Ποιοι είμαστε
Αρχική Δηλώσεις ελβετού οικονομολόγου αναπαρήχθησαν υπό τον παραπλανητικό τίτλο «ο Ελβετός Τσιόδρας»ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δηλώσεις ελβετού οικονομολόγου αναπαρήχθησαν υπό τον παραπλανητικό τίτλο «ο Ελβετός Τσιόδρας»

25 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με τον Ελβετό Τσιόδρα αν κάποιος ανήκει στους σκεπτικιστές ή ακόμα χειρότερα στους αρνητές του ιού πρέπει να χάνει το δικαίωμα σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, τη στιγμή που υπάρχει συμφόρηση.

Συμπέρασμα:

Ο κ. Oggier δεν είναι Ιατρός αλλά Οικονομολόγος με εξειδίκευση στον τομέα της Υγείας. Από την έρευνα μας δεν προκύπτει πως κατέχει κάποιο ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 στην Ελβετία. Ο τίτλος ελβετός "Τσιόδρας" κρίνεται αδόκιμος.

Στις 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συνέντευξη του κ. Willy Oggier. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Oggier προτείνει πως “αν κάποιος ανήκει στους σκεπτικιστές ή ακόμα χειρότερα στους αρνητές του ιού πρέπει να χάνει το δικαίωμα σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, τη στιγμή που υπάρχει συμφόρηση.”

Τα μέσα ενημέρωσης συνόδευσαν τις δηλώσεις του κ. Oggier με τον χαρακτηρισμό “ο ελβετός Τσιόδρας” τίτλος ο οποίος κρίνεται παραπλανητικός καθώς ο κ. Oggier είναι οικονομολόγος υγείας. [Πηγή 1][Πηγή 2] [Πηγή 3]

Το είδαμε στις εφημερίδες Έθνος, Πρώτο Θέμα αλλά και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες όπως το newsbeast. Τέλος, η δήλωση τροποποιήθηκε και αναπαρήχθη από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ.

Σκοπός του άρθρου είναι να αποκατασταθεί η αλήθεια σχετικά με την ειδικότητα του κ. Oggier και όχι να ασκηθεί κριτική στις δηλώσεις του καθώς αυτές αποτυπώνουν την προσωπική του άποψη.

Ο κ. Oggier δεν είναι Ιατρός. Έχει σπουδάσει οικονομικά, είναι διδάκτορας του πανεπιστημίου St. Gallen και το αντικείμενο της διατριβής του σχετίζεται με τους μηχανισμούς ελέγχου της αύξησης των δαπανών των Cantons (περιφερειών της Ελβετίας) και συγκεκριμένα με την εξέταση του συστήματος υγείας (Control mechanisms for the expenditure growth of the cantons. An investigation using the example of the health system).

Από την μελέτη των διαθέσιμων στοιχείων δεν προκύπτει ενεργή συνεργασία με την ελβετική κυβέρνηση και κεντρικός ρόλος στη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Στην επίμαχη συνέντευξη αναφέρεται ως ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους υγείας στην Ελβετία. Αν ήταν επίσημος σύμβουλος της κυβέρνησης θα υπήρχε και αυτή η πληροφορία. [Πηγή]

Το όνομα Willy Oggier δεν εντοπίζεται στη σελίδα της Ελβετικής επιστημονικής ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 ούτε και στην εξειδικευμένη ομάδα των Οικονομολόγων που συμμετέχουν.

Ακόμη ένα στοιχείο που αποδεικνύει πως ο κ. Oggier δεν είναι μέλος της ειδικής ομάδας είναι πως στην συνέντευξη ασκεί κριτική στους συμβούλους που συμμετέχουν. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως:

Εφόσον κάποιοι ερευνητές έχουν κέρδος από την ιστορία της COVID-19, τα μέλη αυτής της ομάδας πρέπει να αποκαλύψουν τι συμφέροντα έχουν, γιατί έτσι θα οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς την ομάδα.

Όμως, όπως μπορούμε να δούμε στην παρακάτω εικόνα, κάτω από κάθε ένα όνομα είναι διαθέσιμη η υπογεγραμμένη “δήλωση συγκρούσης συμφερόντων”. Αν ο κ. Oggier ήταν μέλος της ομάδας θα γνώριζε αυτή τη λεπτομέρεια.

Τμήμα της σελίδας της Ελβετικής επιστημονικής ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID 19 [Πηγή]

Όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία τα πρόσωπα των δύο αντρών μοιάζουν χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Ενδεχομένως αυτός να είναι ο λόγος που τα μέσα ενημέρωσης απέδωσαν τον συγκεκριμένο τίτλο στον Ελβετό οικονομολόγο.

Αριστερά ο κ. Oggier δεξιά ο κ. Τσιόδρας

Ο κ. Τσιόδρας είναι Ιατρός παθολόγος, ακαδημαϊκός με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. Είναι ένα από τα πρόσωπα της πανδημίας που έγινε ευρέως γνωστό λόγω του ρόλου του ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. [Πηγή]

Ένα στοιχείο που αποδεικνύει τον κεντρικό του ρόλο είναι η συμμετοχή του στη συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 05 Νοεμβρίου 2020, στην οποία ανακοινώθηκαν τα έκτακτα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (lockdown). [Πηγή]

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, ο τίτλος “Ελβετός Τσιόδρας” που αποδίδεται από τις δημοσιεύσεις στον κ. Oggier είναι αδόκιμος και αποδόθηκε λανθασμένα από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.