Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το έγγραφο ΔΕΝ υπογράφεται από άτομο που πρόκειται να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για την COVID-19ΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτό το έγγραφο ΔΕΝ υπογράφεται από άτομο που πρόκειται να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για την COVID-19

17 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Το εικονιζόμενο έγγραφο δίνεται σε άτομα που υποβάλλονται σε rapid test για να το υπογράψουν ενώ αναφέρει πως ενδέχεται το αποτέλεσμα να είναι θετικό σε περίπτωση προηγούμενης μόλυνσης από άλλους κορωνοϊούς.

Συμπέρασμα:

Το εν λόγω έγγραφο αφορά οδηγίες χρήσης για σετ εξοπλισμού τεστ αντισωμάτων σε εργαστήριο και δεν δίνεται σε κάποιον υποψήφιο ασθενή για να το υπογράψει. Τα τεστ που πραγματοποιούνται από τον ΕΟΔΥ είναι τεστ αντιγόνων, τα οποία είναι πιο αξιόπιστα και των οποίων τα θετικά αποτελέσματα επαληθεύονται με μοριακό τεστ προκειμένου να καταγραφεί επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου COVID-19.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε πρόσφατα στο Facebook, καθώς και σε διάφορες ιστοσελίδες ενημέρωσης, δημοσίευμα στο οποίο παρουσιάζεται η εικόνα ενός εγγράφου που υποτίθεται υπογράφει κάποιος όταν πρόκειται να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για την νόσο COVID-19.

Η εν λόγω εικόνα συνοδεύεται επίσης από τον ισχυρισμό πως, εάν κάποιος έχει μολυνθεί στον παρελθόν από άλλους τύπους κορωνοϊών, τότε το τεστ θα βγει θετικό, πράγμα το οποίο αναγράφεται και στο έγγραφο το οποίο παρατίθεται.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο έγγραφο δεν δίνεται όντως για να το υπογράψουν άτομα που μεταβαίνουν σε διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να κάνουν τεστ για την COVID-19.

Παραδείγματα: katohika.gr, triklopodia.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, κ.α.

Πιο συγκεκριμένα στο υπό εξέταση δημοσίευμα διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Κατά τη διαδικασία αναζήτησης της προβαλλόμενης εικόνας (reverse image search) εντοπίσαμε το ίδιο έγγραφο σε παραπλήσια λήψη:

Έπειτα, και σύμφωνα με αυτή την εικόνα, η αναζήτηση μας οδήγησε στο παρακάτω βίντεο από όπου φαίνεται πως προέρχεται και το στιγμιότυπου της φωτογραφίας στο υπό εξέταση δημοσίευμα.

Το βίντεο στο youtube.

Το εν λόγω βίντεο ανέβηκε στο Youtube τον Αύγουστο του 2020 και στο 1:42 βλέπουμε το έγγραφο σε πιο καθαρή ανάλυση έτσι όπως έχει παρουσιαστεί και στην υπό εξέταση ανάρτηση στο Facebook.

Στιγμιότυπο από το βίντεο στο 1:42.

Παρατηρώντας την παραπάνω εικόνα στην πιο καθαρή ανάλυση, και πιο συγκεκριμένα την αριστερή της πλευρά, βλέπουμε τις οδηγίες για το πώς πρέπει να τοποθετηθεί το δείγμα στον εξοπλισμό. Σε κανένα σημείο του εγγράφου δεν εντοπίζουμε κάποιο πεδίο στο οποίο να πρέπει να συμπληρωθούν προσωπικά στοιχεία από κάποιο άτομο το οποίο έχει πάει να κάνει διαγνωστικό τεστ για την COVID-19.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για οδηγίες χρήσης ενός σετ εξοπλισμού για διαγνωστικό τεστ αντισωμάτων (anti-body testing kit) το οποίο προορίζεται για εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων σε ιατρεία ή φαρμακεία, και όχι για διαγνωστικά κέντρα ή προσωπική χρήση, κάτι το οποίο αναφέρει και το άτομο που το παρουσιάζει στο παραπάνω βίντεο (0:22 στο βίντεο).

Καθίσταται λοιπόν σαφές πως δεν πρόκειται για έγγραφο το οποίο δίνεται απευθείας προς υπογραφή από κάποιο άτομο που πρόκειται να υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως βλέπουμε σε άλλο σημείο του βίντεο όπου αποκαλύπτεται ολόκληρο το έγγραφο, οι συγκεκριμένες οδηγίες αφορούν εξοπλισμό τον οποίο παρέχει η εταιρεία Products4Doctors με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ.[πηγή]

Πηγή εικόνας σελίδα 47 του εγγράφου.

Κάτι ακόμα το οποίο παρατηρούμε στο έγγραφο είναι πως το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αλλά έχει λάβει προσωρινή εξουσιοδότηση για επείγουσα χρήση (EUA – Emergency Use Authorization). Μια τέτοια εξουσιοδότηση δίνεται από τον FDA για χρήση φαρμάκων ή εξοπλισμού, εν προκειμένω σετ εξοπλισμού για τεστ αντισωμάτων, σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης, όπως η τρέχουσα πανδημία, όταν δεν υπάρχουν άλλες άμεσα διαθέσιμες μέθοδοι θεραπείας ή διάγνωσης και δεν είναι μόνιμη. [πηγή][επεξηγηματικό βίντεο]

Να σημειώσουμε ωστόσο, πως στη λίστα των εταιρειών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του FDA, οι οποίες έχουν λάβει προσωρινή εξουσιοδότηση για αντίστοιχο εξοπλισμό, δεν εντοπίζουμε την εν λόγω εταιρεία. Επίσης ούτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας Products4Doctors εντοπίζουμε κάποια εξουσιοδοτημένη από τον FDA προμηθεύτρια εταιρεία.[πηγή]

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε μια πολύ σημαντική διευκρίνηση. Όπως προαναφέραμε, αυτό το έγγραφο που βλέπουμε αντιστοιχεί σε οδηγίες χρήσης για σετ εξοπλισμού ενός τεστ αντισωμάτων. Ωστόσο, τα τεστ που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στον ευρύ πληθυσμό δεν είναι αντισωμάτων αλλά τεστ αντιγόνων ή μοριακά τεστ. Ας δούμε τη διαφορά.

Τεστ αντισωμάτων: Το εν λόγω τεστ εντοπίζει αντισώματα. Με απλά λόγια εάν κάποιος φέρει τη νόσο COVID-19 και ο οργανισμός του έχει παράγει συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αντισώματα) για να καταπολεμήσει την μόλυνση, αυτές θα ανιχνευθούν στο δείγμα.

Τεστ αντιγόνων: Αυτό το τεστ έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει συστατικά του ιού SARS-CoV-2, όπως ειδικές πρωτεΐνες στο περίβλημα του, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές του συγκεκριμένου ιού.

Μοριακό τεστ: Με αυτό το τεστ ανιχνεύεται γενετικό υλικό του ιού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο RT-PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης με αντίστροφη μεταγραφή).

Οι δοκιμασίες για το τεστ αντιγόνων ή το μοριακό τεστ πραγματοποιούνται κατά κανόνα σε ρινικά ή λαρυγγικά εκκρίματα, ενώ αυτό των αντισωμάτων σε ορό αίματος. Τα τεστ αντισωμάτων και αντιγόνων ονομάζονται και rapid tests (γρήγορα τεστ) διότι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αποτελέσματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) τα τεστ αντισωμάτων δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για διάγνωση της νόσου COVID-19 καθώς ο οργανισμός μπορεί να αναπτύξει αντισώματα για τη νόσο σε διάστημα από 1-3 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται κάποιος να έχει μολυνθεί αλλά αν για παράδειγμα υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων κατά την περίοδο επώασης του ιού, το τεστ θα βγει ψευδώς αρνητικό. [πηγή]

Επίσης, σύμφωνα με το CDC, τα τεστ αντισωμάτων ενδέχεται όντως να δώσουν θετικά αποτέλεσμα σε περίπτωση που ανιχνευθούν αντισώματα για μολύνσεις από την ευρύτερη οικογένεια των κορωνοϊών, κάτι το οποίο δε συμβαίνει στην περίπτωση των μοριακών τεστ και των τεστ αντιγόνων, τα οποία όπως προαναφέραμε ανιχνεύουν συγκεκριμένα συστατικά και μόρια του ιού SARS-CoV-2. [πηγή]

Για τους λόγους αυτούς τα τεστ αντισωμάτων δεν συστήνονται από το CDC καθώς και το Ευρωπαϊκό CDC ως η μοναδική βάση για σαφή διάγνωση της νόσου COVID-19, ενώ προτείνεται η χρήση των τεστ αντιγόνων και των μοριακών τεστ για την διάγνωση της νόσου καθώς είναι τα πιο αξιόπιστα. [πηγή1][πηγή2]

Σύμφωνα με δελτίο τύπου τον Οκτώβριο του 2020, το οποίο είναι αναρτημένο και στη σελίδα του ΕΟΔΥ, αναφέρεται πως τα τεστ που πραγματοποιούνται είναι τεστ αντιγόνων τα οποία εφόσον βγουν θετικά τα αποτελέσματα τους θα επαληθευθούν με τη διεξαγωγή μοριακού τεστ. [πηγή]



Τέλος, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΕΟΔΥ και το ECDC, ως επιβεβαιωμένο κρούσμα θεωρείται ένα άτομο το οποίο πληροί τα εργαστηριακά κριτήρια, έχει δηλαδή υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ και έχει ανιχνευθεί νουκλεϊκό οξύ SARS-CoV-2 σε κλινικό δείγμα (μοριακό τεστ). Συνεπώς δεν καταγράφεται ως κρούσμα κάποιος ο οποίος έχει θετικό αποτέλεσμα σε ένα rapid test αντισωμάτων. [πηγή1][πηγή2]

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω δεδομένα, το έγγραφο που παρουσιάζεται στο υπό εξέταση δημοσίευμα αφορά οδηγίες χρήσης για σετ εξοπλισμού τεστ αντισωμάτων σε εργαστήριο και δεν δίνεται σε κάποιον υποψήφιο ασθενή για να το υπογράψει πριν κάνει τεστ. Επίσης, τα rapid test που πραγματοποιούνται από τον ΕΟΔΥ είναι τεστ αντιγόνων, τα οποία είναι πιο αξιόπιστα και των οποίων τα θετικά αποτελέσματα επαληθεύονται με μοριακό τεστ προκειμένου να καταγραφεί επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου COVID-19.