Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ αποδεικνύει πως οι ΜΕΘ είναι στούντιο και οι ασθενείς ηθοποιοίΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ αποδεικνύει πως οι ΜΕΘ είναι στούντιο και οι ασθενείς ηθοποιοί

3 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός

Σε στημένα σκηνικά και με πληρωμένους "ασθενείς" κορωνοϊού γίνονται γυρίσματα εξαπάτησης

Συμπέρασμα

Πρόκειται για άσκηση προσομοίωσης διαχείρισης της πανδημίας για φοιτητές, η οποία έλαβε χώρα σε κέντρο αντιμετώπισης κρουσμάτων covid-19 στο Βερολίνο, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2020.

Τις τελευταίες ώρες διαμοιράζεται μεταξύ χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που πλαισιώνεται με τον ισχυρισμό ότι οι ΜΕΘ είναι στην πραγματικότητα ψεύτικες καθότι αποτελούν στούντιο εντός των οποίων γίνονται “γυρίσματα εξαπάτησης”, ενώ οι ασθενείς είναι ηθοποιοί. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει:

Παραδείγματα: «Fake Pandemic» Newtube,
Άνοιξε τα μάτια σου… ΞΥΠΝΑ! κ.α

Αληθεύει;

Καταρχάς, εντοπίσαμε την αρχική πηγή του υπό εξέταση θέματος στην πλατφόρμα του Ιnstagram. Η διαχειρίστρια του λογαριασμού έχει δημοσιεύσει στο προφίλ της σειρά από εικόνες και βίντεο σχετικά με την εμπειρία της σε κέντρο αντιμετώπισης covid-19, στο Βερολίνο. Ειδικότερα, εξετάζοντας κανείς το εν λόγω περιεχόμενο εντοπίζει στο χώρο ομάδες ιατρών και ένα συνεργείο με κάμερες το οποίο πραγματοποιεί λήψεις. Καρέ απεικονίζουν ακόμη την ίδια, να φορά μάσκα και να είναι ξαπλωμένη σε κλίνη, από κοινού με 2 φίλες της.


Τι ισχύει;

Η πλαισίωση του περιεχομένου που αναλύουμε από τους χρήστες στο ελληνικό διαδίκτυο είναι παραπλανητική. Χαρακτηριστικά, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2020 η διαχειρίστρια κοινοποιεί βίντεο στο λογαριασμό της στο οποίο εξηγεί στη γερμανική πως οι δημοσιεύσεις της έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιους ως τεκμήριο για τη δήθεν μη ύπαρξη του κορωνοϊού.

Κέντρο Αντιμετώπισης Covid-19

Στην πραγματικότητα, η κοπέλα συμμετείχε σε πρόγραμμα προσομοίωσης διαχείρισης ασθενών, στο Κέντρο Αντιμετώπισης covid-19 Jafféstraße, στο Βερολίνο. Η προσομοίωση έλαβε χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου του 2020, όταν το εν λόγω κέντρο δεν δεχόταν ασθενείς καθότι δεν είχε προκύψει η ανάγκη.

Corona Treatment Center Jafféstraße: Καρέ από την επίσημη σελίδα του Κέντρου [αριστερά] σε αντιπαραβολή με λήψη της κοπέλας δημοσιευμένη στο λογαριασμό της στο Instagram [δεξιά].
Corona Treatment Center Jafféstraße: Καρέ από την επίσημη σελίδα του Κέντρου [αριστερά] σε αντιπαραβολή με λήψη της κοπέλας δημοσιευμένη στο λογαριασμό της στο Instagram [δεξιά].
Πηγή: Κεντρική Σελίδα του Jafféstraße

Δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε στις 11 Σεπτεμβρίου επαληθεύει τη διενέργεια της προσομοίωσης:

Around 70 extras also took part in the role of patients. The admission, care, transfer and discharge of the fictitious corona patients were played through. Through the various scenarios, the patients gave the employees tasks that had to be fulfilled(…)Such hospital exercises serve the best possible preparation of the health system for different care scenarios. In order to be able to train under the most realistic conditions possible, extras are often used as patient actors for such exercises. The role of the patient is usually taken on by volunteers, who receive an allowance for their expenses.

Μετάφραση: Περίπου 70 εθελοντές πήραν ρόλους ασθενών. Πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή, η φροντίδα, η μεταφορά και η έκδοση εξιτηρίου για τους υποτιθέμενους ασθενείς του κορωνοϊού. Μέσα από διάφορα σενάρια, ασθενείς έδωσαν στους εργαζομένους αποστολές προς εκπλήρωση. Τέτοιου είδους ασκήσεις αποτελούν την καλύτερη πιθανή προετοιμασία για ένα σύστημα υγείας για διαφορετικά υγειονομικά σενάρια. Με σκοπό την προετοιμασία κάτω από τις πιο ρεαλιστικές συνθήκες, εθελοντές χρησιμοποιούνται ως ασθενείς για όμοιες ασκήσεις. Ο ρόλος του ασθενή δίνεται συνήθως σε εθελοντές, οι οποίοι λαμβάνουν αμοιβή για τα έξοδά τους.

Το κέντρο διαθέτει 1000 κλίνες και δημιουργήθηκε με σκοπό την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, στη γερμανική πρωτεύουσα.[πηγή]


Πρόσκληση των φοιτητών

Στο βίντεο που διαψεύδει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κοπέλα παραθέτει επίσης το έγγραφο που εστάλη στους φοιτητές στις 27 Αυγούστου, αναφορικά με την προαναφερθείσα προσομοίωση:

Μέσω του εγγράφου οι φοιτητές καλούνται να συμμετάσχουν στην προσομοίωση διαχείρισης ασθενών θετικών σε covid-19. Ακόμη, γνωστοποιούνται πρακτικά ζητήματα σχετικά με την ανάγκη των εθελοντών που θα παριστάνουν τους ασθενείς την ημερομηνία και ώρα της άσκησης καθώς επίσης με την αμοιβή όσων παριστάνουν τους ασθενείς.

Γερμανόφωνη πηγή μας, μας διαβεβαίωσε πως στο βίντεο η κοπέλα επαληθεύει πως παρέμεινε στο Ιατρικό Κέντρο για 3 ώρες και αμείφθηκε με 50 ευρώ.


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνάγουμε το συμπέρασμα πως οι ισχυρισμοί περί “στημένων σκηνικών” και “γυρισμάτων εξαπάτησης” δεν ευσταθούν. Το περιεχόμενο που αναλύθηκε προέρχεται από πραγματικό κέντρο αντιμετώπισης covid-19 στο Βερολίνο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για άσκηση προσομοίωσης διαχείρισης της κρίσης, για φοιτητές. Ως εκ τούτου, οι υπό εξέταση ισχυρισμοί καθότι παραπλανητικοί, καταρρίπτονται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).