Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν έκλεψαν 3 εκατομμύρια ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ και τις μετέφεραν στον Τζο ΜπάιντενΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, δεν έκλεψαν 3 εκατομμύρια ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ και τις μετέφεραν στον Τζο Μπάιντεν

16 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχιρυσμός:

Ανάλυση δείχνει πως 3 εκατομμύρια ψήφοι μεταφέρθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν στις φετινές Αμερικάνικες εκλογές.

Συμπέρασμα:

Η εν λόγω ανάλυση έγινε από ανώνυμο άτομο και οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεν επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της ούτε την ανάμειξη τους σε αυτή.

Τις τελευταίες μέρες έχει κυκλοφορήσει σε πολλές ιστοσελίδες ενημέρωσης η είδηση πως χιλιάδες ψήφοι υπέρ του Ντόλαντ Τραμπ διαγράφηκαν και χιλιάδες άλλες ψήφοι μεταφέρθηκαν από τον Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν, γεγονός το οποίο συνιστά νοθεία στις αμερικάνικες εκλογές. Ωστόσο δεν υπάρχουν στέρεα δεδομένα προς απόδειξη του εν λόγω ισχυρισμού.

Παραδείγματα: pronews.gr, rodos-press.gr, theworldnews.net, mainlynews.gr, syrospress.gr, achaiavoice.gr, greeknewsondemand.com, makeleio.gr, triklopodia.gr, ptolemaidanews.gr, κ.α.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Ο ισχυρισμός γνώρισε μεγάλη διάδοση έπειτα από ανάρτηση του Ντόλαντ Τραμπ στο Twitter στις 12 Νοεμβρίου και το θέμα έχει ερευνηθεί από ομάδες ελέγχου γεγονότων όπως η FactCheck.org και η PolitiFact.

Η εν λόγω ανάρτηση βασίστηκε σε ρεπορτάζ το οποίο προβλήθηκε στο κανάλι One American News Network (OANN) στο οποίο αναφέρεται πως σύμφωνα με μη ελεγμένη ανάλυση δεδομένων που προέκυψαν από την εταιρεία δημοσκοπήσεων και αναλύσεων Edison Research, σε πολιτείες που χρησιμοποίησαν λογισμικό και μηχανήματα της εταιρείας Dominion Voting Systems για τις εκλογές, εντοπίστηκε μεταφορά 435,000 ψήφων από τον Ντόλαντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν και πως 2,7 εκατομμύρια επιπλέον ψήφοι φαίνεται να διαγράφηκαν.

Ωστόσο, στο ρεπορτάζ δεν προβάλλεται κάποια στέρεη απόδειξη για τα συγκεκριμένα δεδομένα όπως επίσης δεν αναφέρεται ποιος ήταν ο υπεύθυνος για την επικαλούμενη ανάλυση.

Η είδηση φαίνεται να ξεκίνησε από την ιστοσελίδα Gateway Pundit η οποία κάνει λόγο για δυσλειτουργία στα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν από πολλές πολιτείες για τις εκλογές όπως αυτά της Dominion, έχοντας ως αποτέλεσμα την μεταφορά ψήφων από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν.

Στο άρθρο της, η εν λόγω ιστοσελίδα επικαλείται επίσης ως πηγή μια προσωπική ανάλυση η οποία δημοσιεύθηκε από ανώνυμο άτομο στην ιστοσελίδα thedonald.win, από όπου προκύπτουν και τα νούμερα τα οποία αναφέρθηκαν στο παραπάνω τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Ωστόσο, στο άρθρο της σελίδας Gateway Pundit όπου επίσης δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της επικαλούμενης ανάλυσης, διαβάζουμε το εξής:

The author claims that his work has been verified but we have not verified the results so we currently are labeling his results “unaudited.”

Μετάφραση: Ο δημιουργός του δημοσιεύματος ισχυρίζεται πως η δουλεία του έχει επαληθευθεί, αλλά εμείς δεν έχουμε επαληθεύσει τα αποτελέσματα συνεπώς τα χαρακτηρίζουμε προς το παρόν ως “μη ελεγμένα”.

Τι ισχύει;

Στις 13 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι της εταιρείας Dominion προχώρησαν σε σχετική επίσημη ανακοίνωση προς διασαφήνιση των παραπάνω ισχυρισμών.[πηγή]

Dominion Voting Systems categorically denies false assertions about vote switching issues with our voting systems. Vote deletion/switching assertions are completely false.

Μετάφραση: Η εταιρεία Dominion Voting Systems αρνείται κατηγορηματικά ψειδείς ισχυρισμούς σχετικά με τη μεταφορά από τα εκλογικά μας συστήματα. Ισχυρισμοί περί διαγραφής/μεταφορά ψήφων είναι εντελώς ψευδείς.

Claims that 941,000 votes for President Trump in Pennsylvania were deleted are impossible, as Dominion only serves 14 Commonwealth counties. Collectively, those Counties produced 1.3 million votes representing a voter turnout of 76%. Fifty-two percent of those votes went to President Trump, which amounts to 676,000 votes the company’s system processed for the President in Pennsylvania.

Μετάφραση: Ισχυρισμοί αναφέρουν πως 941,000 ψήφοι για τον Ντόναλντ Τραμπ διαγράφηκαν στην Πενσυλβάνια αλλά αυτό είναι αδύνατον να συνέβη καθώς η Dominion εξυπηρετεί μόνο 14 Κοινοπολειτιακές περιφέρειες. Συνολικά, σε αυτές τις περιφέρειες καταμετρήθηκαν 1,3 εκατομμύρια ψήφοι αντιπροσωπεύντας το 76% των ατόμων που ψήφισαν. Το 52% από αυτές τις ψήφους πήγαν στον Πρόεδρο Τραμπ, ποσοστό το οποίο ανέρχεται σε 676,000 ψήφους τις οποίες επεξεργάστηκε το σύστημα της εταιρείας υπέρ του Προέδρου Τραμπ.

There were no Dominion software glitches and ballots were accurately tabulated.  The results are 100% auditable.

Μετάφραση: Δεν υπήρχε καμία δυσλειτουργία στο λογισμικό και οι ψήφοι απεικονίστηκαν με ακρίβεια. Τα αποτελέσματα είναι 100% ελεγμένα.

Επιπλέον, στις 12 Νοεμβρίου, η υπηρεσία Cybersecurity and Infrastructure Security Agency – CISA (Υπηρεσία Ασφάλειας Κυβερνοχώρου και Υποδομών) η οποία λειτουργεί υπό την εποπτία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security – DHS), δημοσίευσε μια από κοινού επίσημη δήλωση μιας ομάδας ομοσπονδιακών, κρατικών και τοπικών αξιωματούχων επιτροπών, οι οποίες επιβλέπουν το εκλογικό σύστημα της χώρας.[πηγή1][πηγή2]

The November 3rd election was the most secure in American history.
There is no evidence that any voting system deleted or lost votes, changed votes, or was in any way compromised.

Μετάφραση: Οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν οι πιο ασφαλείς εκλογές στην ιστορία της Αμερικής.
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα διέγραψε ή έχασε ψήφους, άλλαξε ψήφους ή διακυβεύτηκε με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Τέλος, εκπρόσωπος της εταιρείας Edison Research η οποία υποτίθεται πως παρείχε τα δεδομένα για την ανάλυση των ψήφων που μεταφέρθηκαν ή διαγράφηκαν, δήλωσε στην ομάδα ελέγχου γεγονότων FactCheck.org το εξής:

Edison Research has not produced any reports regarding voting irregularities and has no evidence of any voting irregularities. Any claims being reported as such did not originate from Edison Research.

Μετάφραση: Η εταιρεία Edison Research δεν έχει δημοσιεύσει καμία αναφορά σχετικά με εκλογικές παρατυπίες και δεν κατέχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει κάποια παρατυπία στις εκλογές. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός αναφέρει κάτι τέτοιο δεν έχει προκύψει από την Edison Research.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, δεν υπάρχουν επαρκή και σαφή στοιχεία που να αποδεικνύουν πως κατά τη διάρκεια των αμερικάνικων εκλογών μεταφέρθηκαν, χάθηκαν ή διαγράφηκαν ψήφοι. Τα νούμερα και η ανάλυση που επικαλέστηκαν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα προς υποστήριξη του ισχυρισμού δεν επιβεβαιώνονται από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, συνεπώς ο ισχυρισμός καταρρίπτεται.