Ποιοι είμαστε
Αρχική Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ΔΕΝ προκάλεσε το θάνατο κανενός εθελοντήΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ΔΕΝ προκάλεσε το θάνατο κανενός εθελοντή

8 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Πέθαναν δύο εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο των Pfizer – Biontech.

Συμπέρασμα:

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, έκρινε ότι αυτοί οι δυο θάνατοι αφορούσαν φυσικά αίτια και δεν είχαν σχέση με τον εμβολιασμό.

Μεγάλη απήχηση γνώρισαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία πέθαναν δύο εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσουν οι εταιρίες Pfizer και BioNTech. Όμως αυτοί οι δύο θάνατοι δεν σχετίζονταν με τον εμβολιασμό.

Το είδαμε στα sputniknews.gr, newsique.gr, rthess.gr, el.gr, newsbase.gr, athensmagazine.gr, aftodioikisi.gr, thessnews.gr, naxostimes.gr, sofokleous10.gr, peloponnisosnews.gr, pentapostagma.gr, ramona.me, ploumistos.com.

Τι ισχύει

Ο τίτλος των παραπάνω δημοσιευμάτων, «Νεκροί δύο εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο των Pfizer – Biontech», είναι παραπλανητικός.

Όπως διευκρινίζουν τα δημοσιεύματα στο κύριο κείμενό τους, κατά τις δοκιμές του εμβολίου πέθαναν 6 εθελοντές, εκ των οποίων, οι 2 είχαν λάβει το πραγματικό εμβόλιο ενώ οι 4 το εικονικό (placebo).

Ωστόσο, τα επίμαχα δημοσιεύματα, σε αντίθεση με άλλα, δεν έφεραν και τις εξής διευκρινίσεις:

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Pfizer δεν εγείρουν κάποιες συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν πριν από την αξιολόγηση της Πέμπτης του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, το προσωπικό της FDA ανέφερε επίσης ότι τα δεδομένα που υποβλήθηκαν ήταν “συνεπή” με τις συστάσεις που διατύπωσε ο οργανισμός για έγκριση έκτακτης χρήσης.

Στις 10 Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα η συνάντηση για την απόφαση έγκρισης του επίμαχου εμβολίου στις ΗΠΑ. Η Pfizer και η FDA έχουν εκδώσει από ένα επίσημο έγγραφο ανασκόπησης των δεδομένων αναφορικά με το εμβόλιο. Παραθέτουμε σχετικά ρεπορτάζ από τα ΜΜΕ CBC και WSJ.

Η Pfizer αναφέρει στο έγγραφό της, πως οι επίμαχοι θάνατοι αφορούσαν φυσικά αίτια, και δεν σχετίζονταν με τη λήψη του εν λόγω εμβολίου. Στη σελίδα 50 του εγγράφου, διαβάζουμε τα εξής αναφορικά με τους 6 θανάτους:

Σημειώνεται χαρακτηριστικά:

Κανένας από αυτούς τους θανάτους δεν αξιολογήθηκε από τον ερευνητή ως σχετικός με την επέμβαση της μελέτης.

Το έγγραφο της FDA επιβεβαιώνει τα παραπάνω, και στη σελίδα 6, κατά τη βασική περίληψή του, διαβάζουμε:

Δεδομένα ασφάλειας από περίπου 38 χιλιάδες συμμετέχοντες άνω των 16 ετών, τυχαιοποιημένους 1 προς 1 ως προς το εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο, με μέση διάρκεια επανελέγχου τους 2 μήνες από τη δεύτερη δόση, υποδεικνύουν ένα ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας, χωρίς να έχει εντοπιστεί κανένας συγκεκριμένος λόγος ανησυχίας αναφορικά με την ασφάλεια, ο οποίος θα μπορούσε να αποτρέψει την έκδοση μιας Άδειας Έκτακτης Χρήσης (EUA).

Ως προς τους θανάτους, το έγγραφο της FDA αναφέρει στη σελίδα 41:

Η τελευταία φράση της παραγράφου μεταφράζεται ως εξής:

Όλοι οι θάνατοι αφορούν περιστατικά που συμβαίνουν στο γενικό πληθυσμό των ηλικιακών ομάδων όπου παρατηρήθηκαν, με παρόμοια συχνότητα.

Σημειώνουμε επίσης ότι, στις 2 Δεκεμβρίου του 2020, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, αναφέροντας ότι η ανεξάρτητη αρχή υγείας MHRA, «μετά από μήνες σχολαστικών κλινικών δοκιμών και διεξοδικής ανάλυσης των δεδομένων από ειδικούς, συμπέρανε ότι το εμβόλιο πληρεί τα αυστηρά της στάνταρ σε ασφάλεια, ποιότητα και αποτελεσματικότητα».

Συμπέρασμα

Τα δημοσιεύματα που φέρουν τίτλους «Νεκροί δύο εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο των Pfizer – Biontech», χωρίς να αποσαφηνίζουν στο κύριο κείμενό τους ότι η FDA έκρινε τους επίμαχους θανάτους άσχετους με τον εμβολιασμό, συνιστούν παραπληροφόρηση.

Ενημέρωση

Παραθέτουμε και τη σχετική ανάρτηση του καθηγητή πολιτικής της υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλου:

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.