Ποιοι είμαστε
Αρχική Η προβολή πλάνων αρχείου από άδειες ΜΕΘ σε εκπομπές ΔΕΝ αποκαλύπτει ότι μας «κοροϊδεύουν» με δήθεν πολλούς διασωληνωμένουςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η προβολή πλάνων αρχείου από άδειες ΜΕΘ σε εκπομπές ΔΕΝ αποκαλύπτει ότι μας «κοροϊδεύουν» με δήθεν πολλούς διασωληνωμένους

21 Νοε
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο από τηλεοπτικές εκπομπές της 6ης Νοεμβρίου δείχνουν ότι μας κοροϊδεύουν με τους υψηλούς αριθμούς διασωληνωμένων και την υψηλή πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, καθώς είναι άδεια τα κρεβάτια νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και του Ευαγγελισμού.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για πλάνα αρχείου του Απριλίου 2020 από τη νέα πτέρυγα ΜΕΘ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Μεγάλη διάδοση γνωρίζουν στο Facebook το Νοέμβριο του 2020 ορισμένα βίντεο που δείχνουν, όπως ισχυρίζεται ο λήπτης τους και όσοι τα αναπαράγουν, ότι «μας κοροϊδεύουν» με τους υψηλούς αριθμούς διασωληνωμένων και την υψηλή πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, καθώς είναι άδεια τα κρεβάτια νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και του Ευαγγελισμού. Ωστόσο οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν ευσταθούν.


Παραδείγματα στο Facebook:

Στιγμιότυπο από το Βίντεο 1.
Το βίντεο μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ (αρχειοθετημένο εδώ).

Στιγμιότυπο από το Βίντεο 2. Το βίντεο βρίσκεται αρχειοθετημένο εδώ.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν αποτελούν στην πραγματικότητα χειροκίνητες λήψεις που δείχνουν αποσπάσματα από τηλεοπτικές εκπομπές (από την TV100 και την ΕΡΤ) με παράλληλα προς τη ροή της εκπομπής σχόλια του λήπτη του βίντεο πως «όλα τα κρεβάτια είναι άδεια», «η κοροϊδία για το κόβιντ συνεχίζεται» κλπ.

Αναλυτικότερα, στο βίντεο που σχολιάζει εκπομπή από τη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100), ο λήπτης του βίντεο λέει τα εξής:

Εδώ βλέπουμε τα άδεια κρεβάτια στη μονάδα
… με μηδέν τοις εκατό αρρώστους!
Όλα τα κρεβάτια είναι άδεια!
Η κοροϊδία για το κόβιντ συνεχίζεται…

Βλέπετε εδώ τα άδεια κρεβάτια.
Απαγορεύεται στον οποιονδήποτε να μπει μέσα να το δει.
Στα άδεια κρεβάτια τι κάνουν αυτά τα άτομα, αυτές οι νοσοκόμες;
Ποιον ήρθαν να δουν; Να τις πάρει η τηλεόραση
Έλεος μ’ αυτήν την κοροϊδία!
Άδεια κρεβάτια…
Ντυθείτε, ήρθε η τηλεόραση!
[φιλοξενούμενος εκπομπής: … «έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε», συμπληρώνει ο θεατής:] .…στα άδεια κρεβάτια;
Ψέματα, ψέματα, όλα ψέματα, άδεια κρεβάτια!
Έχετε καταντήσει ξεφτίλες!

Στο απόσπασμα εκπομπής της ΕΡΤ ακούγονται τα εξής:

Τα νοσοκομεία άδεια, τα κρεβάτια άδεια, τα βλέπετε;
187 διασωληνωμένοι, λέει! 6 Νοέμβρη! Και τα κρεβάτια άδεια…
Αυτό είναι ψέμα!


Εδώ είναι το ψέμα σας! Δείξτε, δείξτε κρεβάτια!


Από τα παραπάνω είναι σαφές πως ο ισχυρισμός που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν αυτά τα βίντεο, με τα πλάνα που δείχνουν άδεια κρεβάτια, αποδεικνύουν ότι οι επίσημες δηλώσεις για εκατοντάδες διασωληνωμένους και μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης είναι μια «κοροϊδία» των μέσων ενημέρωσης.


Τι ισχύει;

Σκόπιμο είναι να εξετάσουμε καταρχάς τα δύο βίντεο ξεχωριστά, και έπειτα να προχωρήσουμε σε ορισμένες συνοπτικές παρατηρήσεις.

Το βίντεο της TV100

Το απόσπασμα με τα «ύποπτα» άδεια κρεβάτια ΜΕΘ προέρχεται από το δελτίο ειδήσεων της 6ης Νοεμβρίου 2020 («Γεγονότα στις Δέκα»), το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Συγκεκριμένα, στο χρονικό σημείο 9:13-14:40 συνομιλεί τηλεφωνικά με την παρουσιάστρια της εκπομπής ο ακτινολόγος, και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, για διάφορα ζητήματα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Το βίντεο της ΕΡΤ

Προέρχεται από την τετράωρης διάρκειας ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «…από τις έξι» που προβλήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2020 [πηγή – δείτε την ολόκληρη εδώ], και συγκεκριμένα το σημείο κατά το οποίο μίλησε στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά ο Γενικός Συντονιστής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμού» για την Covid-19, Βασίλης Παπασταμόπουλος [πηγή – δείτε εδώ μετά το 2ο λεπτό].

Στιγμιότυπο από την εκπομπή «Από τις Έξι» της ΕΡΤ1, που μεταδόθηκε το πρωί της 6ης Νοεμβρίου 2020. Δείτε το σχετικό δεκάλεπτο απόσπασμα της συνέντευξης εδώ.

Το απόσπασμα που ο λήπτης του υπό εξέταση βίντεο αντιλαμβάνεται ως «απόδειξη» για άδεια κρεβάτια παρά τις ειδήσεις για εκατοντάδες διασωλημωμένους, δεν έχει καμία σχέση με το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, πέραν της εργασιακής θέσης του συνεντευξιαζόμενου. Όπως θα δούμε παρακάτω, δεν υπάρχει καμία σύνδεση των συγκεκριμένων κλινών, στα πλάνα που προβάλλονται παράλληλα, με τον «Ευαγγελισμό».


Πρόκειται για πλάνα αρχείου

Είναι εξ’ αρχής σημαντικό να επισημάνουμε ότι στον καθημερινά πολύωρο τηλεοπτικό χρόνο ενημερωτικών εκπομπών και δελτίων είναι συνήθης πρακτική η «επένδυση» εκπομπών, ρεπορτάζ, συνεντεύξεων κλπ με πλάνα αρχείου, που έχουν μια συνάφεια με το πραγματευόμενο ζήτημα. Σε συζητήσεις σχετικές με την εξέλιξη της πανδημίας, για παράδειγμα, εφόσον δεν υπάρχει ειδικό, αποκλειστικό οπτικοακουστικό υλικό ή δεν μεταδίδεται ζωντανή σύνδεση ή συγκεκριμένη είδηση με δικό της οπτικοακουστικό υλικό, δεν είναι καθόλου ασύνηθες να προβάλλεται υλικό αρχείου από νοσοκομεία, εργαστήρια κοκ.

Στα συγκεκριμένα αποσπάσματα, που πραγματοποιούνται συνομιλίες με πρόσωπα του χώρου της υγείας σχετικά με την τρέχουσα πανδημία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι τηλεοπτικές εκπομπές ενσωματώνουν πρόσφατα πλάνα βίντεο ή πως ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, και όπου αυτό συμβαίνει δηλώνεται με έμφαση. Ιδίως για πλάνα από το εσωτερικό μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπου εξ’ ορισμού η είσοδος επιτρέπεται μόνον στα απολύτως αναγκαία πρόσωπα και υπό αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, όποτε καταγράφηκαν πρόσφατα βίντεο από το εσωτερικό ΜΕΘ (Νοέμβριος 2020 – ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1) αυτό επισημάνθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο, αφού δεν πρόκειται για συνήθη περίσταση. Τα παρακάτω βίντεο αποτυπώνουν την εικόνα μονάδων εντατικής θεραπείας κατά το μήνα Νοέμβριο, και σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν «άδεια κρεβάτια»:

https://youtu.be/r8xAVRqsznc

Το ότι πρόκειται για πλάνα αρχείου μπορεί να ενισχυθεί από το γεγονός ότι τα ίδια πλάνα εμφανίζονται και σε άλλες μεταδόσεις των ιδίων εκπομπών στο εγγύς παρελθόν, χωρίς ούτε και σε εκείνες να υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι είναι πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, το τμήμα του Βίντεο 1 με τις άδειες κλίνες ΜΕΘ και τα χαρακτηριστικά έγχρωμα συρτάρια επενδύει και τμήματα του δελτίου ειδήσεων της TV100 στις 10 Νοεμβρίου (παράλληλα με τη βιντεο-συνομιλία του Προέδρου του ΠΙΣ), αλλά και της εκπομπής του ιδίου σταθμού «Check in στα γεγονότα» στις 16 Οκτωβρίου (σε συνέντευξη με πνευμονολόγο) και τις 21 Οκτωβρίου (σε συνένευξη με παθολόγο).

Στιγμιότυπα από άλλες εκπομπές της TV100 όπου παρουσιάζονται τα ίδια πλάνα αρχείου.

Στο Βίντεο 1 εντοπίζουμε, επίσης, σε σημεία που δείχνει νοσηλεύτριες να κινούνται σε χώρο εντατικής, όχι όμως στο «επίμαχο» σημείο με τις άδειες κλίνες, πλάνα αρχείου που αντλήθηκαν από το διαδίκτυο και έχουν αναρτηθεί από το Μάιο του 2020 (εικονίζεται η ΜΕΘ του Harborview Medical Center, στο Σιάτλ των ΗΠΑ):


Ως προς το Βίντεο 2, τα ίδια πλάνα μπορούμε να συναντήσουμε να «παίζουν» παράλληλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης πνευμονολόγου στην ίδια εκπομπή στις 12 Νοεμβρίου, ή νοσηλεύτριας σε εκπομπή από τις 21 Οκτωβρίου.


Πότε και πού ελήφθησαν τα πλάνα αρχείου;

Τα προβαλλόμενα ως «απόδειξη» εξαπάτησης αποτελούν, στην πραγματικότητα πλάνα αρχείου, και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, σε περίοδο κατά την οποία η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παρουσίαζε ύφεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στο Βίντεο 1, όσο και στο Βίντεο 2, τα πλάνα των άδειων κλινών προέρχονται από το ίδιο νοσοκομείο:

Σύγκριση στιγμιοτύπων από το βίντεο που προβάλλει το Νοέμβριο του 2020 -ως πλάνα αρχείου- η εκπομπή που σχολιάζει το Βίντεο 2 (επάνω), με στιγμιότυπο της αρχικής καταγραφής των πλάνων αρχείου που εμφανίστηκαν σε εκπομπές της TV100 τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο 2020 (κάτω).

Δηλαδή, τα υπό εξέταση πλάνα στο Βίντεο 2 δεν έχουν καμία σχέση με το Γ. Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός», αλλά δείχνουν (άδειες) κλίνες ΜΕΘ από το προαναφερθέν νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.


Στο Βίντεο 1, τα πλάνα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους έχουν ληφθεί στο εσωτερικό νέας πτέρυγας ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, στα τέλη Απριλίου 2020. Στις 29 Απριλίου 2020 προβλήθηκε στο σχετικό δελτίο ειδήσεων του TV100 ρεπορτάζ της Βίκυς Δήμου από το ΑΧΕΠΑ, για τις ανάγκες του οποίου είχε επιτραπεί η καταγραφή βίντεο και από το χώρο των κλινών της ΜΕΘ. Το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω:

Την ίδια χρονική περίοδο κυκλοφόρησαν ρεπορτάζ και πλάνα από διάφορους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, με την ίδια θεματολογία, που επιτρέπουν την εξαγωγή περισσότερων πληροφοριών για την προέλευση και πλαίσιο αναφοράς των υπό εξέταση πλάνων αρχείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha στο Κεντρικό Δελτίο από 28/4/2020 (δείτε μετά το 21ο λεπτό), «πρόκειται για τη νέα μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που έχει 17 κρεβάτια», πληροφορίες που μετέδωσε και η ΕΡΤ κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ της Φρόσως Βαρβάρα σε δελτίο ειδήσεων της 29/4/2020. Εκείνο το διάστημα νοσηλεύονταν στην εντατική μόλις τέσσερα άτομα από κορωνοϊό σε ολόκληρο το ΑΧΕΠΑ (και οι 4 στην παλαιά ΜΕΘ), όπως δήλωσε η διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου, αναισθησιολόγος Ελένη Γκέκα.

Στιγμιότυπα των πλάνων από τη νέα πτέρυγα ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, του TV100 και του Alpha, όλα εκ των οποίων συμπεριλαμβάνουν δηλώσεις της δ/ντριας ΜΕΘ του Νοσοκομείου.

Επιπρόσθετα, σε ζωντανή σύνδεση του Mega Channel στις 29/4/2020 με τη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ μπορούμε να δούμε στο βάθος του πλάνου τη διευθύντρια της ΜΕΘ (εικονιζόμενη επάνω) να πραγματοποιεί δηλώσεις. Ο ήχος αμφοτέρων των συνδέσεων από ΕΡΤ και Mega (είναι χαρακτηριστικό και στο βίντεο της ΕΡΤ, μετά το 3:30, όταν ακούγεται στο βάθος η φωνή της δημοσιογράφου του Mega) σε καθένα από τα δύο βίντεο επιτρέπει τη συσχέτισή τους και την χρονική τοποθέτηση των πλάνων της ΕΡΤ στις 29 Απριλίου.

Μάλιστα, μπορούμε να εντοπίσουμε στο βάθος των πλάνων αρχείου που εμφανίζονται στο Βίντεο 2 (ΕΡΤ) τρεις σιλουέτες προσώπων, μία με λευκή ιατρική ποδιά, μία με βαθέος μπλε χρώματος στολή νοσηλεύτριας, και μία με ελαφρώς μπλε περιβολή, που ταιριάζουν με τις μορφές εκείνες στο βίντεο του Mega που εμφανίζονται στο βάθος, ως σχετιζόμενες με τη συνέντευξη της Ελένης Γκέκα, διευθύντριας της ΜΕΘ. Η λευκή ποδιά αντιστοιχεί στην τελευταία, ενώ τα άλλα δύο πρόσωπα μπορούν να αντιστοιχιστούν με τα πρόσωπα που κρατούν τα δύο μικρόφωνα (ΕΡΤ και ANT1).

Ακόμη και ελλείψει του ανωτέρω τεκμηρίου, ο χώρος στα πλάνα της ΕΡΤ παρουσιάζει ουσιώδη ομοιότητα με τα πλάνα του TV100 ή των άλλων σταθμών που μετέδωσαν οπτικοακουστικό υλικό στις 28 ή 29 Απριλίου 2020, για παράδειγμα ως προς την τοποθέτηση των ίδιων αντικειμένων δίπλα στο ανοιχτό «τετράδιο» εμπρός από τα πόδια του ίδιου κρεβατιού.

Επάνω: ΕΡΤ / Κάτω: Mega (αριστερά), TV100 (δεξιά).

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι τα πλάνα αρχείου που εμφανίστηκαν και στο υπό εξέταση βίντεο 2 από τις 6 Νοεμβρίου, προέρχονται από ρεπορτάζ της ΕΡΤ στα τέλη Απριλίου 2020 στη νέα ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, όταν η πτέρυγα δεν είχε νοσηλευόμενους ασθενείς.


Τα επιδημιολογικά στοιχεία του διημέρου 28-29 Απριλίου 2020, κατά το οποίο διεξήχθησαν όλα τα παραπάνω ρεπορτάζ τηλεοπτικών συνεργείων, συνάδουν με αυτήν την εικόνα μειωμένης πίεσης στο σύστημα υγείας, καθώς είχαν ανακοινωθεί 32 και 10 νέα κρούσματα, αντίστοιχα, ενώ οι διασωληνωμένοι συνολικά στη χώρα ήταν 40 και 41, αντίστοιχα. [πηγή 1] [πηγή 2]

Παράλληλα, η εικόνα της 6ης Νοεμβρίου 2020 ήταν πολύ διαφορετική: 196 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι (στις 21/11/2020 είναι ήδη 522), και από τα 2448 νέα κρούσματα τα 683 προέρχονταν μόνο από τη Θεσσαλονίκη. [πηγή 1] [πηγή 2]


Συμπέρασμα

Ανακεφαλαιώνοντας, τα βίντεο με άδειες κλίνες που προβλήθηκαν σε εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών TV100 και ΕΡΤ1 το Νοέμβριο του 2020 αποτελούν πλάνα αρχείου, που προέρχονται ως επί το πλείστον από τα τέλη Απριλίου 2020, από τη νέα πτέρυγα ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Δεν παρουσιάστηκαν ως πρόσφατα πλάνα, ούτε μπορεί να υποστηριχθεί με βάση τα βίντεο αυτά πως «μας κοροϊδεύουν» με τους μεγάλους αριθμούς διασωληνωμένων, επειδή στα πλάνα αυτά οι κλίνες ΜΕΘ είναι άδειες.