Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Real Clear Politics ΔΕΝ αφαίρεσε από τον χάρτη των αποτελεσμάτων την πολιτεία της ΠενσυλβάνιαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το Real Clear Politics ΔΕΝ αφαίρεσε από τον χάρτη των αποτελεσμάτων την πολιτεία της Πενσυλβάνια

11 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός

Ο ειδησεογραφικός οργανισμός RCP (Real Clear Politics) αφαίρεσε απο τον χάρτη των αποτελεσμάτων του την πολιτεία της Πενσυλβάνια, έτσι ο Joe Biden μένει με 259 εκλέκτορες και η εκλογή του αμφισβητείται.

Συμπέρασμα

Ο ειδησεογραφικός οργανισμός RCP (Real Clear Politics) ποτέ δεν ενσωμάτωσε τα αποτελέσματα της πολιτείας της Πενσυλβάνια, άρα και ποτέ δεν τα απέσυρε. Τίποτα δεν αλλάζει στα αποτελέσματα των εκλογών.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι ο ειδησεογραφικός οργανισμός RCP (Real Clear Politics) αφαίρεσε από τον χάρτη των αποτελεσμάτων του, την πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Το παραπάνω, σύμφωνα πάντα με την υπό εξέταση είδηση, μειώνει τον αριθμό των εκλεκτόρων που συγκεντρώνει ο Joe Biden και τον διαμορφώνει στους 259. Συμπληρωματικά, ο απαραίτητος αριθμός εκλεκτόρων που πρέπει να συγκεντρώσει ένα υποψήφιος προκειμένου να εκλεγεί είναι 270.

Το δημοσίευμα εντοπίσαμε στις παρακάτω ιστοσελίδες: pronews.gr, theflagreport, ellada.press, thesecretrealtruth, katohika.gr, corfuvoice.gr, lefteria.blogspot.com, konstantinoupolipothoumeno και dynatielladanews

Όμως, ο τίτλος και το περιεχόμενο της είδησης είναι ψευδή. Το RCP ποτέ δεν είχε ενσωματώσει στον χάρτη του το 100% των αποτελεσμάτων της πολιτείας της Πενσυλβάνια και άρα δεν θα μπορούσε να τα αφαιρέσει. Έτσι, δεν απέσυρε και την νίκη του Joe Biden.

Ανάλυση του ισχυρισμού

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο ερεύνησε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, ως πηγή εντοπίζεται ένα βίντεο του Gary Franchi στο κανάλι του The Next News Network. [Πηγη 1] [Πηγή 2]

Στο προαναφερθέν βίντεο γίνεται αναφορά σε ένα tweet της κ. Pam Bondi, πρώην ειδικής συμβούλου του προέδρου Donald Trump, ως αποδεικτικό στοιχείο, το οποίο στην συνέχεια διαγράφηκε από τον λογαριασμό της.

Το Tweet της κ. Pam Bondi.
Μετάφραση: Προεδρικές εκλογές 2020 – Ζωντάνα αποτελέσματα – μόλις ακυρώθηκε το αποτέλεσμα νίκης Biden στην Πενσυλβάνια [Πηγή]

Ο ισχυρισμός επαναλήφθηκε στο Twitter από τον δικηγόρο του Donald Trump, κ. Rudy W. Giuliani και τον πρώην γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου κ. Sean Spicer, ο οποίος δημοσίευσε στην συνέχεια μία μεταγενέστερη διόρθωση.

Τo Tweet του κ. Rudy Giuliani:

Μετάφραση:
Οι #ΨευδείςΕιδήσεις δεν θα συγκαλύψουν την νομική αγωγή που θα ακυρώσει 300.000 ή περισσότερες ψήφους στη Φιλαδέλφια.

Το Real Clear Politics μόλις “πήρε” την Πενσυλβάνια από τον Biden και έκανε το αποτέλεσμα αμφίρροπο.

Αυτή είναι μόνο η αρχή, παρακαλώ κοιτάξτε και πέρα ​​από τη λογοκρισία των μεγάλων μέσων για να δείτε όλα να αλλάζουν.

Τo Tweet του κ. Sean Spicer μαζί με την μεταγενέστερη διορθωτική κίνηση:

Μετάφραση:
Έκτακτη είδηση: Το @RealClearNews αποσύρει τις 20 εκλογικές ψήφους της Πενσυλβανίας που σημαίνει ούτε ο @JoeBiden ούτε ο @realDonaldTrump
συγκεντρώνει τις 270 που απαιτείται για να γίνει Πρόεδρος #Elections2020 #CountEveryVote

Μεταγενέστερη δήλωση:
Διόρθωση-Το @RealClearNews δεν έχει ανακοινώσει North Carolina (NC), Georgia (GA), Arizona (AZ), Alaska (AK) και δεν ανακοίνωσε ποτέ Pennsylvania (PA). Κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει 270 εκλέκτορες.

Διάψευση του ισχυρισμού

Ο πρόεδρος του ειδησεογραφικού ιστότοπου RCP κ. Tom Bevan απάντησε στο πρώτο από τα δύο Tweets του κ. Rudy W. Giuliani με την δήλωση:

“This is false. We never called Pennsylvania, and nothing has changed”

Μετάφραση: Αυτό είναι λάθος. Ποτέ δεν ανακοινώσαμε την Πενσυλβάνια, και τίποτα δεν άλλαξε.

Επιπλέον σε δήλωση του στο πρακτορείο Reuters και ο επικεφαλής του γραφείου που διατηρεί το RCP στην Ουάσινγκτον κ. Carl M. Cannon, συμπληρώνει:

«Δεν κάναμε καμία αλλαγή στην Πενσυλβάνια, στον κ. Rudy Giuliani δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση, αλλά είναι απλώς εικασία. Δεν έχουμε ιδέα». [Πηγή]

Τα στοιχεία

Προκειμένου να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, το υπό εξέταση δημοσίευμα χρησιμοποιεί τον χάρτη μέσω του οποίου το RCP εμφανίζει τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε πως αυτό δεν ισχύει. Αριστερά βλέπουμε την εικόνα που εμφανίζει ο χάρτης στις 4 Νοεμβρίου ενώ δεξιά βλέπουμε την εικόνα που εμφανίζει ο χάρτης σήμερα στις 11 Νοεμβρίου. Δεν εντοπίζεται καμία αλλαγή. [Πηγή 1][Πηγή 2]

Όμως λίγο αργότερα σήμερα 11 Νοεμβρίου 2020 , ενσωματώθηκε στον χάρτη των αποτελεσμάτων η πολιτεία της Αλάσκα. Το παραπάνω είναι ακόμη ένα στοιχείο που διαψεύδει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. [Πηγή]

Ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Αλάσκα, 11 Νοεμβρίου 2020 15:32:11 [Πηγή]

Συμπέρασμα

Ο τίτλος της είδησης και το περιεχόμενο της είναι ψευδή. Το RCP δεν θα μπορούσε να αποσύρει τα αποτελέσματα για την πολιτεία της Πενσυλβάνια, αφού δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν θα μπορούσε να αποσύρει και την νίκη του Joe Biden στην πολιτεία.

Τέλος, ο ισχυρισμός αμφισβητήθηκε τόσο από τον συνιδρυτή και πρόεδρο του ειδησεογραφικού ιστότοπου κ. Tom Bevan, όσο και από τον επικεφαλής του γραφείου της Ουάσιγκτον, κ. Carl M. Cannon.


Επικαιροποίηση στοιχείων – 12 Νοεμβρίου 2020

Σε συνέχεια της χθεσινής προσθήκης των αποτελεσμάτων της Αλάσκα, σήμερα 12 Νοεμβρίου 2020 ενσωματώθηκαν στον χάρτη του RCP και τα αποτελέσματα της Πενσυλβάνια. Έτσι, προστίθεται ακόμη ένα στοιχείο που διαψεύδει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα η πολιτεία (σημειώνεται με ένα μαύρο βέλος) χρωματίστηκε μπλέ, έλαβε δηλαδή το χρώμα που έχουν αυτές στις οποίες υπερίσχυσε ο Joe Biden.

Ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Πενσυλβάνια, 12 Νοεμβρίου 2020 15:32:11 [Πηγή]