Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν θα παραχωρηθούν εκτάσεις γης σε πρόσφυγες και μετανάστεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δεν θα παραχωρηθούν εκτάσεις γης σε πρόσφυγες και μετανάστες

11 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Υπουργεία σχεδιάζουν την επιμόρφωση και παραχώρηση εκτάσεων γης στη Μακεδονία και στη Βοιωτία σε 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για είδηση που αρχικά κυκλοφόρησε το 2017. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την επιμόρφωση ή την παραχώρηση εκτάσεων γης σε πρόσφυγες και μετανάστες από την κυβέρνηση.

Άρθρα που αναφέρουν ότι θα παραχωρηθούν εκτάσεις γης σε 1.500 πρόσφυγες δημοσιεύθηκαν σε ιστολόγια και ιστοσελίδες.

Παραδείγματα: esykpda.blogspot.com, nikosxeiladakis.gr, kilkiswebtv.blogspot.com

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτά, τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συζητούν για πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκμετάλλευσης της γης από πρόσφυγες και μετανάστες. Χαρακτηριστικά διαβάζουμε:

 “Όπως αναφέρεται στις εφημερίδες υπάρχει ήδη πυρετώδης συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να κανονιστούν τα διαδικαστικά, ώστε να δοθούν εκτάσεις γης στη Βοιωτία και την Μακεδονία σε 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες και να γίνει και η εκμάθηση σχετικά με την καλλιέργειά της.

Είδηση του 2017

Σύμφωνα με το άρθρο, ως πηγή χρησιμοποιήθηκε είδηση που αναρτήθηκε στο magnesia247.gr, η οποία δημοσιεύθηκε στις 20 Αυγούστου 2017. Η είδηση ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε την παραχώρηση εκτάσεων σε πρόσφυγες και μετανάστες δημοσιεύθηκε το 2017 και σε άλλες ενημερωτικές όπως το protothema.gr, capital.gr, κ.α..

Στιγμιότυπο από το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο magnesia247.gr

Το γεγονός ότι πρόκειται για παλαιότερη είδηση μπορεί να επιβεβαιωθεί και από τους όρους που εντοπίζονται στα κείμενα που ελέγχουμε. Αναλυτικά, εντοπίζουμε την χρήση της ονομασίας “Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής“, το οποίο καταργήθηκε και συστάθηκε εκ νέου στις 15 Ιανουαρίου 2020 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό την ονομασία “Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου“. Επίσης, εντοπίζεται ο όρος “συγκυβέρνηση” (“ως συνέχεια της αντίληψης της συγκυβέρνησης περί προσφύγων «επενδυτών»“) ο οποίος παραπέμπει στην περιόδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ (2015-2019).

Όσον αφορά την παρούσα περίοδο, σε επικοινωνία που είχαμε με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μας ενημέρωσαν ότι το Υπουργείο δεν σχεδιάζει την παραχώρηση εκτάσεων σε πρόσφυγες ή την προετοιμασία τους για να απασχοληθούν ως εργάτες γης.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, πρόκειται για ανακύκλωση είδησης που κυκλοφόρησε το 2017. Η παραχώρηση εκτάσεων γης σε πρόσφυγες δεν αναφέρεται στην Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-21 που θα τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).