Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Έχει το Ελληνικό Κράτος επίσημη θρησκεία;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fact check: Έχει το Ελληνικό Κράτος επίσημη θρησκεία;

16 Οκτ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Επίσημη θρησκεία της Ελλάδας σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Γιατί στο θρήσκευμα βιβλίου αναφέρεται ως θρήσκευμα της χώρας μας και ο μωαμεθανισμός;

Συμπέρασμα:

Στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του Συντάγματος αναφέρεται ότι η πλειονότητα των Ελλήνων είναι Ορθόδοξοι. Το άρθρο δεν κάνει λόγο για επίσημη ή κρατική θρησκεία. Ο μωαμεθανισμός είναι το δεύτερο, βάσει της απήχησής του, θρήσκευμα στην Ελλάδα.

Δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες, που διερωτώνται πότε άλλαξε η επίσημη θρησκεία του ελληνικού κράτους, διαμοιράζονται εκ νέου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο διάστημα. Τα άρθρα φέρουν τον τίτλο: “Πότε Άλλαξε η Επίσημη Θρησκεία του Κράτους και ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ;;;”

Παραδείγματα:
2020: neapontoria.blogspot.com, oparlapipas.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com
2017: diadrastika.com, makeleio.gr
2016: makeleio.gr

Αφορμή των δημοσιευμάτων υπήρξε στιγμιότυπο από ένθετο του Βήματος της Κυριακής (κυκλοφόρησε στις 03/01/2016) το οποίο είχε αφιέρωμα στις σημαίες όλων των χωρών του κόσμου. Εκτός από την σημαία της κάθε χώρας, το βιβλίο παρείχε στους αναγνώστες κάποιες πληροφορίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το θρήσκευμα.

Αιτία των αντιδράσεων είναι το χωρίο που παρείχε πληροφορίες για το θρήσκευμα στην Ελλάδα, στο οποίο υπάρχει αναφορά για την Ορθοδοξία και τον Μωαμεθανισμό. Πιο συγκεκριμένα, στα δημοσιεύματα τίθεται ο προβληματισμός:

“…Προς μεγάλη έκπληξη όμως στο σημείο που αναφέρεται στη θρησκεία της χώρας μας γράφει Ορθόδοξοι και Μωαμεθανοί.

Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν πιστό αναρωτιέμαι από πότε άλλαξε η επίσημη θρησκεία της χώρας μας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας η επίσημη θρησκεία είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού (άρθρο 3 παράγραφος 1 όπου αναφέρονται οι σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας).”

Ολόκληρο το δημοσίευμα όπως αναρτάται σε ιστοσελίδες:

Στιγμιότυπο από το δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο neapontoria.blogspot.com.
Το εξώφυλλο από το βιβλίο όπως ανακτήθηκε από τη σελίδα του Αρχείου Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας.

Ελληνικό κράτος και θρησκεία

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του Συντάγματος η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Στο άρθρο δεν γίνεται λόγος για επίσημη θρησκεία, αλλά για “Επικρατούσα θρησκεία”.

Άρθρο 3.1: “Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού.” 

Η αρχή της ανεξιθρησκείας διατυπώνεται στο άρθρο 13, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας στους πολίτες της χώρας μας. Ο νόμος 4301/2014 προβλέπει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να την εγγραφή των θρησκειών και των δογμάτων σε βιβλία Θρησκευτικών Νομικών Προσώπων. Τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα έχουν το δικαίωμα ίδρυσης χώρων λατρείας οπουδήποτε στην επικράτεια.

Άρθρο 13: “1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
2. Kάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. O προσηλυτισμός απαγορεύεται.

Όπως διαβάζουμε στην έκθεση του 2019 για την θρησκευτική ελευθερία (Religion Freedom Report), την οποία εκδίδει κάθε χρόνο το State Department, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 81%-90% των πολιτών είναι ορθόδοξοι, το 2% μωαμεθανοί και το 4%-15% άθεοι. Επίσης, το Pew Research Center σε έρευνα που έκανε το 2014, κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με χαμηλό δείκτη θρησκευτικής ποικιλομορφίας (2,5). Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν σε αυτήν, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχουν ασπαστεί το Χριστιανισμό (88,1%) και ακολουθεί με πολύ μικρό ποσοστό ο Μωαμεθανισμός (5,3%). Αυτές είναι οι δύο θρησκείες που απαντώνται κυρίως στην ελληνική επικράτεια.

Στιγμιότυπο από τα δεδομένα για την Ελλάδα σύμφωνα με το Pew Research Center.

Συμπερασματικά, το άρθρο 3 έχει αποκλειστικά διαπιστωτικό χαρακτήρα, δηλαδή αναφέρει ότι η πλειονότητα των Ελλήνων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Σε κανένα σημείο του Συντάγματος δεν δηλώνεται ο Χριστιανισμός ως επίσημη θρησκεία. Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε με το Βήμα της Κυριακής γίνεται λόγος για Ορθόδοξους και Μωαμεθανούς, καθώς είναι οι δύο μεγαλύτερες θρησκευτικές ομάδες που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).