Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν τοποθέτησε στη πλατεία Αριστοτέλους αντί χριστουγεννιάτικου στολισμού ένα μασονικό σύμβολοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν τοποθέτησε στη πλατεία Αριστοτέλους αντί χριστουγεννιάτικου στολισμού ένα μασονικό σύμβολο

17 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Μέσω φωτογραφίας που κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτυωσης υποστηρίζεται πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης πριν από λίγες ημέρες τοποθέτησε στην πλατεία Αριστοτέλους αντί χριστουγεννιάτικου στολισμού ένα μασονικό σύμβολο

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η φωτογραφία είναι από τον Δεκέμβριο του 2019. Ο στολισμός της πλατείας Αριστοτέλους δεν έχει γίνει ακόμη και θα περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικο δέντρο και φάτνη όπως και άλλα στοιχεία διακόσμου

Μία ακόμη ανακυκλωμένη φωτογραφία έκανε τις τελευταίες ημέρες τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το είδαμε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ

Η φωτογραφία που εμφάνισε μεγάλη διασπορά στο διαδίκτυο, απεικονίζει τον περσινό στολισμό (2019) της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη και κοινοποιήθηκε έντονα ως αποτύπωση της τωρινής πραγματικότητας.

Όπως βλέπουμε και στις παρακάτω εικόνες πέρα από τη χρήση του τεκμηρίου εκτός της σωστής του χρονικής πλαισίωσης, η φωτογραφία συνοδεύεται και από επιπλέον ισχυρισμούς που συνδέονται με τον ισχυρισμό πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης πριν από λίγες ημέρες τοποθέτησε ένα μασονικό σύμβολο στην πλατεία:

Μάλιστα, στην επιτόπια έρευνα που έκανε ειδησεογραφικός ιστότοπος της Θεσσαλονίκης μπορούμε να παρατηρήσουμε ποια ακριβώς είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Αριστοτέλους στις 16 Νοεμβρίου 2020.

Η φωτογραφία που παραθέτει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος για την εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Αριστοτέλους στις 16 Νοεμβρίου 2020

Προκειμένου να τεκμηριωθεί ότι όντως η φωτογραφία λήφθηκε τη δεδομένη χρονική στιγμή, ελέχθηκε η ημερομηνία λήψης της με τη βοήθεια της διαδικτυακής υπηρεσίας View exif data που εμφάνισε τις μετα-πληροφορίες της.

Όπως βλέπουμε λοιπόν παρακάτω, η φωτογραφία λήφθηκε στις 11 (μήνας) /16 (μέρα) /2020 (έτος) – ώρα 01:36 μμ και πουθενά δεν εμφανίζεται Χριστουγεννιάτικος στολισμός.

Εξαγωγή των μετα-πληροφοριών της εικόνας που παραθέτει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος για την εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Αριστοτέλους στις 16 Νοεμβρίου 2020

Οι μετα-πληροφορίες ή αλλιώς μεταδεδομένα μίας εικόνας μπορεί να περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με τη μάρκα, το μοντέλο και τις ρυθμίσεις της κάμερας, την ημερομηνία και ώρα λήψης της εικόνας, τη γεωγραφική θέση (GPS) λήψης της φωτογραφίας και πολλά άλλα.

Τα στοιχεία αυτά συνοδεύουν το αρχείο της εικόνας και, εφόσον είναι διαθέσιμα μπορούν να εντοπιστούν (δεξί «κλικ» στο αρχείο ➔ Ιδιότητες ➔ καρτέλα Λεπτομέρειες) ή να εξαχθούν με τη χρήση κατάλληλων υπηρεσιών όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η ιστορία της φωτογραφίας

Αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο της εφημερίδας Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019. [πηγή]

Το εξώφυλλο της εφημερίδας Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Φαίνεται, πως πηγή της εικόνας και κατ’ επέκταση του παραπλανητικού ισχυρισμού είναι το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης στις 13 Νοεμβρίου 2020 και στο οποίο γίνεται λόγος για τον επικείμενο στολισμό της πόλης.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, προκειμένου να γίνει αναφορά στη θεματολογία του κειμένου, χρησιμοποιήθηκε και η υπό εξέταση φωτογραφία.

Έτσι, οι χρήστες που ανήρτησαν τον ισχυρισμό αλίευσαν την εικόνα, την πλαισίωσαν με μία διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας και την παρουσίασαν ως τωρινή απεικόνιση της πλατείας Αριστοτέλους.

Επιπλέον, στο προαναφερθέν ρεπορτάζ (προηγείται χρονολογικά των παραπλανητικών ισχυρισμών) η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Μαρία Καραγιάννη που ασχολείται με το αντικείμενο του χριστουγεννιάτικου στολισμού δηλώνει πως:

Συγκεκριμένα, την πλατεία Αριστοτέλους θα διακοσμεί ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα τοποθετηθούν δίπλα του οι φωτιζόμενοι κύβοι, αλλά κάποιες άλλες εντυπωσιακές φωτιζόμενες κατασκευές. Επίσης, στην πλατεία Αριστοτέλους θα υπάρχει και μια φάτνη με φιγούρες. Μέρος του περσινού διακόσμου πρόκειται να υπάρχει σε όλο τον άξονα της Αριστοτέλους καθώς και σε άλλα σημεία.

Όσον αφορά τον στολισμό (τριγωνικές φωτιζόμενες αψίδες) που αναφέρεται στον υπό εξέταση ισχυρισμό η κ. Καραγιάννη αναφέρει πως:

Οι εντυπωσιακές όμως τριγωνικές φωτιζόμενες αψίδες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν είτε στην α΄ προβλήτα του λιμανιού είτε στη Νέα Παραλία, όπου εκεί ενδέχεται να μπουν και άλλες διακοσμητικές κατασκευές, που θα δίνουν ιδιαίτερη λάμψη και φως.

Τέλος, μετά από επικοινωνία μας με την εντεταλμένη αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται και επίσημα:

Η γραπτή απάντηση της κ. Καραγιάννη στο αίτημα μας για περαιτέρω διευκρινίσεις:


Σχετικά με το θέμα του στολισμού της Πλατείας Αριστοτέλους και τις διάφορες αναρτήσεις συνωμοσιολογικού χαρακτήρα που έγιναν τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα ήθελα να δηλώσω ότι είναι ξεκάθαρη παραπληροφόρηση, τόσο η σύνδεση των Λ – Αψίδων διαδρομής με διάφορα σύμβολα όσο και ο στολισμός της Πλατείας Αριστοτέλους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται φωτογραφίες από ένα πολύ μικρό τμήμα του περσινού στολισμού στον άξονα της Αριστοτέλους, χωρίς να φαίνεται ο συνολικός διάκοσμος με την Χριστουγεννιάτικη αγορά, τα 2 μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα, την φάτνη κ.α. Να σημειωθεί ότι φέτος η Πλατεία Αριστοτέλους δεν έχει ακόμα στολιστεί. Η φωτογραφία που αναπαράγεται δεν είναι τωρινή, καθώς απεικονίζει πλήθος κόσμου, ενώ η Θεσσαλονίκη σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown.

Για να αποφύγουμε τυχόν παρερμηνείες, ξεκαθαρίζουμε ότι όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος στη γιορτινή πλατεία Αριστοτέλους ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα τοποθετήσει και χριστουγεννιάτικο δέντρο και φάτνη όπως και άλλα στοιχεία διακόσμου, ώστε να δοθεί ένας τόνος αισιοδοξίας μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η παρατεταμένη υγειονομική κρίση.

Στη διάθεση σας για διευκρινίσεις

Με εκτίμηση
Μαρία Καραγιάννη
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα στοιχεία η υπό εξέταση φωτογραφία χρησιμοποιείται εκτός της σωστής της χρονικής πλαισίωσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους υπεύθυνους κανένα “μασονικό” σύμβολο δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό στολισμό της πλατείας Αριστοτέλους. Ο τελευταίος θα περιέχει χριστουγεννιάτικο δέντρο, φάτνη όπως και άλλα στοιχεία διακόσμου