγορία

Όχι, αυτή η εικόνα δεν δείχνει τουρκικό F-16 που καταρρίφθηκε από αρμένικους S-300

15 Οκτ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Τουρκικό F-16 που καταρρίφθηκε από αρμένικους S-300

Συμπέρασμα

Το βίντεο και η εικόνα απεικονίζουν συντριβή άλλου αεροσκάφους

Άρθρα που κυκλοφορούν υποστηρίζουν πως η Αρμενία κατέρριψε τουρκικό αεροσκάφος F-16, χρησιμοποιώντας το Α/Α σύστημα S-300.

Το είδαμε στο katohika.gr, f-news.gr, ellada.press, newsone.gr, sportime.gr κτλ.

Πηγή των ελληνικών άρθρων, αποτελεί δημοσίευμα του avia.pro, το οποίο συνοδεύεται από την επίμαχη εικόνα, αλλά και βίντεο της υποτιθέμενης συντριβής του τουρκικού F-16 στο έδαφος.

Εάν ωστόσο δούμε τα επίμαχα καρέ σε αργή κίνηση, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι F-16, αλλά διαφορετικός τύπος ελικοφόρου αεροσκάφους.

Το εικονιζόμενο αεροσκάφος της συντριβής είναι πιθανότατα ένα ελικοφόρο An-2 της Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν. Αριθμός αζέρικων An-2 έχουν μετατραπεί σε drones και ορισμένα έχουν καταρριφθεί.

Επιπλέον, μια τόσο σημαντική είδηση θα ήταν στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Εν κατακλείδι, το βίντεο και η εικόνα απεικονίζουν συντριβή άλλου αεροσκάφους.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.