Ποιοι είμαστε
Αρχική Το lockdown στην Κοζάνη ΔΕΝ έγινε γιατί ανοίγει νέα δομή μεταναστώνHOAXES ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το lockdown στην Κοζάνη ΔΕΝ έγινε γιατί ανοίγει νέα δομή μεταναστών

21 Οκτ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Στην Κοζάνη θα ανοίξει δομή μεταναστών. Το lockdown γίνεται για να μην διοργανώσουν οι πολιτες κινητοποιήσεις.

Συμπέρασμα:

Δεν θα ανοίξει δομή για μετανάστες στην Κοζάνη. Το lockdown πραγματοποιείται γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στην περιοχή.

Σε λογαριασμούς χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται τις τελευταίες ημέρες μία εικόνα με αναλήθειες για τα αίτια της μερικής καραντίνας που έχει επιβληθεί στην Κοζάνη.

Συγκεκριμένα, το κείμενο που υπάρχει στην εικόνα αφήνει να υπονοηθεί ότι η απόφαση για την μερική καραντίνα στην Κοζάνη πάρθηκε με σκοπό να περιοριστούν οι αντιδράσεις των κατοίκων, καθώς θα δημιουργηθεί δομή για τη φιλοξενία μεταναστών στην περιοχή.

Επίσης, εντοπίστηκε ανάρτηση με τον ίδιο ισχυρισμό να πλαισιώνει ενημερωτικό άρθρο που παρουσιάζει την επίσκεψη του κ. Χαρδαλιά στην Κοζάνη.

Δημοσίευση που έχει στα σχόλια τον ψευδή ισχυρισμό.

Δεν ανοίγει δομή στην περιοχή

Μετά από επικοινωνία μας με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ενημερωθήκαμε ότι δεν θα δημιουργηθεί δομή για τη φιλοξενία μεταναστών στην Κοζάνη. Ακόμη, μας επεσήμαναν ότι, σύμφωνα με τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για τη Μετανάστευση 2020-2021, ο αριθμός των δομών θα μειωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς έχει αποφασιστεί το κλείσιμο των δομών φιλοξενίας που λειτουργούν σε ξενοδοχειακές μονάδες και κάποιων κέντρων φιλοξενίας. Στη μείωση του αριθμού των δομών αναφέρθηκε και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για δημιουργία δομής μεταναστών στην περιοχή μας επιβεβαίωσε και το Γραφείο Τύπου του Δήμου Κοζάνης.

Ο ψευδής ισχυρισμός φαίνεται ότι είχε μεγάλη διάδοση και σε πολίτες που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαμένουν στην Κοζάνη. Μάλιστα, δημοσιογράφοι, μέσω εκπομπής σε τοπικό κανάλι, απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές.

Συμπέρασμα

Το lockdown στην Κοζάνη επιβλήθηκε καθώς παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δε σχεδιάζει τη δημιουργία δομής για τη φιλοξενία μεταναστών στην περιοχή.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).