Ποιοι είμαστε
Αρχική Προσοχή: Νέα μορφή διαδικτυακής απάτης με σκοπό την υποκλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτώνSCAMS

Προσοχή: Νέα μορφή διαδικτυακής απάτης με σκοπό την υποκλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών

17 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Καλλιτέχνες μεταδίδουν ζωντανά βίντεο στα οποία ισχυρίζονται πως θα μοιράσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε όσους χρήστες καταφέρουν να λύσουν έναν εικονιζόμενο γρίφο

Συμπέρασμα

Πρόκειται περί απάτης. Το περιεχόμενο είναι αναληθές και ο μοναδικός στόχος των συγκεκριμένων προσπαθειών είναι υποκλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών

Τις τελευταίες ημέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίστηκε μία νέα μορφή διαδικτυακής απάτης που στοχεύει στην υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Η πρακτική που χρησιμοποιείται είναι η εξής:

Οι θύτες,

1. δημιουργούν μία Facebook σελίδα με το όνομα ενός καλλιτέχνη και την προσθήκη της λέξης Live (παραδείγματα: εδώ, εδώ, εδώ και εδώ)
2. αλιεύουν ήδη δημοσιευμένα βίντεο των καλλιτεχνών από το Διαδίκτυο
3. προσθέτουν επιπλέον περιεχόμενο, συνήθως γρίφους, για να προσελκύσουν τους χρήστες
4. μεταδίδουν ζωντανά το βίντεο στο Facebook με στόχο να δεχθούν όσες περισσότερες απαντήσεις χρηστών γίνεται.

Στόχος τους είναι να οδηγήσουν τους χρήστες σε σελίδες εκτός της πλατφόρμας του Facebook ώστε να υποκλέψουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας.

Ένα παράδειγμα αυτών των κακόβουλων προσπαθειών βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα που προέρχεται από το προφίλ δημοφιλούς τραγουδίστριας που χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα προς τη συγκεκριμένη απάτη:

Η ανακοίνωση που δημοσίευσε η δημοφιλής τραγουδίστρια στο προφίλ της. Η δημοσίευση πλέον έχει “κατέβει” από τη συγκεκριμένη σελίδα οπότε η παραπάνω εικόνα προέρχεται από τρίτο ιστότοπο που τη διατήρησε στο αρχείο του [Πηγή]

Η απάτη

Όπως μπορούμε να δούμε στην παρακάτω εικόνα η περιγραφή των ζωντανών μεταδόσεων αναφέρει πως ο καλλιτέχνης προτίθεται να δωρίσει χρήματα σε κάποιους από τους χρήστες που θα λύσουν σωστά τον εκάστοτε εικονιζόμενο γρίφο:

Στιγμιότυπο οθόνης από τη Facebook σελίδα 𝐌𝐚𝐫𝐤𝐨𝐬 𝐒𝐞𝐟𝐞𝐫𝐥𝐢𝐬 𝐋𝐈𝐕𝐄 [πηγή]

Καλησπέρα ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Από τώρα και στο εξής, θα δώσω 5000 ευρώ για τα πρώτα 500 άτομα που θα μαντέψουν ποιο ποτήρι θα γεμίσει πρώτα, αυτό είναι 100% αυθεντικό και όχι απάτη ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!

Επιπλέον, ανά περίπτωση ζωντανής μετάδοσης προστίθενται και περαιτέρω διευκρινιστικές πληροφορίες για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουν οι χρήστες, όπως αυτές που παρουσιάζονται στην παρακάτω εικόνα:

Στιγμιότυπο οθόνης από τη Facebook σελίδα Markos Seferlis LIVE [πηγή]

Μόλις σχολιάσει ο χρήστης στη ζωντανή μετάδοση λαμβάνει ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα όπως αυτό που βλέπουμε παρακάτω:

Το αυτοματοποιημένο μήνυμα της απάτης

Επιλέγοντας το πεδίο “ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΔΩ” ο χρήστης ανακατευθύνεται στον ιστότοπο που βλέπουμε στη συνέχεια. Αφού καθησυχαστεί, καλείται να πατήσει στο πράσινο εικονίδιο της εγγραφής για να λάβει το έπαθλο του.

Η πιστωτική κάρτα χρησιμεύει μόνο για την επιβεβαίωση “Δεν χρεώνω τίποτα” και ως παραλήπτης του βραβείου, μετά την επιτυχή εγγραφή, το έπαθλο θα σταλεί στον λογαριασμό σας εντός 45 λεπτών”

Μάλιστα, αν περιηγηθεί στον ιστότοπο διαβάζει πλαστά σχόλια του ίδιου του καλλιτέχνη αλλά και ανύπαρκτων χρηστών που “αποδεικνύουν” ότι ο διαγωνισμός είναι αληθινός και ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λάβει το χρηματικό έπαθλο.

Η αρχική σελίδα της απάτης

Μόλις ο χρήστης πεισθεί για την αυθεντικότητα του διαγωνισμού και πατήσει το κουμπί “Register Now!” οδηγείται στην επόμενη ιστοσελίδα. Εδώ πρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό εισάγοντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το τηλέφωνο του:

Η συνέχεια της απάτης

Είτε εισάγει σωστά είτε λάθος στοιχεία ο χρήστης πατώντας το πράσινο κουμπί “Continue” συνεχίζει το ταξίδι του και οδηγείται πλέον στη σελίδα που πρέπει να καταχωρήσει τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας:

Η σελίδα στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας

Πρόκειται για απόπειρα “Phishing, δηλαδή απόσπασης των στοιχείων της πιστωτικής κάρτας από επιτήδειους.

Επιπλέον στοιχεία

Φυσικά, από την νέα αυτή μορφή εξαπάτησης του κοινού δε θα μπορούσε να λείπει η σύνδεση με την τρέχουσα πανδημία του ιού COV-SARS-2. Έτσι, βλέπουμε περιγραφές των βίντεο με ξεκάθαρη αναφορά στη συγκεκριμένη θεματολογία:

❤️ Λόγω του αντίκτυπου του κοραναϊού, θα δωρίσω πάνω από 10.000 ευρώ στους πρώτους 500 ανθρώπους που μαντέψουν σωστά τον αριθμό στη φωτογραφία.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι μερικές φορές υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στο όνομα του καλλιτέχνη που μεταδίδει και στο πρόσωπο που φαίνεται στο βίντεο. Μία τέτοια περίπτωση παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα:

Στιγμιότυπο οθόνης από τη Facebook σελίδα Natasa Theodoridou LIVE [πηγή]

Ένα επιπλέον στοιχείο είναι πως τα βίντεο των καλλιτεχνών είναι μκρής διάρκειας. Έτσι επειδή η ζωντανή μετάδοση έχει μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή των βίντεο τα τελευταία παίζουν σε επανάληψη, ξανά και ξανά.

Τέλος, στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε πώς μοιάζει αυτού του είδους το περιεχόμενο.

Συμπέρασμα

Τα υπό εξέταση βίντεο τα οποία παρουσιάζουν δημοφιλή πρόσωπα να συντονίζουν επί πληρωμή διαγωνισμούς με γρίφους και αινίγματα αποτελούν απάτη με τελικό σκοπό την υποκλοπή τραπεζικών στοιχείων των θυμάτων.