Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, στο CNN δεν είχαν ξεχάσει ανοιχτό το Pornhub τη βραδιά των εκλογώνΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ FAKE NEWS

Όχι, στο CNN δεν είχαν ξεχάσει ανοιχτό το Pornhub τη βραδιά των εκλογών

7 Νοε
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Στο CNN, τη βραδιά των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, είχαν ξεχάσει ανοιχτή τη σελίδα πορνογραφικού περιεχομένου Pornnub.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο που δείχνει τη φερόμενη «γκάφα» του τηλεοπτικού δικτύου αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας, διά της οποίας έχει προστεθεί στην αυθεντική εκδοχή το λογότυπο της ιστοσελίδας pornhub

Μεγάλη διάδοση γνώρισε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες ο ισχυρισμός πως, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2020, υπέπεσε σε «γκάφα» ολκής. Συγκεκριμένα, γράφεται πως στο CNN είχαν ξεχάσει στην κεντρική οθόνη προβολής γραφημάτων μία γνωστή σελίδα πορνογραφικού περιεχομένου [pornhub.com], το λογότυπο της οποίας εμφανίστηκε σε ζωντανή μετάδοση σε αναδυόμενη ειδοποίηση που ο παρουσιαστής έσπευσε να αποκρύψει. Ωστόσο, πρόκειται για κατασκευασμένο βίντεο – στην πραγματικότητα δεν εμφανίστηκε αυτό το λογότυπο στην τηλεόραση.


Παραδείγματα δημοσιευμάτων: reader.gr, thecaller.gr, provocateur.gr, popaganda.gr, zarpanews.gr, sdna.gr, indicator.gr, topontiki.gr, taxidromos.gr, crashonline.gr, lamianow.gr, lamiareport.gr, makeleio.gr, spoilers.gr.




Τι έχει συμβεί;

Το βίντεο που έδωσε την αφορμή να διατυπωθεί ο ισχυρισμός και τα λοιπά σχετικά σχόλια, κυκλοφόρησε ως εξής:

https://twitter.com/PatrickSikler/status/1324645655055400961

Μέσα σε μερικές ώρες, το βίντεο, σε μία από τις εμφανίσεις του στο Twitter, είχε ήδη καταγράψει εκατομμύρια προβολές, αλλά, πλέον, προστέθηκε από το ίδιο το Twitter η επισήμανση ότι πρόκειται για «παραποιημένο βίντεο».


Στην αργή κίνηση γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το λογότυπο του Pornbub έχει προστεθεί ψηφιακά στην οθόνη των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020, καθώς δεν εμφανίζει συνάφεια και δεν «συμβαδίζει» πλήρως με τα υπόλοιπα σημεία – αντικείμενα της οθόνης την ώρα που κινείται η κάμερα του χρήστη:

https://twitter.com/lewiswake/status/1324655345369796609

Στην αυθεντική εκδοχή του βίντεο, που μπορούμε να δούμε παρακάτω, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η αναδυόμενη ειδοποίηση που ο John King, παρουσιαστής του CNN, «σέρνει» προς τα πάνω για να εξαφανιστεί από τη διαδραστική οθόνη (γνωστή και ως “magic wall“), δεν έχει καμία σχέση με λογότυπο του Pornhub:

Ο ίδιος ο παρουσιαστής, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε στο Twitter ότι δεν είναι πραγματικό απόσπασμα από την εκπομπή.

[πηγή στιγμιοτύπου]

Παρ’ ότι δεν είναι απολύτως κατανοητό τι ακριβώς απεικονίζεται στην αναδυόμενη «ειδοποίηση», την οποία απαλείφει ψηφιακά ο παρουσιαστής, είναι σαφές ότι δεν έχει σχέση με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Σύγκριση στιγμιοτύπων από το υπό εξέταση βίντεο [επάνω] και την αυθεντική εκδοχή του [κάτω].

Συνοψίζοντας, το υπό εξέταση απόσπασμα βίντεο από μαραθώνια ζωντανή εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN, σχετικά με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2020, είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Αποτελεί τροποποιημένο βίντεο, στο οποίο προστέθηκε – ως αλλότριο στοιχείο – το λογότυπο γνωστής σελίδας πορνογραφικού περιεχομένου, ενώ στην αυθεντική εκδοχή του βίντεο δεν εμφανίζεται τέτοια αναδυόμενη «ειδοποίηση» ή «παράθυρο».

Ο ισχυρισμός ότι «στο CNN έπαιξε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση το σήμα του Pornhub, την ώρα εκπομπής για τις προεδρικές εκλογές του 2020» καταρρίπτεται.